Kek Batik Versi Simple.

Friday 19 February 2016

Assalamualaikum.. Hai readers..

Harini nak share pasal resepi la.. Banyak pula resepi dalam draft entry ni.. Nak publish malas sangat.. Malas nak mengedit. Jadi kita cari mood slow-slow ye..

Kali ni nak share pasal Kek Batik Versi Simple je..
Bahannya pun mudah. 




Bahan-bahannya :


1. Biskut Marie (patah 2)
2. Susu pekat
3. Planta @ Buttercup (kita guna planta)
4. Milo

Semua ni anggaran la ikut banyak mana biskut yang digunakan ye.


Cara-caranya :

1. Masukkan setiap bahan tu dalam bekas ukuran anggaran banyak mana diperlukan.
2. Masukkan planta dalam kuali. Buka api paling perlahan. Kacau sehingga cair.
3. Setelah cair masukkan susu. Masukkan juga milo.
4. Kacau rata. Biarkan kacau tu dalam 5minit then masukkan biskut yang dah dipatah 2 tu. Tutup api.


*abaikan rupa yang comot tu* hehehe

*Macam kita, kita tak masukkan biskut terus. Tapi lapis-lapiskan nanti dengan coklatnya. So dapatlah hasil susunan yang begini.
*Susu jangan terlampau banyak. Sebab planta pun ada rasa manis-manis kan? Milo pun sama. Agak-agak yang bersesuaian ukurannya ye..

Nota : Nampak coklatnya berkilatkan? Cantik je kan? Mungkin sebab guna planta kut. Bukan guna butter.


5 comments

  1. Sedapnye...mmg suka makan kek batik.

    ReplyDelete
  2. Yg ringkas tu la yg sdp...lya bila tringin jak baru buat

    ReplyDelete
  3. rajin mimi.
    aida x pernah buat kek batik ni.
    kecuali time kat U dulu kala.

    ReplyDelete