:: Sahabat Setia Blog Cinta Itu Indah ::

Shoplinks

Rabu, 30 April 2014

5 Hari Tanpa AIR !!

Assalamualaikum.. selamat pagi semua..

Harini dah masuk 5 hari tempat saya takde air. Sobbbbss!!.. tak boleh nak buat apa bila keperluan ni takde kan? Takde letrik kalau sejam 2 mungkin boleh bertahan. Ni air yang sememangnya kita nak guna untuk pelbagai kegunaan takde. Agak-agak boleh hidup ke? Kalau tepi umah ada sungai okeh lagi kut.

Macam sebelum ni blok saya ngan 2 lagi blok yang takde air. Seronok je dengar orang lain takde masalah air. Pastu tadi en.suami balik dari PT pagi, dia cakap kat kem pun dah takde air. Umah orang lain pun air dah slow. Senang cerita dalam kem ni takde air. Tak tahu la air kat sini dicatu pula ke apa.

Macam sebelum ni en.suami akan ambik air ditingkat 2. Ada tong air disitu. Pagi tadi lepas solat subuh dia turun la ingat nak topup air yang ada sikit kat umah ni, tup-tup dia kata air kat tong tu dah xde. Tengok kat paip bawah pun air dah tak kuar.

Fuh cabaran!.. dah la duk kat tingkat 4, air xde. Sumber air pun xde. Last-last bincang ngan en.suami, kita cari umah kat luar la camni. Then my cousin cite, kawan dia before ni ada yang duk kat kawasan kaurters ni, dia cite air memang selalu takde. Haaa, hambek.

Kalau kita dok tadah air, simpan sampai bertong-tong, kalau masuk 5hari camni, air pun habis juga kan? Betul tak? Saya bukanlah tak boleh nak hidup susah sikit. Tapi kenapa mesti kita susahkan hidup kita?? Betul tak?

Saya paling tak sampai hati bila tengok en.suami asik kerja angkut air je. Balik umah je tak dan rehat dah kena ambik air. Saya memang tak dapat la nak tolong dalam keadaan diri yang macam ni. tak sanggup nak pertaruhkan diri. Ada masa je kena turun angkat air. Sekali angkut 2-3 kali untuk 2baldi. Kalau sehari saya tak tahu la berapa kali suami kena turun naik ambik air.

Tadi call mak. Bukan niat nak ngadu. Tapi saya tak tahan la macam ni. last-last cakap dengan mak nak balik segamat. Kampong saya. Nasib la tak jauh mana. Paling2 tidak pun sejam sampai la. Pastu dah call makcik juga bagitahu nak balik sana. Dorang ok je. Cuma kalau boleh saya tak nak susahkan sapa-sapa. Termasuk suami. Sian dia nanti terkejar-kejar nak pergi kerja. Tapi nak buat macam mana.

Buat masa ni kena berkorban la dulu kan. Saya pula naik fobia jap tengok keadaan macam ni. kalau la nak balik ipoh tu 15minit je, sanggup saya balik sana. Mak pun cakap balik la ipoh. Hahaa!..
So petang ni kalau xde halangan pape, maka berangat la kami suami isteri pindah balik kampong. Duk sini nak buat apa pun xleh. Nak masak takleh. Nak mandi pun kena jimat-jimat. Nak membasuh langsung tak dah. Dah nak masuk 2hari kain baju tak cuciiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii.!!

So nak balik sana harap-harap la dapat settle kan kerja tertangguh ni. biar la orang nak kata apa pun. Janji saya taknak tengok suami dok susah payah angkutkan air lagi.
Kita bukan x boleh hidup susah sikit. Tapi kenapa kita mesti susahkan hidup kita kan? Betul tak?



Isnin, 28 April 2014

Checkup Ketiga

Assalamualaikum.. salam sejahtera..
28 april 2014


Harini settle urusan checkup saya di HTD (Hospital Tentera Darat). Harini baby pergi checkup ayh dia temankan sekali. So mummy dia xde la buat muka ketat. Hahaha!!.. sebab ayh baby semalam naik duty, so habis duty pagi ni dapatlah temankan.

So mummy dia pun boleh la buat muka senyum datang checkup. Alhamdulillah.. harini Nampak gaya ok sikit la dari haritu. HB Nampak gaya turun. Pelik. Memula check tadi 8.3 kut. Terkejut nurse. Buat lagi sekali naik 9.5 camtu. Saya rasa kalau buat lagi sekali mesti naik lagi. Hahaha!!..

Bab tekanan darah, Alhamdulillah ada kenaikan sikit. Sebelum ni 90/60 kan? Tadi 96/61. Ok la tu ada perubahan peningkatan. Maybe haritu saya pun keadaan tak berapa nak ok. Jadinya tekanan darah pun rendah. insyaAllah lepas ni kenalah usaha kasi naik lagi..

Pastu nurse tanya ada rasa tak baby gerak-gerak. Before ni takde rasa pun. Tak perasan sangat lah sebab kecik lagi kan. Tapi malam tadi saya tidur lewat. Sebab nak tunggu en.suami kuar duty balik. Pukul 12 lebih baru masuk tidur. Pastu saja la saya tido badan tu telentang. Pastu terasa something kat perut. Hehehehe!!.. ehhh, baby gerak ke.. confius.. dari ngantuk terus layan perasaan nak tahu tentang baby tu. Jap-jap rasa macam ada benda kat sini, pastu ada terasa geli kat sini.

Sah, mesti baby dok projek kat dalam perut mummy dia tu kan. Hehe.. sweetnya rasa. Tadi bila nurse tanya, saya cakap juga ada terasa sesuatu. Tak tahu la baby gerak ke apa. Pastu terus nurse scan kasi dengar degupan jantung dia.. Ya Allah.. tak sabarnya rasa nak tunggu anak ni lahir.

Before ni risau sangat baby ok ke x. sebabnya takkan la asik nak buat scan je kat klinik private kan. Lagipun ada yang kata tak baik tuk baby. Tapi bila nurse dah check tadi, lega sangat-sangat. J
Sebab saya nak scan kat private nanti tunggu sampai masa boleh tahu gender dia. Cuma sekarang ni risau sebab perut pun kecik je. Tapi lagi bape hari dah nak masuk 5month.

Apa-apa pun syukur sangat urusan harini dipermudahkan. Alhamdulillah.. nurse pun baik-baik kat sini. J so, next checkup after 1month. Yeaahhhh.. lega tak perlu nak ulang 2 minggu sekali. Fuhhh, lega tau.. :p



psstt : buat masa ni saya tak dapat nak BW. kuota internet en.suami dah habis. hehe.. so kalau beberapa harini tak berapa nak update, sedia maklum la ye.. saya create kat word dulu la.. hehe


Ahad, 27 April 2014

Menternak Ehh??

Assalamualaikum & selamat pagi semua.

sejak duduk di kaurters kem ni, saya rasa macam-macam binatang yang terbang-terbang ni saya jumpa. i is stress okeh.. macam-macam ulat serangga masuk. mentang-mentang duk umah tinggi, senang je korang masuk kan..

macam awal-awal pindah haritu, serangga apa ntah halus-halus je dia dok penuh kat situ, situ, sini la.. bila disapu banyak pula tu.. sekarang ulat serangga tu tak berapa nak ada dah. sekarang ni ada ulat hitam, dia terbang pula dok suka masuk time malam.. Ya Allah.. dah macam menternak serangga dalam umah tau tak..

jenuh saya dok ketuk dia kasi mati.. takut kena gigit, walaupun tak tahu la dia gigit ke tak.. tapi selagi belum kena, baik hapuskan, kan?? nak-nak kalau lepas hujan.. Ya Allah.. banyak pula tu.. haaa, belum lagi dengan kelkatu.. kat ipoh jarang-jarang nak kena kat umah.. kat sini jangan dikata laaa.. ada je.. serabut.

pastu cicak..paling stress kami laki bini tau.. haha.. kami tak la bunuh. tak baik kan. tapi en.suami kalau nampak bukan kemain cara halaunya tu.. haha.. saya tak suka bila dah banyak cicak ni sebab taik cicak merata-rata.. atas meja makan la.. kat singki la.. atas lantai la.. kalau kat ipoh susah nak jumpa cicak dalam umah.. sebabnya umah saya ada kucing.. rasa macam nak import je kucing-kucing dari ipoh tu.. kasi aman sikit umah.. dah la gemok-gemok cicak kat sini. kalau cicak genko dah kaya kami laki bini ni. hahaha..

pastu kupu-kupu ngan rama-rama.. aduhai.. ni paling saya tak suka. secara jujur, saya memang penakut dengan binatang ni. penakut + penggeli. kalau bertapak dalam umah tu 2-3 ekor. besar tu xla sangat. sederhana. mula la saya tak senang duduk. nak buat kerja pun rasa terganggu.. terbayang-bayang kalau dia duk kat atas kepala ke, belakang badan ke.. ooohhhh, tidak.... dalam bilik air pun ada tau..

kenapalah umah saya ni mesra alam sangat???????? huaaaaaaaa... i is stressssss.. mentang-mentang umah dalam kawasan dalam..hutan.. cuma rimau je belum singgah lagi.. T__T

matahari pagi tadi..

pssstt : bila nak ada air balik kat umah ni??? :(


Jumaat, 25 April 2014

Takde Air !!

Assalamualaikum & selamat tengahari semua.

dah 2mnggu lebih kut saya kat sini.. keadaan setakat ni ok laa.. saya masih tak kenal lagi orang se-blok ni.. ni bukan nak cite pasal jiran kat sini. tu lantak la kan.. biar la dulu..

sebelum ni kecoh pasal takde air kan? haaaaa, selama 2mnggu lebih saya kat sini, air ok je, walaupun tak la kuat mana. tapi lepas la untuk mandi, basuh baju, masak, dsbg..
tetiba pagi ni saya nak mandi, air xde.. memula buka paip ok je air kuar.. lama-lama slow sampai la xde!..

aduhai.. payah betul kalau air xde kan. nak masak xleh, nak basuh baju xleh.. huawaaaaaa.. cepatlah air ada.. saya dah lapar ni... nak masak.. dah la tak syak pun kalau air akan xde harini.. memang xde simpan stok pun tuk air guna kat dapur. kat bilik air nasib la en.suami rajin duk tadah air. lepas la tuk mandi. tapi tak boleh juga nak bazir-bazir..

bila duk umah atas ni, apa yang jadi tawakal dan sabar je laaaa.. 2hari lepas kalau tak silap, petang tu kami keluar. pastu perasan la ada paip pecah kut kat bawah tu. haaa, sudah.. dok terbayang akan xde air la nanti. last-last harini xde air. aduhai.. payahkan kalau xde air..

sebelum ni dah merasa xde letrik. takde letrik pun susah juga kan? first time kena time en.suami kena duty. sobbbbss!.. dah la tengah malam. penuh ngan nyamuk. terus rasa nak ngamuk tau. kali ke-2, selasa baru2 ni.. nasib en.suami ada. berpanas pun dalam setengah jam je.

ni xde air, tak tau la bape jam.. huaaaaa... plisssss la air.. tolong laaaa ada... :(

google


pssstt : semalam gaji kan??? agaknya nak kena ajk en.suami makan kat luar ke??? haha :p

Khamis, 24 April 2014

Cool Blog

Assalamualaikum & selamat tengahari semua.

dulu masa duk kat ipoh, paling tidak seminggu sekali mesti nak beli. sekarang ni, pantang keluar ke pasaraya depan ni, balik mesti la nak, nak, nak dia..

kalau seminggu tu 2kali ke sana, makanya 2 kali la beli. kalau 3 kali, makanya 3kali la membelinya..

paling hebat, en.suami pun dah berjangkit sama dok layan cool blog ni. saya kalau xde mood, sekali en.suami cakap nanti nak pergi pasaraya TF, tak semena-mena la mood ok.. tergedik-gedik bayangkan cool blog ni.. bila dah dapat tu, legaaaaaaaa nya tuhan aje laaaa yang tahu. kemaruk!!

aduhai.. penangan baby dalam perut ke apa, tak tahu laa.. nasib la en.suami x sekat keinginan. sebab dia paham, peel nya camni la kan kalau orang pregnant. sampai dia pun terikut sama.. hehe

setakat ni perisa yang boleh masuk tekak adalah chocolate.. hat lain x berapa.. aduhai.. terbayang-bayang dah ni.. T__T


Isnin, 21 April 2014

2 Minggu. .

Assalamualaikum & selamat pagi semua.

mood pagi isnin kena baik2 ye kawan-kawan semua.. =)
ewahhh, bukan kemain lagi nak berceramah bagai.. haha!!

alhamdulillah.. dah 2minggu saya ikut suami, dah 2 minggu kena hidup berdikari.. alhamdulillah.. keadaan dah makin okay.. mula-mula memang la stress kat sini.. mana tak stress nya.. merap dalam umah. umah pula umah atas kan. mau tak stress..

tapi sekarang dah okay dah.. even jiran tak kenal lagi, tu biarlah dulu.. memang stail kat sini jenis tutup pintu. tak kisah la.. orang kat sini memang jenis tak buka kedai luar umah.. hehe..
saya pun kat umah buat hal sendiri. masak, basuh baju, tengok tv, godek blog ke..

kadang-kadang rasa best duk kat sini. cuaca sejuk.. sejuk sebab saya duk umah atas. pastu tak kuar umah. haha.. suami balik kata panas, dia berpeluh2, kita duk sejuk manjang.. nak buat camne kan..



ni gambar pagi tadi. saya snap dalam pukul 8. suka tengok cuaca pagi kat sini. berkabus. sejuk. dah macam ala-ala kat cameron highland je. haha!!. duk umah atas dapat la tengok permandangan indah camni. tu la kelebihan duk umah atas. cuma kekurangannya penat time menapak naik je la..

mudah-mudahan saya makin serasi duk kat sini.. makin ok la duk kat sini.. moga hati saya pun akan sepenuhkan juga kat sini.. insyaAllah..

okay la.. nak tengok tv jap.. pastu nak masak. even en.suami makan balik petang nanti, saja nak masak awal. pastu lega sikit boleh golek2.. sambil blogwalking.. *_^

Ahad, 20 April 2014

Salam Pagi Minggu

Assalamualaikum & selamat pagi semua.

bestnya kalau dapat golek-golek kat umah je hari cuti ni kn.. ehhh, tapi kita memang hari hari pun cuti.. ^_*


*gambar pagi semalam* hari hari pagi mesti berkabus. sejuk.

Khamis, 17 April 2014

Giveaway By Tasbih Cintaku

Assalamualaikum & selamat tengahari semua.

lama dah tak join pape segmen disini kan? kekangan masa.. nak buat macam mana.. pastu takut ada yang terlepas pandang, saya x dapat nak join..

kali ni saja nak join giveaway dari mommy baru ni.. hehe.. mekasih ye cik mah sebab menjemput.. hihi..


macam biasa la, saya nak ajak kawan-kawan pun join sama. mana tahu ada rezeki buat awak-awak juga kan.. :)

done like fanpage cikmah ye.. :)

mengenai tasbih cintaku ini, pada saya ianya satu hasil tangan yang unik dari cikmah. ianya sangat cantik, comel dan mudah dibawa kemana-mana.
cikmah seorang yang sangat-sangat rajin dalam menghasilkan kerja-kerja tangan (DIY)..

antara hasil kerja tangan cikmah mengenai tasbih cintaku ini..




jom kita support giveaway cikmah ni sambil kita support juga hasil kerja tangan beliau.. =)

jangan lupa untuk lihat hasil kerja tangan cikmah di fanpage Tasbih Cintaku :) bukan sekadar tasbih cintaku sahaja tau.. 

Rabu, 16 April 2014

Mee Goreng Simple

Assalamualaikum & selamat malam semua.

baru saya tahu goreng mee mudah je.. tapi disebabkan sebelum ni malas nak buat sendiri, makanya baru2 ni la nak belajarnya pun. hehe.. :p



bahan-bahan :

- bawang merah
- bawang putih
- cili giling/cili blender
- mee kuning
- udang/ayam/sotong (ikut suka)
- fish cake/fish ball
- sawi
- kicap
- sos cili
- sedikit garam
- sedikit air


cara-caranya :
- tumiskan bawang putih + bawang merah yang ditumbuk
- setelah garing sedikit, masukkan cili giling/cili blender (ikut masing2 nak pedas mana)
- setelah garing sedikit, masukkan sotong/ayam/udang
- masukkan sedikit air untuk elakkan terlalu kering
- masukkan sos cili + kicap + garam (biarkan mendidih)
- masukkan sawi + mee kuning
- kacau rata sehingga masak.

siap! =)

Ulangtahun 26 Tahun

Assalamualaikum & selamat pagi semua.

alhamdulillah..  harini genap usia saya 26tahun. syukur alhamdulillah Allah berikan peluang untuk kehidupan ini..


syukur alhamdulillah juga, dalam usia 26tahun ni Allah makbulkan permintaan saya untuk mendirikan rumahtangga.. insyaAllah, lagi beberapa bulan saya bakal jadi mummy pada my baby.. =)

semoga kehidupan saya pada harini, esok dan akan dipermudahkan semuanya..

Amin..

moga Allah sentiasa beri kebahagiaan buat saya & suami serta keluarga.. insyaAllah..



*en.suami..hadiah mana.. hahaha.. :p

Selasa, 15 April 2014

Biar Rajin Memasak :p

Assalamualaikum & selamat pagi semua..

lambat bersiaran pagi ni.. settle kan apa yang patut baru dapat online. tanggungjawabkan..
alhamdulillah.. harini pagi rasa badan kuat sikit. pagi tadi lepas bangun saya x terus minum air manis ke apa. MIL baru balik dari umrah. jadi dia ada bekalkan sedikit kurma, kekacang, coklat dan air zamzam. 

so pagi tadi sebelum buat sarapan, saya makan sebiji kurma. alhamdulillah.. rasa kuat badan. pagi ni pening pun xde.. harap2 la okay.. pastu minum air zamzam. syukur masih bertahan..
ehh, tajuk lain, intro jauh melelong ke lain kan..

kisahnya macam ni.. semalam pergi beli barang basah. means barang masak la.. saya xbeli hari2, kecuali la kalau benda tu nak guna time tu, tengok2 xde.. jadi minta suami belikan. so semalam sambil dalam kereta dok fikir-fikir apa nak masak tuk makan pagi. sekali terlintas nak buat goreng mee.. kalau ikutkan, sejujurnya saya cakap ye, saya tak pernah buat sendiri. maksudnya dari sedia bahan sampai ke masak.

hehehe.. malu je kan.. selalu tolong mak. pastu selalu malas nak buat. tahu nak makan je. bila dah duk dengan suami, sapa nak masak kalau bukan diri sendiri kan? ye dok? suami harap kita, pastu kita tak reti. pastu semalam sambil beli barang en.suami cakap 'esok masak mee goreng eh'..? haaa, sama pula pemikiran. hehe..

last2 malam semalam google la resepi.. bukan la saya tak reti.. tapi nak tahu juga kut2 la nanti ada barang tertinggal letak ke.. hehe.. alhamdulillah.. bahannya cukup. so pagi ni dengan semangat waja, en.suami keluar PT pagi, kita pun ketuk dapur la.. :P


maka terhasil la mee goreng saya ni.. sejujurnya, ni la first time saya masak mee goreng sendiri. hehe.. sebab selalu tolong mak, jadi tak la kekok mana.. cuma risau tak sedap je sebenarnya.. sebenarnya selalu tu tak yakin, tu yang takut2 tu.. so, en.suami ngam2 sampai umah, mee dah tersedia.. :)

betul apa yang orang kata.. biar tak reti masak, janji kita rajin masak kan? alhamdulillah, setakat seminggu ni bila saya ada dirumah, en.suami xde la lagi beli makan kat luar.. walaupun saya dalam keadaan pening, masih mampu buat.. dia kata setakat ni semua yang saya masak lulus.. alhamdulillah.. lulus sebab bila dia balik ipoh pun, saya jarang masak tuk dia.. hehehe.. :P

seronok pula dapat buat perkara baru.. lagipun dah niat dah.. dah duk sekali memang nak masak tuk dia.. tapi paling best bila tengok en.suami kenyang makan hasil masakan kita.. ;)

alhamdulillah..

*standby menu tuk makan lunch pula.. ;)

Isnin, 14 April 2014

Checkup Kedua..

Assalamualaikum & selamat malam semua..

tadi saya dah start buat checkup di HTD.. HTD tu maksudnya Hospital Tentera Darat. saya kan duk dalam kawasan kem, jadinya kena buat checkup kat situ. pergi sorang-sorang. huhuk! en.suami ada PT pagi. pergi dengan perasaan yang sangat malas-malas sebab sorang-sorang. pastu tak tahu keadaan kat sana macam mana.

sampai sana jam 08.30 pagi camtu. memula masuk kat bahagian ni, sekali dia suh pergi bahagian lain.. me tercengang-cengang.. haaa.. bahagian mana pula ni.. aduhai.. sabar je la.. dah la tak biasa dengan keadaan kat sini lagi. maklum la, baru seminggu kat sini.

pastu dah kuar bahagian tu, nampak ada encik ni, last-last tanya dia. aduhai.. bertabah je la tadi. pastu dah masuk kat bahagian tu, tanya la boleh tak nak transfer checkup kat situ. pastu terpaksa la tanya 1 persatu. lepas dah letak buku ni kena buat apa..

dorang suh buat urine test.. tp keadaannya lain masa buat kat ipoh. pastu mula la pening kat mana nak cari toilet pula.. adeh.. payah2 kat tempat orang yang kita tak biasa ni.. last2 ada cleaner kat situ, tanya laa.. tu je yang mampu..

pastu dah settle bab tu, masuk balik kat bahagian unit wad wanita & bersalin tu. tunggu nurse panggil nama. last2 nurse cakap saya ni transfer patutnya kejap je, sekali dah macam booking buat buku pula sebab details dari buat buku haritu tak complete. erm.. sabar je laa.. pastu nurse siap cakap lagi.. patut la tadi saya tengok awak tercengang sana sini. rupanya baru transfer sini. maunya saya tak terkontang kanting. dah la kejap kena ke sana, kejap ke sini.. mau tak pening..

tadi ambik masa hampir 2jam juga la baru settle.. pastu bila di checkup, nurse okay je.. cuma yang saya terkejut, tekanan darah turun lagi. haritu 110/70, kalau tak silap saya la masa buat buku haritu. tadi check 90/60.. mak aihhh, rendah kan? patut la sekarang ni pening saya makin kuat. sampai tak tertahan. pastu muntah2.. fuhhh, cabaran2..

maybe sebab saya pun baru pindah kan.. jadi keadaan diri tak berapa nak okay.. then semalam en.suami ajak ke melaka. saja jalan2, pastu singgah umah mil sekejap sebab mil baru balik dari umrah. maybe saya pun pening yang kuat semalam, sampai muntah2, badan pun letih agaknya, jadi tadi check up semuanya x ok..

saya tengok hb pun turun. sebelum ni 10.9.. tadi 10.5.. sabar je la.. erm, kalau orang kata suh makan itu ini, saya makan juga.. mungkin emosi tak stabil mana kan.. jadinya tu la yang terjadi. tadi ambik darah lagi sekali. sebab nak tengok darah jenis apa. tak jumpa doktor pun. sebab katanya haritu saya di ipoh dah jumpa. 

pastu tadi nurse suh follow up balik lagi 2minggu. haaaa, hambek.. 2minggu sekali la kena pergi HTD.. patutnya sebulan sekali je.. tapi sebab saya ada kes camni, kena la rujuk 2minggu sekali. harap2 la lepas checkup hujung bulan ni, saya dapat follow sebulan sekali dulu. malas betul nak ke sana. huhuk.. kalau en.suami teman ok jgk. ada juga kawan sembang. dah la nak drive tu sometimes badan rasa tak ok. pening pagi2..

tadi inform juga kat nurse yang saya x boleh nak follow up makan ubat yang saya dapat sebelum ni. obimin dengan vit. zat besi. syukur dorang tukarkan dengan ubat lain. even ada 5 jenis ubat saya kena makan, tadi saya makan alhamdulillah.. takde lagi la rasa pening macam mana saya makan ubat yang sebelum ni. saya bukan nak elakkan dari makan ubat.. tapi sebab ada effect, baik kita stop dulu kan.. ye dok?


harap-harap la baby kat dalam ni sihat2 je walaupun saya sebenarnya tak kuat mana. makan xleh nak masuk sangat. kadang tu elok je makan, pastu kuar balik.. tu memang xleh elak. saya paham, kita rasa pening sume tu terjadi sebab baby serap zat kita kan? tapi saya nak buat macam mana. makan itu kuar balik.. makan ini kuar balik. sampai saya tak tahu apa sebenarnya yang saya boleh makan.. baby nak minta mama dia ni makan pizza ke pagi-pagi sayang.. :P

bertabah je la demi si kecik ni.. harap2 la esok2 dah kuar senangkan hidup mama dia ni ye.. biarlah mama awk ni bertahan dengan semua ni sekarang.. nanti dah kuar, senangkan sikit hidup mama awak ni pun jadilah.. ye baby..

* saya dah beli dah vitalea shaklee, setakat ni keadaan masih sama. makan pun pening juga. so saya terpaksa la skip2, dan makan ubat dari doc je dulu..


Sabtu, 12 April 2014

17 Week

Assalamualaikum & selamat petang semua.

lama dah tak cite pasal baby kan.. xtahu nak cite apa sebenarnya.. isnin ni insyaallah nak pergi check up.. patutnya hari selasa haritu.. tapi sebab en.suami duty, jadinya isnin ni baru pergi check up..

 saya confirm mesti masalah hb rendah tu ada.. nak2 saya baru pindah ni emosi pun mula2 x ok.. makan pun tak berapa nak lalu.. harap-harap la nurse kat HTD ni ok..


gambar terkini.. now 17week ++day.. dah 4month perut kecik je camni.. normal ke eh?? kalau pakai baju kurung mesti xperasan yang saya pregnant..

so, ni la baby bump saya yang comel.. hehe

Cucur Ikan Bilis Rangup

assalamualaikum & selamat pagi semua.

pagi-pagi share gambar makanan pula.. asik pasal makanan aje kan saya ni.. nak buat camne.. macam xde modal je nak tulis.. kang cerita bab touching2, hati pun meruntun pula..
so share resepi aje la dulu..

malam semalam belanja en.suami cucur ikan bilis je.. buat sendiri. hehe.. :P
sebab katanya xnak makan nasi. saya pula lapar tapi xlalu kalau nak makan nasi. jadi cari la jalan mudah supaya baby xlapar, so kenalah makan sesuautu kan..


sori la ye cucur ikan bilis tapi ikan bilis tak nampak. ni gara2 tepung naik montok camtu.. haaa, nak tahu tak macam mana nak bagi cucur rangup & naik camni? senang je.

macam saya, kalau buat cucur, saya suka campurkan 2 jenis tepung. 1 tepung gandum biasa. 1 lagi tepung buat kek tu. saya guna tepung blue key tu. insyaAllah cucur naik cantik & rangup macam ni..

try la ye.. =)

bahan-bahan :
- tepung gandum
- tepung kek ( tak perlu terlalu banyak)
- ikan bilis
- bawang merah
- garam
- air untuk membancuh
- sedikit serbuk kunyit

Jumaat, 11 April 2014

Janji Kenyang :P

Assalamualaikum & selamat petang semua.

alhamdulillah.. dapat juga harini kenyangkan perut en.suami.. hehehe.. dah niat dulu kan, bila dah kawin, duk sekali, tak kerja, saya nak masak tuknya.. tak sedap lain cerita.. janji kita masak.. kan? kan?

alhamdulillah.. harini belanja en.suami dengan lauk ayam masak merah.. ikutkan en.suami suh masak ayam sambal.. adehh, sambal tak habis-habis.. semalam sambal sotong, harini xkan la sambal ayam pula.. nak muntah saya dengan sambal ni..

last-last saya kata masak ayam merah je la.. jemu aihh nengok lauk sambal je.. nasib en.suami okay.. lagipun ayam merah ni kan senang je.. tu yang laju je nak buat.. klau masak sambal ni nak kena blend bahan. tu yang saya malas tu..hehe..

resepi ayam masak merah >> SINI


bila dah ada lauk berat camtu, kenalah juga ada sayurnya kan.. rasa tak lengkap kalau dah masak lauk tanpa ada sayur sebagai pelengkap. so harini pelengkap kepada lauk ayam masak merah saya ialah sayur kacang buncis.

okay la kan.. janji ada.. hehe.. yang penting en.suami kenyang. tu matlamat saya bila masak. hehehe..

haaa, nak resepi sayur ni? alaaa, senang je.. :P

- bawang putih
- bawang merah
- kacang buncis
- cili masak
- sedikit garam
- sedikit air
- minyak untuk menggoreng

okay bye.. nanti kita share masakan lain pula la eh.. hehe.. ;)

Khamis, 10 April 2014

Menu For Lunch

Assalamualaikum & selamat malam semua.

harini xde nak story tentang luahan hati.. penat rasanya.. alhamdulillah harini dah ok sikit.. syukur sangat.. moga hari esok akan bertambah lebih baik lagi.. mekasih buat kawan2 yang beri kata2 semangat..

harini masak dengan penuh semangat.. dapur kena berasap kalau nak feeling2 sad sekalipun.. hehe
masak la dengan kasih sayang supaya masakan sedap.. ye dok?? hehe..

saya nak masak kena tanya en.suami dulu apa yang dia nak makan.. supaya mudah nak masak. atau lebih tepat lagi supaya apa yang dimasak, dia makan.. hehe.. kalau ikut tekak saya, apa pun susah nak masuk..

menu for today..


simple je.. sambal sotong request dari en.suami.. sejujurnya, saya tak minat sambal, jadi saya tak reti nak masak sambal. eh, bukan tak reti, tapi tak pernah la masak sendiri. selalu tolong2 mak je.. harini en.suami nak lauk sambal, jadinya kena la buat.. 

kecut perut lepas siap masak. sebab takut tak sedap atau tak kena dengan tekak dia.. alhamdulillah, dia kata ok.. tapi xde la nak kembang hdung ke apa eh.. hehe..
first time buat menjadi tu, kira syukur la..

saya tak tahu pun kalau masak sambal ni senang je.. napa la sebelum2 ni malas nak buat??.. hehe.. 

okay la.. disebabkan dah malam, esok la kita share resepi simple sambal tu ye.. hehe..

ok.. gudnite semua.. ^_^

Rabu, 9 April 2014

Akhirnya.. Terlerai Jua!!

Assalamualaikum.. hai semua..

Macam biasa la.. blog ni dah jadi tempat luahan hati saya.. saya tak tahu nak luah kat siapa.. en.suami? baru nak cakap, perasaan sebak datang.. baru nak cakap, rasa sebak, bergenang airmata.. camne tu..

Pagi tadi call mak.. saja nak call sambil tu nak tanya pasal resepi.. sembang punya sembang, sebak pula perasaan ni.. airmata jangan dikata la.. bergenang kat mata ni.. panas je.. dah macam gunung berapi nak meletup je..

Saya rindukan mereka semua di ipoh.. sapa la tak rindu family kan? Nak2 hari2 kita tengok sampai la kita besar panjang.. pastu mak cakap pasal ceplos. Ceplos ni kucing kesayangan saya. Even saya ada 14 ekor kucing, tapi dia adalah kesayangan yang satu-satunya buat diri saya.. tido sama2, pagi2 kejutkan saya minta makan.. pastu senang saya nak tahu dah subuh ke belum sebab selalu dia kejut minta makan tu kul 5 lebih or pukul 6 pagi..

Tetiba mak cakap tadi ‘mi, ceplos macam rindu kat ko je.. hari2 dia duk atas kete wira’.. tahu tak apa yang saya rasa? Sebak!.. airmata dah jatuh. Terdiam terus. Mak tanya dengar ke tak pun saya rasa susah nak jawab. Mana taknya.. saya memang rindukan dia.. Cuma saya tak boleh nak cakap dengan dia sebab dia tu kucing.. saya memang jaga dia dari kecik. Dia jenis paham bahasa bila saya cakap dengan dia..

Sebab tu saya rasa sayang sangat dengan dia.. dah la saya sunyi kat umah ni.. memang duk ingat mereka2 kat ipoh je la.. bila mak cakap dia duk atas kereta tu, saya paham sangat. Dia memang selalu tunggu saya macam tu.. Ya Allah.. kuatkanlah hati saya ni.. ntah kenapa perasaan saya boleh selemah ni sekarang!!..  

Pastu pula tadi mak cite lagi.. ‘semalam mak buat nasi ayam, pastu iti cakap, ‘mak, kalau mimi ada mesti dia suka kan..sedap ni’.. Ya Allah, sebaknya saya rasa.. mak saya masak makanan fav. saya.. see, adik pun boleh ingat, apatah lagi kita ni kan.. saya kat sini pula dah tak lalu nak makan. Masak pun sebab untuk suami.. makan pun sebab baby.. untuk diri sendiri macam tak kisah je..

Saya rasa dulu saya mudah senyum, sembang.. sekarang dah jadi pendiam pula.. saya xnak sedih2.. xnak nanti baby kuar pun asik la kerja nak touching je.. tapi nak buat macam mana.. dah kita sorang2, jadinya banyak diam dari cakap. En.suami balik baru la buka mulut. Tu pun bila ditanya je.. Ya Allah.. saya xnak perasaan selemah ni.. xnak!!..

Bila sorang2 time en.suami dah kuar kerja, mula la menitik airmata.. biarlah saya luah time tu.. sekurang2nya en.suami tak nampak.. kalau terluah depan dia, saya takut dia risaukan saya pula..


Saya nak balik ipoh.. :’(  bila la dapat balik ni.. kalau la dekat, dah drive sendiri dah.. 

Selasa, 8 April 2014

Rindukan Ipoh =(

Assalamualaikum.. hai semua..

Harini dah masuk 3hari lebih sikit je saya tinggal kat sini. But I’m feel not happy.. L
Bukan tak happy sebab en.suami.. tapi keadaan kat sini.. T_____T
Saya rindukan ipoh.. rindukan family saya.. rindukan kucing-kucing saya.. :’(
Ya Allah.. kuatkanlah hati & perasaan ni..

Saya tahu orang akan kata ‘tempat baru memang macam tu’.. Ye, tu memang betul.. tapi ntah laa.. saya boring.. tak tahu apa nak buat.. Ya Allah.. sebak perasaan ni sambil menaip.. Cuma tak tumpah je airmata ni..

Saya rasa macam nak balik je.. saya rindukan ceplos saya yang sekor tu.. peneman tido saya.. tukang kejut awal pagi saya.. oyen saya.. gebu saya, jojet saya.. uteh saya.. baby saya.. comot saya.. semuaaaanya.. belum lagi rindukan family..

Actually saya boring kat sini sebab duduk umah tingkat atas. Tahu2 je la apa yang boleh dibuat. Selain basuh baju, basuh pinggan, masak tu je la yang boleh buat masa ni.. nak online pun payah. Sebab internet pun harap en.suami punya. Tu okey lagi.. paling tak best, nak online tu line pun xde.. bukan la takde langsung.. tapi ambik masa semuanya.. Ya Allah… betul2 kena belajar kehidupan dari mula ni.. kat umah ipoh senang je nak online.. line pun laju..

Kat sini nak dapat channel tv pun susah.. aduhai.. en.suami cakap nak pasangkan Astro, sebab sian saya boring.. mau tak boring.. senyap sunyi je rumah.. Cuma saya xde la nak tunjuk sangat benda tu.. bukan saya paksa dia.. tapi sebab nak dapat channel pun susah, maybe tu la jalannya.. nak tunggu si kecik ni kuar, lagi 5bulan.. sabar je la.. nak turun bawah kalau xde hal jangan harap laaaaa.. buang masa je kut. Dah la nak menapak pakai tenaga banyak.

Nak kuar jenjalan, saya masih belum pandai selok belok kat sini.. walaupun dah bape kali kuar masuk, saya ni lambat pick up.. rindu kat wira bruk saya tu.. even bruk, dia la peneman saya nak pergi sana sini.. :’( kat sini saya terperap la dalam umah tunggu en.suami balik..

Bukan tak bersyukur dengan keadaan sekarang.. tapi ntah la kenapa kadang perasaan tak sedap hati tu muncul.. pastu ingat kat ipoh.. saya rasa macam tak best je.. buat masa ni rela la saya berkurung dalam umah dari nak beramah mesra.. semua orng pun dok dalam umah tutup pintu..

Dan yang saya perasan 1 perkara lagi, kalau saya turun bawah nak pergi kat kereta ke saja turun, line phone takde!!.. dasyat betul la kat sini..dalam hutan pun dah ada line ok.. sini line susah nak muncul.. erm.. bertahan aje la..

Saya rindukan suasana dulu.. suasana ipoh.. L saya rindu sangat2 nak blogwalking umah kawan2 baca kisah terkini.. tp tak boleh.. maafkan saya ye.. saya rasa sekarang ni blog la tempat luahan saya.. saya terpaksa draft dulu.. baru tepek kat blog.. sian saya kan.. L


Moga Allah permudahkan urusan saya kat sini walaupun kadang kala saya rasa tempat kita sendiri lagi seronok.. 

Kisah Semalam. .

Assalamualaikum.. hai semua..

Sebelum tu saya inform siap-siap ye. Saya tak dapat nak blogwalking awak-awak semua.. bukan tak sudi tau. Tapi internet kat sini tak ok la.. L line tak berapa nak bagus. Buka internet pakai YES en.suami je. Kalau online by phone pun sama. Nak loading tu MasyaAllah.. berejam kut. Lebih baik tido dari online!.. line telefon biasa pun sama..

Ni pun saya terpaksa la draft dulu kat doc. word.. kalau tak, jangan harap la dapat menaip. Saya nak reply komen pun x lepas. Adeh.. bertabah aje laaaa duduk kat sini aiii.. ceruk dalam kan. Dah la duk tingkat 4.. aptb!..

Haaa, dah nama pun nak share cerita, so saya share je la apa2 cerita dari sini ye. Ewaaaahh, macam la cerita dari oversea! Very the poyo bunyiknya.

Kisahnya semalam. Saya duk sorang kat umah. En.suami kan keluar kerja. Even duty dia balik kejap2. Saya pula kepenatan buat kerja. En.suami cakap dia akan balik. So paham2 la dia duk umah kaurters ni. Orang sebelah ketuk pintu umah, terasa macam ketuk kat pintu umah kita. Burung duk krokk krekk kat atas bumbung buat projek apa, terasa macam orang duk jalan datang umah kita.. adehh, bersabar je la..

Saya dah penat tu, baring la kat bangku kat ruang tamu ni. Kebetulan grill umah ni memang lock. Tinggal sorangkan, tak berani la nak biar je. Pastu pintu umah ni pintu kayu. (pintu utama). Saya tak lock. Sebelum tu saya lock. Sebab terperasan macam bunyi orang ketuk, saya buka. Tengok takde orang. Maybe umah sebelah. Macam saya cerita tadi.

Pastu saya tak lock la pintu kayu tu. Pintu kayu tu berat tau. Berat sebab dia ada bubuh macam apa eh yang macam kat pintu pejabat tu?? Bila kita lepas pintu tu, nanti dia terkatup sendiri. Paham tak ni?? Haha..!!

Haa, pastu kan, saya tak tau la ada sorang encik ni duduk umah tingkat berapa. Maybe orang lama kut kat blok ni. Dia datang ketuk pintu, saya bangun. Then nak buka la tengok. Tapi ketuk tu slow. Kalau en.suami ketuk kuat sikit. Encik tu datang dia bagitahu nak minta kalihkan kereta. Tu okay la lagi bagi saya. Maybe parking dia sekian lama kat situ.

En.suami semalam masuk parking dah kul 1 pagi kut. Tempat tu kosong. Means parking bawah bangunan umah ni la. Tak kena panas. Nak tahu tak apa yang saya tak suka ngan cara encik ni?? saya kan tak lock pintu kayu tu. Bolehnya dia tolak buka. Haaaaaaaiii.. agak2 laaa.. umah orang kut. Dah la pula saya tak sempat capai tudung.. :’(  terus saya tanya kenapa. Saya terperasan tu bukan en.suami sebab encik tu pakai baju t’shirt putih. En.suami saya kuar tadi pergi kerja uniform hijau. Haaaa, dari situ la saya terperasan dia tolak pintu tu. Tak kan la saya salah nampak.

Sebab saya terperasan orang tu pakai baju putih la saya terus buka pintu tu tanya kenapa. Ehhh, tak beradap kut. Walaupun saya dgn suami baru masuk sini, elok2 la sikit. Berani betul dia main tolak pintu kayu tu. Suami saya balik pun dia xde nak main pulas2 tombol pintu tu..

Pastu saya turun nak kalih kereta, dia dok tunggu belakang kereta en.suami. Nasib la saya ni tahu drive, kalau x silalah bersabar ye.. pastu saya dah kalih kereta tu, at least ucap la ‘terima kasih’ ke, ‘sorry’ sebab tu parking dia kan.. betul tak? Ni xde pun. Erm.. ntah apa-apa je orang tu.. baru je nak beramah mesra dengan orang seblok, sekali dah perasan macam tu.. tapi tak tau la kalau orangnya sebenarnya baik kan?

Cuma saya tak suka la orang buat camtu. En.suami balik cerita kat dia.. terkejut dia.. harap2 esok2 janganlah ada orang camtu lagi.. tak suka..

Sori cerita panjang bebeno.. hihi.. luahan hati seorang penduduk blok dot.dot..haha..!!

 *kat dalam kem gomeh penuh dengan bunga sakura okeh.. tak perlu nak ke jepun dah..tengok dari balkoni umah pun dah nampak..*


Isnin, 7 April 2014

Hari Pertama Kehidupan Baru

Assalamualaikum. Hai semua..

Harini dah start jadi surirumah sepenuh masa. Means dah duk sekali dengan en.suami. Alhamdulillah.. setakat ni saya masih ok lagi la. Masih barukan. Harini en.suami dah start kerja balik. So tugas saya kat umah adalah mengemas apa yang patut. Seronok sebenarnya hidup selepas kawin ni. Nak-nak bila berdikari.

Mulanya saya terfikir juga, mampu ke tak nak tempuh ni. Haha..!! even dah nak masuk 26tahun hidup ni, terfikir mampu ke x kan. Ala, kehidupan tu macam biasa je. Cuma kita la yang nak kena pandai handle.. betul tak??

Saya start berpisah dengan keluarga di Ipoh hari sabtu haritu.. ceh!! Gaya macam berpisah jauh sangat je kan? Haha..!! hari sabtu tu bergerak ke Melaka dulu. En.suami nak cari barang keperluan kat sana. Singgah Mydin & Tesco. Sebak tau nak pisah kedudukan ni. Maklumlah,tak pernah duk luar. Ehh,bukan bermakna kita anak manja tau. Cuma kekok la sikit sebenarnya. Nasib laaa boleh tahan airmata ni. Kalau tak, entah laa..

*keadaan malam tadi*

Masa cari barang tu terfikir juga, macam ni la gayanya nak beli itu ini dengan keadaan umah kosong. Means baru nak masuk. Beli itu dan ini, tapi masih tak cukup. Hari ahad sambung lagi cari barang. Sampai ke malam dibuatnya. Last-last urusan tuk semalam selesai jam 2pagi. Hambekkk.. dah la pagi ni en.suami nak kena masuk duty. Sabar ye en.suami.. kita kan baru pindah. Hehehe..!!

Harini dok mengemas mana yang mampu. Penatnya Allah je yang tahu. Hope baby kat dalam ni pun dok main diam2 dalam tu ye.. mama awak banyak kerja. Hehe..!!
Harini dapurku belum berasap. Kisahnya gas belum beli. Harap masak nasi, tunggu en.suami hantarkan lauk aje la nanti..

Erm.. apa lagi nak cerita eh.. haa, masuk umah baru ni bagi saya seronok juga. Sebab ada peluang nak menghias walaupun saya bukanlah terror pun. Janji terkemas, sedap mata memandang, ok la kan? Ye dok?? Alhamdulillah umah yang saya dapat ni selesa. Selesa sangat. Ruang tamu besar, bilik pun ada 3 nampak besar, ada 2 bilik air. 1 dalam bilik, 1 luar bilik. Tapi bagi saya ruang dapur yang best. Haha!!..

Sebab best nak turunkan skill yang ada. Haha..!! harap2 la nanti en.suami makan apa yang saya ‘try & error’ kan tu.. :P
Erm, bab jiran..setakat ni tak jumpa lagi jiran depan umah, kanan umah ngan depan kanan tu. Semua tutup pintu. Tak sure la dorang takde kat sini ke apa. Tak kisah la nak bertegur ke tak. Hope semuanya ok la..

Saya dok umah kaurters tingkat 4!!.. fuhh, mencabar betul dibuatnya dengan nak angkut barang.. ehhh, bukan saya yang angkut. Tapi en.suami ngan pertolongan kawan2 dia la. Saya masa naik jinjit kiri kanan pun dah mengah. Ni kan pula dorang yang turun naik banyak kali. Saya tengok en.suami semalam sampai basah kuyup dek peluh. Sian dia.. saya nak tolong tak mampu. Lagipun dia tak bagi saya turun naik takut jadi pape kat baby.

Erm.. apa lagi eh nak cite?? Haa, saya dok kat kaurters ni Alhamdulillah dekat ngan surau.. eh, surau ke masjid kat bawah ni. Subuh tadi sangatlah jelas dengar azan. Ya Allah, beruntungnya rasa. Cuma saya kan tido lewat, bangun pun malas2 je. Ngan nak buat air tuk en.suami, last2 sedar dah kul 7 lebih.. gulppp..!! hari first dok sini dah tertinggal subuh. Hope esok dapat terjaga awal..

La ni (dah nak masuk zuhur) dengar dengan jelas ada yang mengaji.. so tak perlu risau dengan keadaan time solat. Senang nak tahu bila masuk waktu. Cuma nanti nak tunaikan ke tak, tu je.. insyaAllah selagi saya mampu, saya akan laksanakan mana2 yang saya dah terskip2 sebelum ni..

Erm.. apa lagi eh?? Haaa, harini juga hari pertama saya dapat tengok en.suami sendiri smart berpakaian tugas tentera dia. Senyum dalam diam je la. Hehehe!.. maklumlah, sebelum ni dah niat, nak sangat tengok dia bersiap tuk kuar bertugas. Semalam pun dah start tugas meng’iron’kan baju kerja dia.. erm.. syukur dapat buat lepas 5bulan kawin ni..

erm.. apa lagi eh.. nanti saya draft siap2 siap, pastu tempek kat sini. maklum la sekarang internet dah terhad.. huhuhuk!.. nasib ada internet en.suami.. 

*entry ditaip awal, publish lambat.. :P



Rabu, 2 April 2014

5 Month . .

Assalamualaikum & selamat malam..

ehhh, dah bape hari tak jenguk blog kan. sekarang ni blog terpaksa diketepikan dulu. nak settle kan perkara yang penting. 31 mac haritu bos buat jamuan makan malam tuk majlis perpisahan saya.. sobbbs.. nanti saya cerita dalam entry lain ditempekkan sekali dengan gambarnya ya.. baru best nak cerita, kan?

alhamdulillah.. harini genap 5bulan dah saya menjadi isteri orang. kejap je masa berlalu kan? lagi 3hari dah ikut suami berpindah ke gemas. alahai.. macam-macam perasaan ni. takut pun ada. ehhh, bukan takut ngan suami sendiri. cuma tak pernah duk luar dari family, takut kekok je.

insyaAllah saya akan cuba belajar perkara baru tu. harap-harap la en.suami dapat tolong2 kita nanti. mula2 perasaan ingat pada family tu memang kuat la kan. harap2 la perasaan ni dapat control. dah nak jadi mak orang dah.. xkan la xnak pisah ngan family kan. sian en.suami..

alhamdulillah juga.. harini my mother in-law bergerak dah untuk mengerjakan umrah. dulu memang dia pernah cakap. dia nak pergi selesai majlis kawin kami. tak sangka m.i.l bergerak harini seusia perkahwinan saya 5bulan ni. saya tak dapat nak teman en.suami hantar mak dia. bukan taknak ikut. mula2 tarikhnya 03hb. pastu berganjak ke 09hb. so saya dah set dapat la ikut. sekali tarikh awal pula harini. xpelah.. nanti m.i.l balik dapat jumpa.

moga-moga m.i.l saya sentiasa dilindungi sepanjangan perjalanannya dan juga dimana dia berada. moga Allah permudahkan segala urusannya. Amin.

dan harini juga my baby dah masuk 16week.. alhamdulillah.. moga anak mama ni membesar dengan sihat ye syng.. tak sabar nak tunggu awak sampai lahir tau.. biarlah mama awk ni kena tanggung sakit pening sekalipun.. harap awk membesar dengan baik..

insyaAllah.. 



psssttt : kawan-kawan, maaf ye, dalam seminggu 2 ni mungkin saya tak dapat nak balas jejak balik kat blog kawan2. saya tengah bz mengemas barang nak pindah. nanti dah sampai tempat baru nak kena mengemas lagi.. so, saya ambik masa balik la ye.. jangan mara tau.. mungkin saya dapat update blog saya je kut. tu pun nak kena set jadual.. hukhuk2..