:: Sahabat Setia Blog Cinta Itu Indah ::

Shoplinks

Sabtu, 30 Mei 2015

Kisah Anak : Zahra 255hari @ 8bulan setengah.

Assalamualaikum.. Hai..

Lama kan menyepi dari blog. Sekarang hanya mampu menaip tanpa sebarang respon. Maaf ye. Apa yang tertulis ni pun sekadar luahan rasa hati.. Mungkin sekarang ni itu yang terjadi.
Balik umah mother in law baru la berkesempatan nak berblog balik.

Lama kan tak kongsi cerita tentang zahra. Kawan kawan pun dah nak ke angka ZERO kat blog ni. Ehh, maksudnya rakan yang berkunjung. Maklumlah, blog pun blog perisian kisah merapu je kan. Bukan blogger tip top pun.

Zahra harini dah 255hari. Atau nak kira dengan senang, dah 8bulan setengah. Sekejap je masa tu berlalu pergi. Macam tak caya je zahra makin membesar. Makin memahami pelbagai perkara. Zahra masih belum pandai merangkak. Angkat2 punggung tu selalu. Cara dia tu lebih kepada nak belajar duduk.



Aktif sememangnya aktif. Naik semput mamanya nak kejar. Bab makan sekarang ni alhamdulillah. Dah mau makan. Sebelum ni payah juga nak makan bubur nasi dia tu. Sekarang ni nekad. Bagi dia betul betul lapar, alhamdulillah habis. Senang kata, puashati la tengok dia makan.

Bila zahra makin besar, seronok layan karenah dia. Sangat sangat buat orang geram. Kalau dia buat perangai tu, sakit jiwa juga la dibuatnya. Tapi time dia pandai ambik hati, time layan dia menyusu, saat mata dia bertentang mata balik, Allah... Sayu nya rasa.. Sejuk hati dan perasaan. Indah sangat perasaan tu.

Okay la.. Rasanya panjang lebar dah kan.. Nanti kita sambung cerita pasal zahra lagi eh.. Mekasih sudi singgah, baca dan komen! :)


Ada rezeki masuk wifi, saya rajinkan diri blogwalking ye..

Isnin, 18 Mei 2015

Zahra 8Bulan.

Assalamualaikum.. Hai..

Alhamdulillah.. Harini 18mei zahra genap 8bulan. Allah, cepat betul masa berlalu. Masih terasa rindu saat zahra lahir. Masih teringat suasana dalam pantang, kini zahra dah makin membesar dengan sihat.



Perangai 8bulan? Susah nak makan weiii.. Poning omak ehhh.. Haha.. Bagi bubur tak mau. Nestum bagi juga. Ikut mana sempat. Dia taknak bubur, bagi nestum. Kadang bagi biskut milna tu. Cairkan. Tapi setiap kali makan kena sulamkan dengan air kosong.

Perangai lain, masih belum merangkak. Orang asik la kata montot berat, malas la, bla bla bla.. Adoiii.. Cakap la apa pun. Yang penting my baby sihat alhamdulillah, aktif & ligat!.. Perkembangan setiap baby kan tak sama.

Suka merap ngan mamanya. Okay, kata geng kan zahra. Hehehe.. Kerap bagi mamanya rehat. Gud girl sangat. Sekarang ni pukul 12 baru start masak. Pagi time melayan baby girl ni punya karenah. 2jam tido, 2jam la kena baring juga.. Sabar je la.. Sepanjang tido dok ngempeng. Layankan jelah..

Cerita lain?? Update nanti la.. Malas nak taip panjang lebar. Sebabnya update pakai fon. Hehehe..

Ahad, 17 Mei 2015

Cenderahati Dari Rakan Blogger!

Assalmualaikum.. Selamat petang..

Sekarang ni dah kurang update blog kan. Takpe takpe, ada rezeki nak masuk wifi kat umah, insyaallah akan laju la diriku meng-update. Hihi.. Insyaallah.. Yang bestnya, tak sabar nak blogwalking.. Mihmihmih.. 

Ni cerita last week ye. Sekarang ni nak update sepantas kilat dh tak dan dah. Nak nak kalau guna laptop, zahra dulu laju terkamnya. Ni kebetulan kat umah mil, ada wifi, update sekejap la by phone. Hehe..


Hadiah cenderahati dari rakan blogger.. Suka suka.. Dapat brooch dari sabah. Macam tau tau je kita suka kaler coklat gini tau.. Mekasih +Athirah Diyana .. Sebab pergi bercuti pun ingat kat kita. Hehehe..

Korang yang tak kenal lagi dengan +Athirah Diyana , sila cepat cepat terjah blog beliau ye.. *_^

Isnin, 11 Mei 2015

Bila Anak 'Bantu Mengemas'..

Assalamualaikum.. Hai..

Sejak zahra makin membesar ni, makin bijak akalnya. Apa yang orang buat, dia pun dah pandai nak ikut.

Tapi paling menonjol sikapnya yang suka mengemas sama.. Huaaaaaa..
Kita kemas dapur, dia kemas depan. Karang kita kemas depan, dia duk dalam walker masuk bilik, ngemas kat bilik..

Yang ni betul betul mencabar.. Tapi takpe.. Asalkan jangan nak melalak sudah.. Tak lalu nak dengar.



Update by lenovo s939

Ahad, 10 Mei 2015

Selamat Hari Ibu

Assalamualaikum.. Hai semua..

Ya Allah.. Entah macam mana la boleh lupa yang harini hari ibu. Allah, sungguh tak ingat. Nasib baik la semalam nana wish. Haha. Bila dia wish terus tengok tarikh dah berapa haribulan. Buka fb penuh dengan wishes.

Okay la.. Kita betul betul lupa. Tapi ingat tarikh hari ibu pada 10 mei. Bajet sangat nak tempuh 10mei tu lambat lagi.. Kikikiki..

Selamat hari ibu buat my mum. Ehh, my mother in law too. Allah, sebak pula perasaan ni. Dah la jauh dari mak. Nanti wish kat whatsApp je la. Kalau call karang, kita ni yang berderai airmata. Hehehe..



Mak sememangnya mak yang terbaik buat diri ini. Bila kita dah jadi seorang ibu, banyak benda yang kita akan paham dengan segala tindak tanduk yang mak lakukan buat kita..

Moga 1 hari nanti saya akan jadi seorang yang kuat like my mum. Akan cekap dalam segala tugas like my mum. Akan pandai menjahit & masak memasak buat keluarga like my mum. Akan sentiasa menjaga & menyayangi keluarga like my mum. Everything same like my mum.

Insyaallah..

Ehh, selamat hari ibu juga buat diri ini. Alhamdulillah.. Diusia 27tahun ini, Allah kurniakan zahra khadijah sebagai pelengkap kehidupan & menyempurnakan diri ini sebagai seorang ibu!!



Khamis, 7 Mei 2015

Topi Crochet

Assalamualaikum.. hai...

korang yang ada baby girl mesti suka sesuatu yang comel-comel kan?

ada yang berminat dengan topi crochet ni??


Rm36 termasuk postage ye. berminatboleh whatsApp saya. 011-24181178


Rabu, 6 Mei 2015

Powerbank RM7K ??!

assalamualaikum.. selamat petang..

Pagi tadi daddy zara minta orderkan powerbank di lazada. Memandangkan last week orderkan tuk suami adik ipar, tengok powerbank banyak sale, jadi harini order tuk kami pula.

Saja godek godek powerbank apa yang ada. Nama pun nak membeli, haruslah survey dulu kan? Sekali terjumpa powerbank yang berharga Rm7k ni. Tanya daddy zara, betul ke harganya ni.



Sebab harganya ni dah sama macam nilai sebuah hantaran kut. Saya masa kawin haritu pun tak dapat hantaran semahal ni. Hihihi..

Saya pun tak pasti apa kelebihan powerbank ni sampai harganya mencecah ribu ringgit. Ke pihak lazada tersilap key in price nya??

Kalau tersilap, harap ada pihak yang betulkan. Kalau tidak, siap boleh bagitahu kenapa harganya mencecah rm7k ni??

Prestasi Blogging Menurun!

assalamualaikum.. selamat pagi..

Rasanya dari awal tahun ni prestasi sebagai seorang blogger suam-suam kuku ni makin teruk. Banyak factor sebab/punca kenapa tak dapat nak update blog dengan baik. Bab nak terjah menerjah lagi la teruk.

Bab Zahra rasanya sekarang ni dah boleh diatasi sikit. Sekarang ni masalah BERUKBand.. memang sebijik macam beruk. Taktahu la nak buat macam mana dah. Puas dah bermacam cara. Tapi sama je.

Paling teruk, jadi macam bawah ni laaaa…



Hangen tau dibuatnya.. kadang tu benda urgent nak buat, tup-tup line problem. Rasa nak hempukkkkkkkk je apa ya ada depan mata. Tapi sabar je la. Dah tanya TM, katanya tak semua kawasan dalam kem ni boleh pakai WiFi…. L huaaaaaaa.. acamner ni..

Payah beno nak pakai internet dalam kem ni kenapa??!!.. banyak story nak dikongsi pun lebur macam tu je.. Mood hilang terus. Sekarang ni internet fon pun trouble.. apalah malang sangat nasib diri ni.. huaaaaaa..

Ada hikmahnya juga kadang tu bila internet problem, saya tumpu pada handmade brooch saya. Tapi hikmahnya tu je la.. tapi kalau internet asik problem, kalau berbisnes pun boleh jadi masalah kan.. Macam mana nak promote?????


Bertabah aje la..  Maaf ye kawan-kawan.. dah dekat 1 year kut tak dapat nak balas kunjung balik.. sooobbb!!