:: Sahabat Setia Blog Cinta Itu Indah ::

Shoplinks

Khamis, 20 April 2017

Cucur Udang Simple


Cucur Udang Simple


Assalamualaikum.. Hai readers..

Today saya nak share 1 resepi simple. Alaaa, sebut simple ni mesti orang suka kan..? Kadang yang simple ni pun orang boleh blur nak buat, tapi kita rasa nak share laaaa jugak. 



Harini i want share 1 resepi 'cucur udang simple'..

Bahan-bahannya :

Udang
Ubi kentang
Bawang merah
Tepung
Air
Sedikit garam
Sedikit kunyit

Cara-caranya :

Kupas ubi kentang dan potong kecil-kecil. Potong dadu pun boleh.
Masukkan dalam bekas.

Kupas bawang besar sebiji. Bergantung kepada kuantiti banyak mana korang nak buat eh. 
Hiris-hiris dan masukkan dalam bekas tadi. 

Kopek udang. Anggaran banyak masing-masing ye. Saya guna udang saiz besar. So saya potong 3. Pastu masukkan dalam bekas tadi juga.

Masukkan tepung. Agak-agak je tau. Tidak terlalu banyak. Tidak terlalu sedikit. 

Sedikit garam + sedikit kunyit dimasukkan. Kacau rata dan bancuhkan dengan air. Dan kacau rata kembali.

Panaskan minyak dan goreng. Senang kan? 

Selamat mencuba. 😉😉

6 ulasan:

  1. Salalu sy buat letak daun kucai, x pernh guna kentang..nnt blhntry ni

    BalasPadam
  2. Kalau cik akak udang besar goreng tepung je..hihi

    BalasPadam
  3. eh eh.. baru je semalam buat cucur makan petang

    BalasPadam