:: Sahabat Setia Blog Cinta Itu Indah ::

Shoplinks

Khamis, 27 April 2017

Selasa, 25 April 2017

Spray 8 - Membantu Dalam Penjagaan Dan Penyembuhan Luka


Spray 8 - Membantu Dalam Penjagaan Dan Penyembuhan Luka 

Assalamualaikum.. Hai readers sekalian..

Hari ini saya nak share satu produk yang saya rasakan agak menarik untuk dikongsi bersama rakan-rakan semua.. Nak tahu tak produk apa? Produk ni sangat-sangat membantu dalam penyembuhan luka yang dialami. 



Meh baca meh, saya nak share sikit mengenai Spray 8 ni. Spray 8 ini ialah produk penjagaan luka tradisional yang mengandungi ekstrak herba yang mampu merawat kesan terbakar, parut lama, parut pembedahan, luka pembedahan, mengurangkan bengkak dengan pantas dan menggalakkan pertumbuhan sel-sel baru.

Ramuan Utama dalam Spray 8 ini ialah ekstrak kulit manggis (Garcinia Mangostana L) yang telah digunakan secara tradisional di Asia Sebagai merawat jangkitan kulit dan luka. Ramuan lain yang terkandung ialah ekstrak daun neem (Azadirachta Indica) yang mana juga mempunyai khasiatnya tersendiri iaitu Analgesik (melegakan kesakitan), anti-histamin, anti-alergi, anti-virus,anti-bakteria, anti fungi, serta anti ulser.

Selain itu, nimbin dan nimbidin di dalam ekstrak MANJAKANI juga mampu mempercepatkan proses penyembuhan luka. Produk ini juga dikatakan mampu untuk melegakan rasa gatal serta bertindak untuk mengeringkan luka.

Haaaaa.. agak-agak macam mana? Paham tak mengenai Spray 8 ni? Okay-okay, mesti ada yang belum begitu paham, macam mana pula cara ianya dapat membantu tu kan? Meh sini meh nak cerita lebih lanjut lagi.
SPRAY 8 ni membantu menyembuhan luka seperti :-

  • Luka air/minyak panas
  • Penjagaan luka diabetik
  • Penjagaan luka teruk
  • Pressure sore/luka akibat terbaring terlalu lama
  • Gatal-gatal dan melegakan rasa sakit
Lebih lanjut lagi, SPRAY8 mengatasi masalah-masalah:

  • Luka Diabetes
  • Luka pembedahan/Bekas jahitan
  • Ekzema
  • Kulit sensitif
  • Bed Sore (luka akibat lama tidak bergerak)
  • Nekrosis (sel mati)
  • Lepuh air panas
  • Varikos (biasanya di kaki disebabkan salur darah rosak)
  • Calar
  • Kulit rapuh (orang tua)
  • Ruam Lampin
  • Gatal-gatal kulit
  • Campak

Bagaimana Luka Dapat Disembuhkan Dengan Penggunaan SPRAY 8 ini?


Ok, meh saya terangkan lebih mendalam lagi ye. Baca dengan teliti ye supaya mudah memahaminya.

Luka akan terjadi apabila berlaku kerosakkan atau kecederaan pada tisu kulit. ( Contohnya otot terkoyak, terbakar atau tulang retak.) Luka ini adalah kesan daripada jatuh, prosedur pembedahan, jangkitan penyakit atau keadaan patologi individu itu sendiri la. Terdapat pelbagai jenis dan punca luka dan juga klasifikasi yang berbeza seperti kronik ulser kulit (penyakit diabetis) atau akut seperti luka gigitan haiwan atau juga terjatuh. 

Luka ni boleh terbahagi kepada 2. Sama'ada luka terbuka atau tertutup. Luka yang terbuka ni biasanya luka yang dapat dilihat dengan mata kasar dan terjadi apabila berlaku kerosakan pada lapisan atas epidermis kulit. 

Luka tertutup pula adalah apabila kecederaan berlaku pada struktur atau organ dalaman (luka disebabkan tulang patah atau retak tetapi tidak menjejaskan struktur atas kulit.


Fasa 1 : Bengkak
  • Terjadi sejurus kecederaan
  • Hemostasis berlaku : pengumpulan platlet dan pengecutan salur darah untuk menghentikan pendarahan
  • Hormon histamin dibebaskan untuk meningkatkan kebolehterapan kapilari darah dan salur darah mengembang (untuk mengurangkan tekanan darah)
  • Proses phagocytosis (membunuh bakteria dan merembeskan hormon pertumbuhan sel-sel baru)
Fasa 2 : Pertumbuhan Kulit
  • Fibroblast akan menghasilkan kolagen
  • 2-3 hari selepas kecederaan
  • Lapisan nipis sel epithelial terbentuk, aliran darah kembali. Tisu kulit masih baru - warna kemerahan, senang berdarah, mudah pecah.

Fasa 3 : Pembentukan Semula
  • 3 minggu selepas kecederaan
  • Kolagen disusun semula di dalam bentuk yang lebih teratur.
  • Parut terbentuk : tisu avascular (kurang salur darah, tidak berpeluh, tiada bulu roma atau berubah warna)
  • Keloid terbentuk : parut hypertrophic (biasa pada individu yang berkulit gelap), kolagen berkumpul dalam jumlah yang tidak normal.
Mesti nak tahu kan bagaimana cara penggunaan Spray 8 ni?

Cara penggunaan Spray 8:


  • Bersihkan luka
  • Spraykan Spray8, pastikan kena pada semua permukaan luka
  • Anggaran : 1 Spray untuk luka sebesar 50 sen
  • Biarkan Kering, jangan lap
  • Tutup luka jika perlu.


Sebelum tu, meh saya bagitahu sedikit info mengenai harganya ya.
Rm35.00 - 50ml
Rm35.00 - 50ml
Rm35.00 - 50ml
Mesti ada pembaca disini ingin mendapatkan produk Spray 8 ini kan? Inginkan diskaun yang menarik?

GUNAKAN KOD ini >> FBIO-CRA
Dengan memasukkan kod kopun ini, anda akan mendapat RM10 diskaun untuk produk ini. Jangan lepaskan peluang ini.

Testimoni : (AWAS, SESETENGAH GAMBAR MUNGKIN MENGGELIKAN / MENGERIKAN!)





Ahad, 23 April 2017

Kurung Laura 2.0 (Set Mom & Kids)

Kurung Laura 2.0 (Set Mom & Kids)


Assalamualaikum.. hai readers..

Memandangkanlah puasa pun hampir tiba, kita nak tanya la sikit. Korang dah buat ke persiapan untuk raya ni? Yela, sekarang ni kan masa cepat sangat. Takut pulak ada yang tak sempat nak shopping baju raya. 


Jumaat, 21 April 2017

Nasi Goreng Daging Simple

Nasi Goreng Daging Simple


Assalamualaikum.. Morning.. Minggu ni minggu berkerajinan nak share resepi. So berderet la entry resepi kali ni. 

Khamis, 20 April 2017

Cucur Udang Simple


Cucur Udang Simple


Assalamualaikum.. Hai readers..

Today saya nak share 1 resepi simple. Alaaa, sebut simple ni mesti orang suka kan..? Kadang yang simple ni pun orang boleh blur nak buat, tapi kita rasa nak share laaaa jugak. 

Isnin, 17 April 2017

Cekodok Pisang



Cekodok Pisang


Assalamualaikum.. Selamat Petang..

Petang petang gini kalau dapat pekena cekodok pisang + air teh O panas ni , rasanya nikmat sangat kan!..

Sabtu, 15 April 2017

Minyak Yu Yee Cap Limau Pilihan Para Ibu Masa Kini


Minyak Yu Yee Cap Limau Pilihan Para Ibu Masa Kini

Assalamualaikum.. hai readers.. Berkesempatan ni saya nak share sikit la tentang Minyak Yu Yee Cap Limau Pilihan Para Ibu Masa kini ni.. Memang dah lama sangat-sangat saya dengar tentang minyak ni.. Tapi entah kenapa sebelum ni tak pernah beli pun. Mungkin sebelum ni pada fikiran saya, Minyak Yu Yee ni untuk baby je.. Rupanya tidak!.. Orang dewasa pun boleh menggunakannya.

Khamis, 13 April 2017

E-Gift Baucer Zalora Rm75. Bagaimana Cara Untuk Mendapatkannya?


E-Gift Baucer Zalora Rm75. Bagaimana Cara Untuk Mendapatkannya?


Assalamualaikum.. Hai readers. Hari ni kita nak share something yang mesti korang pun suka. Benda percuma,siapa taknak kan? Kalau kita tentu-tentunya la nak. 

Sabtu, 8 April 2017

Dulu Dan Sekarang

Dulu Dan Sekarang


Assalamualaikum.. Selamat Malam.. Malam ni kita online sekejap jenguk blog. Dah lama tak dapat buka blog dengan aman macam malam ni. Maklumlah, dah anak 2. Tugasan bertambah. Tanggungjawab apatah lagi. Allah dah beri Amanah kepadaku untuk 2 orang cahaya mata ni.

Jumaat, 7 April 2017

Bersyukur



Bersyukur


Assalamualaikum.. Selamat Pagi..

Bersyukur la kita semua ke atas Allah atas segala NIKMAT yang telah diberikan olehnya..

Khamis, 6 April 2017

Starter Pack Excited By Asma-Felt Box


Starter Pack Excited By Asma-Felt Box


Assalamualaikum.. hai readers. Kita nak share sikit ni. Ehh, wajib share tau. Sebab apa? Sebab kita excited sangat sangat dapat benda ni.. Nak tahu apa? Starter Pack Excited by Asma Felt Box ni. Ingat tak haritu kita ada share pasal satu online shop ni. Dia jual barangan untuk menghasilkan kraf, d-i-y, haaa, kita kan suka ber-craft, tentunya kita mesti dapatkan set ni.

Sabtu, 1 April 2017

Berkraftangan Bersama ASMA-FELT-BOX!


Berkraftangan Bersama ASMA-FELT-BOX!

Assalamualaikum.. Selamat Pagi.. Hari cuti hujung minggu selalunya apa aktiviti kawan-kawan? Siapa diantara kawan-kawan saya ni suka berkraf? Suka ber D-I-Y? Kalau saya, saya sememangnya sangat-sangat cintakan KRAF. Kalau diberi masa yang banyak, suka sangat nak ber D-I-Y. Hasil kraf yang kita hasilkan ni sebenarnya nilai tingginya tau. Lagi lagi kalau kita buat sendiri untuk yang tersayang.. Betul tak?

Khamis, 30 Mac 2017

Segmen 24 Jam Bloglist #25 Mialiana.com


Pencarian bloglist bagi bulan April, Mei dan Jun 2017 di Mialiana.com bermula pada hari ini, 29 Mac 2017, iaitu tepat jam 2.00 petang sehingga hari esok, 2.00 petang 30 Mac 2017. Semua dijemput join.

Jumaat, 24 Mac 2017

Bila Stress Apa Patut Dibuat?


Bila Stress Apa Patut Dibuat?


Assalamualaikum.. Selamat Pagi. Saja nak berkongsi kongsi cerita je. Kalau awak semua tengah stress pasal sesuatu kan, pada yang awak buat ye? Yela, bila kita dalam keadaan tertekan ni, selagi apa yang kita pendam tu tak terluah, tak terlepas, memang sakitnya kita yang rasa kan?

Khamis, 23 Mac 2017

Lazada Birthday Blogger Contest Sempena Ulangtahun Ke-5

Lazada Birthday Blogger Contest Sempena Ulangtahun Ke-5

Assalamualaikum.. Selamat Pagi.. Harini saya nak berkongsi sedikit info mengenai Lazada Birthday Blogger Contest Sempena Ulangtahun Ke-5 pada 22-24 March yang dianjurkan sendiri oleh pihak Lazada. Rata-rata ramai diantara kita kenal dengan laman web yang terkenal untuk membeli belah secara online ni kan? Saya sendiri secara jujurnya la, suka juga membeli dengan Lazada. Boleh dikatakan, banyak dah barang yang dibeli disana. Dan setakat ni juga, kepuasan membeli dengan Lazada tu ada.


Rabu, 22 Mac 2017

Sale Di Lazada Sempena Ulangtahun Ke-5


Sale Di Lazada Sempena Ulangtahun Ke-5

Assalamualaikum.. Hi readers.. Sesaja la petang ni mengupdate blog.. Saja la buka web LAZADA  nak cuci-cuci mata gitu.. tapi takde la yang berkenan pun.. Maybe sebab poket tengah kering kan.. hahaha.. korang yang kerja gov ok la.. esok gaji dah.. yuhuuuuu..


ADATA Techonology | Mengutamakan Kepuasan Hati Pelanggan


Hai..

ADATA Techonology | Mengutamakan Kepuasan Hati Pelanggan


Hari ini saya ingin berkongsi sedikit info mengenai ADATA . Mungkin ada diantara kita belum mengetahui mengenai ADATA Technology ni kan? Hari ini saya akan kongsikan sedikit info mengenainya.

Jumaat, 17 Mac 2017

Fillet Dory Masak Masam Manis



Fillet Dory Masak Masam Manis


Assalamualaikum.. Selamat petang readers. Petang ni nak update resepi lagi la.. Boleh tak? Hehehe.. Nak story panjang-panjang belum berkesempatan lagi. Moh ler taip resepi dulu ye. Nak blogwalking apatah lagi, dengan masalah tak boleh nak baca tu.

Masak Apa Hari Ini?


Masak Apa Hari Ini?


Assalamualaikum.. Selamat Petang. Amboi.. dah kenyang tu mesti tengah syok lena tu kan. Bestlah boleh golek golek tido petang gini. Kita ni sekadar boleh rest je la gitu.

Bukan Tamak, Tapi Rebut Peluang"..


"Bukan Tamak, Tapi Rebut Peluang"..


Assalamualaikum. Selamat Pagi.
Semalam tertengok pula Wanita Hari Ini. Terperasan pula tetamu jemputan semalam salah seorangnya irine nadia. Alaaa, blogger pemes yang ada butik fiska di shah alam tu. Ibu kepada 3 orang cahaya mata yang comel-comel tu.

Rabu, 15 Mac 2017

Lunavie Concentrated Cellulite Cream Membantu Mengatasi Masalah Dihadapi.


Lunavie Concentrated Cellulite Cream Membantu Mengatasi Masalah Dihadapi.


Assalamualaikum.. Hai readers.. Harini kita nak share sikit tentang satu produk ni tau. Confirm ni kalau korang yang ada masalah selulit, mesti nak try produk ni. Produk ni best tau. Kita of course la dah guna. Nak-nak pula baru lepas bersalin ni kan, tentu juga sesetengah part tu dah mengembang, mengecut bagai, selulit lagi, pening cari jalan penyelesaiannya.. Mujur la jumpa dengan Lunavie Concentrated Cellulite Cream ni. Dah try, ada nampak kesannya sikit. (Maklumlah pakai tak konsisten kan)

Isnin, 13 Mac 2017

Kuning @ Jaundis

Kuning @ Jaundis


Assalamualaikum. Selamat malam.  Terasa nak share sesuatu kat blog ni sebagai kenangan. Mana tahu bila anak soleh mama besar nanti, blog ni masih ada, boleh baca kisah masa kecik kan. Dulu cerita pasal kalak, ni share pulak cerita pasal adik.

Ahad, 12 Mac 2017

Kisah Anak : Zhareef Starting Meniarap!


Kisah Anak : Zhareef Starting Meniarap!


Assalamualaikum. Hai readers. Malam ni nak post 1 entry tentang anak soleh saya ni. Rasa macam happy sangat-sangat. Rasa macam teruja sekejap walaupun anak soleh ni,  2nd baby.

Sabtu, 11 Mac 2017

Sabarlah Selagi Mampu.

Sabarlah Selagi Mampu.


Assalamualaikum. Selamat Pagi. Stressnya dah berapa hari tak update blog. "Update blog je pun, buat apa nak stress ".. Stress la, sebab blog ni best. Tempat berkongsi cerita. Sekalipun takde orang nak baca, tapi 1 kepuasan bila dapat luahkan.

Isnin, 6 Mac 2017

Giveaway Fridge Magnet Padang Besar By Mialiana.com




Giveaway Fridge Magnet Padang Besar bermula saat ini dari hari ini, 6 hingga 13 Mac 2017. Semua blogger yang bermastautin di Malaysia dijemput join.


Reward Untuk Diri Sendiri - Feb'2017


Reward Untuk Diri Sendiri - Feb'2017


Assalamualaikum. Hai readers.. Reward untuk diri sendiri? Ehh. Betul la kan, sometimes kita perlu juga reward sesuatu untuk diri sendiri kan? Tak kan nak tunggu duit berjuta-juta, baru nak reward sesuatu kan untuk happy kan diri. Tak kan juga nak tunggu orang bagi sesuatu, baru la rasa happy tu nak muncul dalam diri kan?

Khamis, 2 Mac 2017

Siapa Tahu Ni Masalah Apa?


Siapa Tahu Ni Masalah Apa?


Assalamualaikum. Hai readers. Morning.. Nak tanya, kenapa blog saya ni tak boleh dibuka melalui fon ye? Dia jadi macam ni. Tulisan sehalus halusnya. Bila buka kat fon lain, ok je. Maknanya telefon saya ni ada masalah la kan? Ke macam mana?

Kek Pelangi 3 Warna


Kek Pelangi 3 Warna

Assalamualaikum.. hai readers. Dah memalam ni tak tahu nk story apa. Kita cerita pasal kek boleh? Haha.. sebab tengok ada bahan dalam fon ni, so jadilah kan. At least terupdate juga blog ni.

Ahad, 26 Februari 2017

Kuih Keria si Kuih Viral

Kuih Keria si Kuih Viral


Assalamualaikum.. selamat pagi.. Sambil enjut anak, marilah membebel. Dapat jugak 1 entry baru kan. Hihihiks.. nak blogwalking belum sempat. Tengok siang nanti eh. Sekarang ni dok viral sangat kuih keria atau sesetengah orang panggil kuih gelang ni kan.

Jumaat, 24 Februari 2017

NADIA Blouse In The House !!

NADIA Blouse In The House !!


Assalamualaikum.. hai readers readers tersayang.. Korang kat sini, suka tak kalau dapat beli sesuatu barang tu tak kira la baju ke apa apa je la pun kan, ianya murah tapi berkualiti? Of course la suka kan? Dengan keadaan sekarang ni, harga barang yang mahal belum masuk lagi gst, memang stress je kan. 

Khamis, 23 Februari 2017

Terung Tumis Goreng Pedas



Terung Tumis Goreng Pedas


Assalamualaikum.. hai readers readers tersayang.. harini kita update entry pasal masakan pulak la eh. Kan blog ni blog serba serbi boleh, so haruslah cerita bab masak-masak jugak. Kata surirumah, nak la juga tempek hasil masakan yang tak seberapa ni kan. Hihihi..

Rabu, 22 Februari 2017

Pengalaman Bersalin Kedua.



Pengalaman Bersalin Kedua.

Assalamualaikum.. Harini kita nak sambung coretan sikit lagi kenangan terindah ni dalam blog. Sorry, dah 2 bulan bersalin baru hegeh-hegeh updatenya. Hehehe.. Orang kata kalau ada 10 anak, kita akan rasa 10 pengalaman bersalin yang berbeza. Sama ada bersalin anak lelaki mahupun anak perempuan. Memang akan rasai detik indah yang berbeza. 

Isnin, 20 Februari 2017

Mengidam. Tapi Bukan Mengandung.


Mengidam. Tapi Bukan Mengandung.


Mengidam tak semestinya sebab mengandung je kan? Kengkadang mengidam tapi tak mengandung ni parah juga kan. Hehe.. Kalau dah nak sesuatu tu, nak la juga.. Selagi tak dapat selagi tu la terkenang-kenang. 😅😅

Jumaat, 17 Februari 2017

Throwback : Zara Bakal Jadi Kakak? Part 4


Throwback : Zara Bakal Jadi Kakak? Part 4


Ya ampun.. lama betul throwback ni  nak habis. 😂😂 Bertabah je la eh.. masa mengandung kan takde mood nak bercerita. So bila bertemu di entri throwback ni, maka kena la cerite step by step kan? Tak kan nak cerita langkau-langkau. 

Khamis, 16 Februari 2017

Resepi Cucur / Cekodok Ubi Keledek


Resepi Cucur / Cekodok Ubi Keledek


Semalam up entri minum petang kita cucur / cekodok ubi keledek. Tapi mesti ada yang tak pernah makan atau tak pernah pun tahu kewujudan cekodok ni kan. Hehehe
Amboii. Tak tahu kewujudan sangat. Sesilap boleh viral nanti. Haha.. 😂😂

Rabu, 15 Februari 2017

Cucur / Cekodok Ubi Keledek.


Cucur / Cekodok Ubi Keledek.


Petang tadi layankan cucur ubi keledek ni. Ehh, ke cekodok ubi keledek eh nama dia? Bedal la, cucur ngan cekodok lebih kurang sama je kan? Hehe.. 

Selasa, 14 Februari 2017

GIVE AWAY POCKET CHIA SEED

GIVE AWAY POCKET CHIA SEED


Assalamualaikum.. Hai uolls.. Tengah buat apa tu.. Sekarang ni update thru by fon je. Nak join itu ini memang kadang-kadang tak sempat. Banyak terlepas pandang. Ok la, harini try join GA dari bonde zaidalifah ni. Mana laaaa tahu last minute join melekat pulak rezeki tu kan. Hehe..