:: Sahabat Setia Blog Cinta Itu Indah ::

Shoplinks

Selasa, 31 Mei 2016

1st Giveaway by Aura Queen

1st Giveaway by Aura Queen 


1st Giveaway by Aura Queen.Giveaway ini diadakan sempena PEMBUKAAN BLOG AURA QUEEN ORIGINAL.Doa dan harapan kami di Aura Queen,semoga anda sudi join ya.Semoga Giveaway ini mendapat sambutan dari sahabat blogger sekalian.Giveaway Aura Queen ini adalah tajaan sepenuhnya AURA QUEEN ORIGINAL.Giveaway terbuka kepada semua blogger di Malaysia.1st Giveaway by Aura Queen bermula pada hari ini,6 May 2016 dan akan berakhir pada 31 May 2016 jam 11.59 malam.Cepat cepat JOIN.Aura Queen mencari LIMA PEMENANG BERTUAH yang akan memenangi WANG TUNAI RM50 dan juga Feminin Wash AURA QUEEN.





*SILA TEKAN BANNER DIATAS UNTUK JOIN*

SYARAT SYARAT 1st GIVEAWAY by AURA QUEEN 


Isnin, 30 Mei 2016

Giveaway Fridge Magnet Lombok By Mialiana.com




Giveaway Fridge Magnet Lombok bermula saat ini dari hari ini, 23 Mei 2016 hingga 30 Mei 2016. Semua blogger yang bermastautin di Malaysia dijemput join.



Siapa nak ole-ole dari Lombok? Ada 20 fridge magnet berupa rumah perkampungan orang Sasak, Lombok, Indonesia.

Jom join giveaway ini... ramai-ramai support Mia ya... Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog Mialiana.com, Add To Circle Google+ Mia Liana dan Like Fanpage Mialiana.com
  2. Buat entri bertajuk Giveaway Fridge Magnet Lombok By Mialiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI
  5. Giveaway akan tamat pada 11.59 malam 30 Mei 2016.
Pemenang akan dipilih melalui random.org dan keputusan pemenang akan diumumkan pada 3 Jun 2016.

** nak join giveaway ini, sila klik pada banner...

Rabu, 25 Mei 2016

TIPS Berpuasa Bagi Ibu Menyusu

Assalamualaikum.. Hi..!

Harini saya nak share sikit TIPS untuk ibu-ibu menyusu yang ingin berpuasa tanpa sebarang masalah. Alhamdulillah.. Tahun lepas pun saya dapat berpuasa sambil menyusukan zahra. Memang mula-mula tu rasa risau la kan. Mana tak risau. Kita tak makan waktu siang kan. Jadi risau la kut-kut susu akan drop!

Tapi...

Kita kena yakin. Menyusukan anak ketika bulan puasa bukan bererti kita tak dapat nak menyusukan anak seperti biasa ye. Yang penting usaha, yakin & tawakal kepada Allah. Meh kita share sikit TIPS yang sangat berguna ni ya..

Hak untuk anak kita tak boleh abaikan, kan?



Selasa, 24 Mei 2016

MILKBOOSTER Membantu Para Ibu Menyusu.

Assalamualaikum... Hi..!

MILKBOOSTER Membantu Para Ibu Menyusu | Hari ini saya nak share sikit tentang Milkbooster. Apa itu Milkbooster? Milkbooster adalah makanan tambahan untuk membantu para ibu yang masih menyusukan anak dibawah usia 2 tahun. Milkbooster dikatakan dapat membantu para ibu untuk menambahkan kuantiti pengeluaran susu.

Pada masa kini, terdapat pelbagai Milk Booster yang dijual dipasaran. Hanya kita perlu pilih sahaja yang mana menjadi pilihan hati. Saya sendiri sebagai seorang ibu yang masih menyusukan anak juga telah mengunakan beberapa jenis Milk Booster yang ada dijual dipasaran.

Antara salah 1 nya ialah..



4 Cara Untuk Elakkan Serangan Simpul Mengkarung!

Assalamualaikum.. Hi..!

Terperasan entry ni. Rasanya bagus juga share kat sini. Masa mengandungkan zahra dulu, beberapa kali juga la kena simpul mengkarung ni.. Haaaaa, sakitnya tu, Allah aje la yang tahu. Pernah kena 2-2 belah kaki sekaligus tau. Rasa nak menangis sakitnya tu tau.

Meh kita baca sikit perkongsian ni.. Moga bermanfaat buat semua..


Baju Readymade Untuk Raya.

Assalammualaikum.. Hi..

Baju Readymade Untuk Raya | Sebelum tidur update blog sikit. Tak sempat nak blogwalking harini. Bizi dengan kerja kat rumah.

Cuma niat nak war-war kan je. Di Instagram khadijah_wardrobe sekarang dah sentiasa terupdate dengan pelbagai pilihan stok baju untuk raya. Kalau nak pakai sebelum raya pun boleh. Mana tahu, jadual berbuka puasa dah sampai, undangan berbuka sana sini kan. Nak pakai baju baru, boleh la terjah IG saya. Mana tahu ada yang berkenan dihati kan?



Isnin, 23 Mei 2016

Perut Kempis Dengan 7 Cara Mudah

Assalamualaikum.. Hi!..


Antara kerisauan yang sering mengganggu para wanita selepas bersalin adalah masalah perut buncit dan menggeleber.
Terasa hilang keyakinan diri tatkala memerhatikan perut yang banyak meninggalkan parut rekahan dan bentuk yang semakin menggeleber.
Sebenarnya ada banyak cara yang ibu boleh lakukan untuk mendapatkan kembalil perut kempis bak anak dara atau sekurang-kurangnya tidak buncit seperti wanita hamil tiga bulan. Misi mendapatkan kembali perut kempis boleh direalisasikan asal sahaja ibu ada kemahuan dan berdisiplin. Nak tahu apa caranya? Perhatikan senarai berikut. Nampak macam senang tetapi ia memerlukan disiplin yang tinggi demi sebuah misi.
  1. Menyusukan bayi sepenuhnya
Jangan pernah malas untuk memberi bayi susu ibu. Selain khasiatnya yang kita sedia maklum memberi banyak kebaikan kepada bayi, menyusukan bayi juga mempercepatkan proses pengecutan rahim dan membakar 200 hingga 600 kalori sehari.
  1. Berbengkung dalam pantang
Ada ibu yang malas hendak memakai bengkung ketika berpantang. Kononnya leceh dan merimaskan. Tetapi kesukaran tersebutlah membuatkan anda boleh dapatkan kembali perut yang kempis.
Oleh itu jangan culas berbengkung sepanjang berpantang. Tetapi pakai bengkung dengan cara yang betul kerana jika tidak boleh memudaratkan.
  1. Bertungku dan bertangas
Amalan ini juga semakin jarang dilakukan oleh ibu selepas bersalin walhal ia merupakan kaedah tradisional untuk memecahkan darah beku, lemak dan mengurangkan bengkak dalam rahim.  Bertangas pula dapat memecahkan lemak, angin dan air berlebihan dalam badan yang ada sepanjang mengandung.
  1. Jaga makan
Jangan terlalu mengikut selera makan yang kadang kala sukar dikawal. Walaupun sebagai ibu menyusu, anda tidak digalakkan berdiet berlebihan tetapi jangan ambil kesempatan untuk makan sesuka hati.
Pastikan mengamalkan pemakanan yang berkhasiat dan seimbang bagi membekalkan nutrien kepada bayi dan dalam masa yang sama mengelakkan masalah perut buncit dan menggeleber.
Kurangkan makanan berlemak dan berminyak, sebaliknya ambil makanan berprotein secukupnya bagi membina semula otot serta makanan membakar lemak seperti oat, kekacang, bayam dan salmon.
  1. Jangan lupa bersenam
Aktiviti senaman tidak dinafikan turut membantu menyelesaikan masalah perut buncit. Lakukan senaman kardiovaskular dan abdomen bagi membantu mengempiskan perut.
Pastikan anda mengamalkan senaman yang khusus untuk membentuk perut daripada jurulatih yang diiktiraf. Lakukan secara konsisten untuk mendapatkan kesan yang dikehendaki.
  1. Hati-hati dengan postur badan
Jangan pandang remeh dengan cara pergerakan anda setiap hari. Kebanyakan ibu selepas bersalin kurang prihatin terhadap postur badan ketika berjalan, duduk dan mengangkat barang. Postur yang salah turut menyumbang kepada masalah perut buncit dan menggeleber.
  1. Jom detoks
Kaedah detoksifikasi menggunakan bahan-bahan semula jadi turut membantu mendapatkan perut yang kempis. Lebihan toksin yang berkumpul dalam badan terutama bahagian perut perlu dikeluarkan. Amalkan proses detoksifikasi secara konsisten bagi membuang toksin dalam badan terutama bahagian perut.




sumber : sini

Antara Sikap Pelik Semasa Hamil!

Assalamualaikum.. Hai!..



Ahad, 22 Mei 2016

Sambal Udang dan Petai

Assalammualaikum.. Hi!..



Sambal Udang dan Petai. Menu harini.. Tidaklah begitu special. Tapi boleh la menjadi pembuka selera kan. 

Hihi.. 

Pencarian Bloglist Jun 2016

Assalamualaikum...Hi..


Teringin rasanya nak join segmen pencarian Bloglist ni.. Maklumlah, blog ni pun dah kian merundum sangat dah rasanya.

Sampai cik nuff tu pun tak reti-reti dah nak melekat kat blog ni. hehe..

So, kalau nak join sama, boleh klik pada banner ni ya..

 =)



9 Bulan Di Dalam Rahim..

Assalamualaikum.. Hai!..


Promosi Buku Resepi | Mudahnya Memasak Aneka Juadah

Assalamualaikum.. Haiii..

Hari ini kita nak berkongsi sedikit mengenai buku yang ditawarkan di Bookcafe ni.. Nampak menarik sangat. Nak-nak lagi beberapa hari je lagi kita akan melangkah masuk ke bulan Ramadan. Tentu juga bulan ramadhan nanti para ibu la yang pening kepala nak sediakan juadah berbuka kan? Betul tak?



Jumaat, 20 Mei 2016

Mini Popia Yang... ..

Assalamualaikum... Morning..

Haritu teringin la sangat nak makan mini popia.. Terbayang-bayang kesedapan, kerangupan bila dikunyah tu kan.. 

krapp kuurrpp krapp krukk bila dikunyah.. ehhhh.. memang teringat-ingat laaa kan.. selalu makan time raya.. rasa macam tak puas je la pulak..

Haritu, nampak la sorang blogger ni dok promote.. dari tahun lepas teringin nak order, tapi tak ter-Order pun pun.. tapi tahun ni kena juga order. sebab nak sangat rasa..


Isnin, 16 Mei 2016

DIDI & FRIEND Pilihan Anak Kecil Dan Ibu Bapa

Assalamualaikum.. Haiiiii..

Hari ini saya nak share sikit pasal siri animasi yang makin menjadi jadi diminati oleh golongan kanak-kanak mahupun ibu bapa!.. Haaaa, nampak tak, animasi ni memang betul-betul menarik. Bukan anak-anak je yang tengok rasa tertarik, mak ayah pun rasa ianya menarik!..

Bukan itu sahaja, siri animasi ini juga kini semakin menjadi bualan. Sebut sahaja DIDI & FRIEND, setiap lagunya ramai yang meminati. Saya sendiri la sebagai contohnya, memang minat sangat la dengan didi ni. Si zahra ni pun siap pandai ikut rentak lagi bila dengar lagu didi ni..

Meh kita baca sampai habis apa yang saya ingin kongsikan ni ye.. Rugi tau kalau tak baca.. :)


Milk Booster MaMom Pilihan Dipercayai Para Ibu.

Assalamualaikum... 

Hari ini saya nak share sikit tentang Milk Booster. Apa itu Milkbooster? Milkbooster adalah makanan tambahan untuk membantu para ibu yang masih menyusukan anak dibawah usia 2 tahun. Milkbooster dikatakan dapat membantu para ibu untuk menambahkan kuantiti pengeluaran susu.

Pada masa kini, terdapat pelbagai Milk Booster yang dijual dipasaran. Hanya kita perlu pilih sahaja yang mana menjadi pilihan hati. Saya sendiri sebagai seorang ibu yang masih menyusukan anak juga telah mengunakan beberapa jenis Milk Booster yang ada dijual dipasaran.

Antara salah 1 nya ialah..

STROLLER ALDO COMPATTO Pilihan Dipercayai Masa Kini!

Assalamualaikum.. Selamat Pagi..

Harini kita nak share sikit tentang stoller baby yang sangat diminati oleh golongan para ibubapa. Rata-rata yang mempunyai anak kecil pasti ingin memiliki sebuah stoller bukan? Kerana ianya dapat memudahkan urusan untuk berjalan-jalan.

Saya juga sebagai seorang ibu pastinya tidak melepaskan peluang untuk memilikinya juga. Ya, saya juga mempunyai sebuah stroller untuk memudahkan urusan bila berjalan diluar. Anak-anak ada masa bila kita bawa berjalan, pastinya cukup masa akan rehat (tidur) kan?
Jadi dengan adanya sebuah stroller ni, dapatlah anak kecil tidur dengan selesa.

Pastinya, ibubapa juga mudah untuk ke sana sini. Tetapi, hari ini saya ingin memperkenalkan sebuah stroller baby yang berjenama ALDO COMPATTO. Jom kita baca sikit ringkasan mengenai stroller Jenama Aldo ini.




Sabtu, 14 Mei 2016

Gangguan Penggunaan Atm Maybank & Maybank2u

Assalammualaikum..

Semalam dapat whatsapp mengenai hal ni. Tapi tak sempat nak war-war kan. Mungkin ada yang tidak tahu kan?

Untuk tempoh 2hari ini, 14-15mei, terdapat sedikit gangguan untuk penggunaan Atm maybank serta perbankan internet maybank2u.



Khamis, 12 Mei 2016

BAKAT : Mesyuarat Agung Tahunan

30 April 2016

Assalamualaikum..

Entry throwback. Saja nak buat kenangan dalam diari ni. Nanti akan datang kalau tengok balik, mesti rindu semua ni..

30 April haritu join BAKAT. Ada mesyuarat agung tahunan. Kiranya kali ni macam lambat je mesyuarat agungnya. Tahun lepas rasanya awal. Dalam bulan 1 ke 2 macam tu. Ingat-ingat lupa.

Bila pergi BAKAT ni yang bestnya sebab dapat jumpa kawan-kawan. Maklumlah, housewife ni kan tak keluar bekerja. Jadi ni la masanya nak keluar jumpa kawan-kawan sambil tanya khabar.


Selasa, 10 Mei 2016

PEMENANG BARU GIVEAWAY SPECIAL APRIL SYAMIMI BERSAMA SPONSER

Assalamualaikum..

Selamat petang. Nampaknya ada beberapa orang yang belum tuntut hadiah lagi ni. Jadi, tempoh seminggu untuk tuntutan pun dah pun selesai. Jadinyaaa.. Saya nak bagi peluang pada peserta yang lain la ya..
adil la ye.. 



Isnin, 9 Mei 2016

PEMENANG GIVEAWAY SPECIAL APRIL SYAMIMI BERSAMA SPONSER

Assalamualaikum..




Tiba masanya saya umumkan pemenang yang bertuah tu ye.. Pemilihan tanpa pilih kasih. Saya gunakan khidmat random. Boleh semak siapa yang terpilih. Tempoh tuntutan adalah 03 mei sehingga 09 mei 2016 sahaja!.. Lewat, saya cabut undi yang lain ye.. :)


tudung/shawl daripada saya (syamimi saad) DITUNTUT


Preloved Novel dari kathy r'bain DITUNTUT


Novel dari kathy r'bain


Ahad, 1 Mei 2016

Statistik Catatan Sepanjang Masa

Assalamualaikum.. Hai readers..


Bila berblog ni, perkara yang paling best mestinya la kita suka kalau orang suka baca entry-entry yang diterbitkan, kan? Tak kira la kisah apa pun, mesti kita nak, hasil penulisan kita tu orang suka. Tak pun perkongsian kita tu orang sentiasa cari..

Tergerak hati pula harini nak tengok statistik blog ni. Apa agaknya bahan carian yang orang sentiasa cari sepanjang masa, sepanjang tahun. Nampak gaya entry Resepi Sambal Ikan Bilis Kering ni menjuarai. Tak sangka pula saya, sekadar share resepi ni, oleh dapat view sebanyak ni.. Nampaknya perkongsian resepi ni amat besar manfaatnya kepada orang lain. :)

In shaa Allah, saya akan cuba kongsikan lebih banyak entry yang mungkin orang akan search. Yang mungkin dapat membantu kan.. Tapi tak janjilah kan.. Hehehe.. 

Mekasih yaaa pada yang support blog saya.. :)

Selamat Hari Pekerja | Happy Labor Day


Assalamualaikum.. Selamat Pagi..

Selamat hari pekerja!.. Happy Labor Day! Buat semua para pekerja, tak kira dimana jua kedudukan anda. Selamat bercuti kepada yang bercuti. Semoga cuti yang bermanfaat ini dapat diluangkan sepenuhnya bersama keluarga tercinta. :)



Nota : Para isteri takde istilah hari bercuti. Hari-hari tetap juga kena bertugas dengan penuh kasih sayang buat keluarga tercinta. ^_^

Senarai Peserta Giveaway Special April Syamimi bersama Sponser

Assalamualaikum.. 

GIVEAWAY TAMAT.

Hai readers & blogger yang sudi join giveaway special april yang saya anjurkan bersama sponser selama 2 minggu ni. Okay, harini saya keluarkan dulu list peserta ya.. Boleh semak dulu. Para sponser pun boleh semak juga untuk kepastian. Sama ada peserta ikut arahan ke tidak.. Sikit masa lagi akan keluar senarai pemenang. So, tunggu ya..:)



1. http://adna2029.blogspot.my/2016/04/giveaway-special-april-syamimi-bersama.html

2. http://tujuhpetak.blogspot.my/2016/04/giveaway-special-april-syamimi-bersama.html

3. http://produkkecantikkanmg.blogspot.my/2016/04/giveaway-special-april-syamimi-bersama.html

4. http://adrianaawing25.blogspot.my/2016/04/giveaway-special-april-syamimi-bersama.html

5. http://www.kennymerligal.com/2016/04/giveaway-special-april-syamimi-bersama.html

6. http://bidadarisado.blogspot.com/2016/04/giveaway-special-april-syamimi-bersama.html