:: Sahabat Setia Blog Cinta Itu Indah ::

Shoplinks

Khamis, 30 Januari 2014

LIFT ..

Assalamualaikum & selamat tengahari..

salam khamis..

tetiba je buat tajuk entry 'LIFT' kan.. hahaha!.. macam nak buat tajuk cerita je.. bajet seram sangat ker?? 

actually bukan nak buat cerita.. kalau sebelum ni saya pernah baca kisah mama a.k.a +Norhasniza Khalid  yang takut dengan ketinggian kan, betul kan kak? saya pula takut kalau nak naik lift.. :P

haha.. boleh bayangkan tak? yela, lain orang lain la ragamnya kan? ye dok?.. kalau pergi kursus sebelum ni, mesti la kadang tu kat hotel. kalau dah namanya hotel confirm la botingkek-tingkek kan? ehh, tetiba je cakap nogori..haha

dah botingkek-tingkek tu confirm la kena naik lift. saya seram kalau nak disuruh naik lift sorang-sorang!.. tak tahu la napa. terbayang macam-macam. kut la lift tu nanti terstop ke, tetiba pintu xleh buka ke.. ehhh, tak berani.

kalau ada orang lain saya okay lagi. macam kat hospital. kalau nak lawat pesakit kadang tingkat 6. aduhai. ko mampu nak menapak naik tangga sampai tingkat 6? konfirm tercabut nyawa dibuatnya. tapi saya seram kalau kena naik lift, then dalam lift tu ada pesakit. pesakit yang disorong atas katil. Ya Allah.. ntah apa yang saya takutkan pun tak tahu.

pernah tau, masa nak naik lift, tetiba ramai pula pesakit pun nak naik lift. kesudahnya saya menapak sampai tingkat 6 naik tangga. sampai tingkat 6 tu, jangan cakap la.. rasa tercungap-cungap. rasa putus oksigen je..haha.. saya suruh mak ngan abah je yang naik lift..

pastu macam baru-baru ni. en.suami cakap nanti tanya kad nikah dah siap ke belum. kalau dah, ambik. then balik kampung nanti bagi kat dia. saya mula la fikir macam macam. nak pergi sorang-sorang? yang tu okey lagi. tapi terkenangkan kalau disuruh ambik kat tingkat sekian-sekian, kena naik lift ooiiiii.. haha.. sapa nak teman. takut..

pastu ada penyelamat. haha.. kebetulan okeh adik saya ada kerja sikit kat belah ipoh tu. dekat la dengan kompleks islam tu. fuhhhhh, selamat kau.. suruh dia ambikkan. kasi duit minyak la.. yang tu tak kisah. asalkan tak kena pergi ambik. sebab takut kalau kena naik lift naik tingkat atas ke apa. tapi masa call dia kata tingkat 2. alaaa, sama je la kan. bukan ke kena naik lift juga ke tingkat tu??

sebabnya saya tak nak pergi ambik sendiri. masa buat pergi ngan en.suami. so ada peneman. then bila tekan button ni, pintu lain yang terbuka..haha.. pastu lajuuuuuuuuu je dia nak tutup pintu tu.. sebab tu saya seram nak pergi ambik sendiri. hehe..

google..

*agaknya la kan, kalau la lepas ni dapat kerja lain, sekali setiap urusan kena turun naik lift, camne??? haha :P

Resepi : Tomyam Putih

Assalamualaikum & selamat pagi..

haritu saya share resepi tomyam merah kan? then ada yang tanya macam mana rupa tomyam putih kan? alaa, malas pula nak printscreen pertanyaan tu.. hehe..

actually tomyam putih ni senang je. tak perlu nak tumis-tumis dulu macam masak tomyam merah tu.. sebelum ni saya pernah share resepi tomyam putih tu.. xpe, boleh je tengok resepi tu balik kat >> SINI <<


ok la.. kerja ngah banyak ni.. xdapat nak tengok blog sangat.. selamat memasak.. ^^

Selasa, 28 Januari 2014

Berkorban

Assalamualaikum. Selamat pagi..

Sekadar sebuah coretan dari saya. Sebagai sebuah perkongsian dari saya setelah berumahtangga. Gaya macam nak cerita kisah alam rumahtangga pula je kan. Hehehe.. sekadar nak berkongsi cerita je sebenarnya.

Dan buat adawiyah, akak tahu adawiyah mesti baca blog akak ni kan? So kat sini akak share la cerita akan buat adawiyah juga ye buat tatapan 1 hari nanti dimasa akan datang.. J

Alhamdulillah.. saya kini menjalani kehidupan alam rumahtangga yang sangat indah bagi diri saya. Walaupun saya dan suami masih PJJ, tapi tu semua bukan halangan buat kita kalau kita pandai untuk bahagiakan diri kita & pasangan kan? Selagi kita masih percaya antara satu sama lain, selagi kita jujur dengan pasangan, insyaAllah..

Hidup PJJ ni nak kata susah, buat masa ni saya tak la rasa susah sangat sangat. Sebab saya masih tinggal dengan family. If suami takde kalau saya nak kemana mana, masih boleh minta adik temankan. Tak pun mak akan temankan. Bergantung pada keadaan la.. Tapi kalau tinggal sendirian tu, mungkin susah juga la kalau masih tak biasa..

Cuma kadang-kadang tu susah juga kalau bila kita sangat-sangat memerlukan dia, dia tiada disisi. Susah sikit pun time tu la. Tapi kalau kita masih boleh handle sendiri, tak jadi masalah la kan. Ataupun kita boleh postpone perkara tu dulu, kita postpone je dulu.

Macam minggu ni sepatutnya my husband kena balik jumpa saya. Kami jumpa setiap 2minggu sekali dalam sebulan. If kat kem ada program, kadang sebulan sekali je dapat jumpa. Itupun bergantung pada keadaan. So minggu ni kami tak dapat la berjumpa. Mula-mula tu sedih juga. Sebab kami ada plan la sebenarnya.

Tapi sebab plan tu boleh postpone, so kita postpone je la bila jumpa nanti. Nasib baik la hujung minggu ni cuti raya cina kan. Kebetulan saya nak balik segamat sebab cousin tunang, then dapat la jumpa en.suami disana. Sebab kem dia dengan kampung saya dalam sejam camtu. Dekat je la..

Bila kita dah berstatus seorang isteri kepada seorang tentera, kadang-kadang kita kena belajar untuk berkorban. Tapi selalunya berkorban masa la. Macam saya kan PJJ. So berkorban masa kadang-kadang suami tak dapat balik nak jumpa. Memula tu rasa macam ‘alaaaa, napa tak dapat balik’?..

Tapi bila saya fikir balik dia ada tugas, maka biarlah dia jalankan tugas dia. Yela, kat sana kan ada macam-macam program. BAKAT, Hari keluarga, kena DUTY dsbg. Cuma buat masa ni saya belum berpeluang lagi la nak join itu ini sebab tak tinggal sekali.

Kadang ada sesetengah orang berkorban, kalau suami tak dapat balik, isteri akan jumpa suami. Macam saya bukan saya xnak jumpa suami if dia tak dapat balik. Tapi sebab dia masih tinggal di bilik bujang, ater saya nak tido mana nanti kan? Haha..

Dan buat masa ni dia pun tak pernah lagi bersuara kalau dia tak dapat balik saya wajib ke sana, so saya berkorban je la tunggu dia sampai ada cuti baru kami dapat jumpa.

Kadang-kadang bersyukur sangat. Masa sebelum kawin saya sering ditinggal-tinggalkan. Eh bukan la kena tinggal macam break off ke apa tau. Means en.suami kadang buat tak heran sebab bz kerja, jadi bila dah kawin ni, jadi dah biasa sikit la dengan keadaan tu. Dulu pun kami jarang jumpa, jadi bila dah berstatus husbnd & wife ni, xdapat jumpa pun takde la rasa nak mara beria ke apa.

Then buat kawan-kawan yang bakal berkahwin dengan seorang lelaki yang berkerjaya sebagai seorang tentera, jangan la mara mara kalau si suami tu nanti susah nak luang masa kuar sana sini hujung minggu ye. Kalau korang takde keturunan or ahli keluarga ke sedara mara yang bertugas sebagai tentera ni kadang-kadang tak paham. Bukan saya nak buat cerita ye. Tapi ni pengalaman dari 2-3 orang yang cerita kat saya. Ada tu kawan saya sendiri. Siap kata menyesal kawan dengan tentera.. Tak baik tau. Jodoh tu datangnya dari Allah..

Then lagi 1, kalau kita bersuamikan tentera ‘Askar Melayu’, then renjer.. kena paham juga ye tugas dorang ni lagi la.. Keluar masuk hutan, Operasi itu ini. Operasi tu kadang makan masa 2-3 bulan dok dalam hutan tu. Memang kadang tu tak boleh nak contact-contact. Kepercayaan kena ada tau pada pasangan kita tu. Kalau pasangan jujur, tak kan dia nak buat ‘kerja lain’ belakang kita kan, kalau kita pun jujur dengan dia..

So, apa yang saya nak share kat sini, menjadi isteri kepada seorang tentera ni memang banyak perkara kena berkorban. So, sedikit sebanyak Allah beri kita kekuatan untuk tempuh hari akan datang. Tanpa kita sedar juga, bila kita sering ditinggal-tinggalkan oleh mereka kerana tugas, sebenarnya ia juga akan mematangkan kita. J




*rindu pula dengan adik yang masuk operasi 15 disember haritu. Mudah-mudahan akan balik engan selamat. InsyaAllah.

Isnin, 27 Januari 2014

Resepi : Tomyam Merah

Assalamualaikum. Selamat pagi..

Semalam punya cerita. Last update hari jumaat. Ntah kenapa sekarang ni dah kurang jenguk blog. Sian my blog. Modal nak cerita pun macam takde je..

Okay la, daripada saya membebel tak tentu pasal, harini nak share resepi semalam la. Sekurang-kurangnya ada juga manfaatnya kan? Ye dok? Hehehe

Ni bukan la saya yang masak 100%. Tapi tolong-tolong mak je. Sebab saya tak pernah lagi sebelum ni masak tomyam merah. Selalu masak tomyam putih je. 2minggu lepas pun baru masakkan tomyam putih tuk suami.

Jom share resepi J

Bahan-bahannya :

-          Bawang merah
-          Bawang putih
-          Serai
-          Cili blander
-          Pes tomyam / kiub tomyam
-          Kiub ayam
-          Air secukupnya
-          Ayam dipotong kecil
-          Lobak merah
-          Anak jagung
-          Kubis
-          Tomato
-          Garam secukup rasa
-          Daun limau purut
-          Perahan limau purut
-     Cendawan






Cara-caranya :

1.       Tumiskan bawang merah & bawang putih yang telah ditumbuk lumat sehingga garing
2.      Masukkan cili blander sedikit. Ikut pada citarasa nak pedas mana ye.
3.      Masukkan serai yang telah diketuk.
4.      Masakkan sehingga garing
5.      Masukkan air. Kemudian masukkan ayam. Masukkan pes tomyam / kiub tomyam + kiub ayam sedikit. (1/2)
6.      Masakkan sehingga mendidih sedikit. Masukkan perahan air limau purut & daun limau purut sehingga sesedap rasa.
7.      Masukkan lobak merah + anak jagung & cendawan. Biarkan ia mendidih seketika.
8.      Masukkan garam secukup rasa.
9.      Masukkan kubis dan tomato. Biarkan ia masak sehingga lembut & mendidih.
10.   Siap. J


Jumaat, 24 Januari 2014

M A A F

Assalamualaikum & selamat pagi..

salam jumaat..



seandainya ada kesilapan saya yang semalam, maaf ye.. :)

Khamis, 23 Januari 2014

Kedai Mamak Kan Naik Harga . .

Assalamualaikum & selamat tengahari semua.

dah lunch ke? saya baru je sudah. lapar yaaaaaaaaaa amat okeh.. bukan kemain dia ye.. asik nak makan je.. haha.. bila timbang berat tak naik pun. pagi tadi dah makan nasi lemak daun pisang sebungkus. tapi macam tak cukup. masih lapar.

nampak tak kat situ? saya tekankan yang saya laparrrrrrr.. haha.. memang hebat lapar kali ni. asik terbayang nak makan nasi beriani + ayam kurma + sayur kubis. macam selalu beli kat kedai mamak tu.


kedai makan paling dekat. kedai mamak seberang jalan tu aje la. malas nak tahan lapar, sampai pening pening, baik kita makan. kasi bambam sikit.. haha..

saya terlupa yang makanan kat kedai mamak dah naik harga. saya kalau nak makan/bungkus makanan, makanan nya sama je. ntah apa peel nya pun tak tahu. mesti minta Nasi Beriani separuh + Ayam kurma + Sayur kubis. cukup.

tadi masa dah siap bungkus, tanya kat pekerja tu berapa. dia kata 'kira sana'. aihhh, selalu ko bagitahu awal awal harga berapa. dah ke kaunter baru perasan. dorang ada screen touch mesin kira uollsss.. haha.. maju dah kedai mamak tu kan.. haha.. ala, mesin kira dia macam kat KFC tu haaaa, bila ambik order, terus tekan.

pastu tadi bayar RM7.30. Sebelum ni Rm7.00. Tahun sebelum sebelum ni RM6.00 aje tau.. waaaa, nampak dah perbezaan harga disitu.. xpelah.. tak lama dah kerja sini.. xde dah nak beli je kat kedai tu.. haha

say bye bye je la.. nanti mesti dorang rindu customer macam i kan.. bila order benda sama je.. confirm la ingat kat i nanti..hahahaa :P :P

Puan Mimi Ye!..

Assalamualaikum & selamat pagi.

ni kisah semalam dan semalam juga punya semalam. haha.. takyah tanya berapa banyak semalam yang dah berlaku.

macam ni, sejak dah kawin ni, bila berurusan dengan orang, mesti orang akan cakap, 'Puan Mimi ye'.. bos pun kalau ada urusan ngan orang luar, then kena contact kat pejabat, perlu berhubung dengan saya, mesti dia kata ' nanti cakap dengan Puan Mimi'.. 

aduhai.. sekarang ni mesti ke mention 'Puan' itu??? memang la kadang orang kata bangga sebab dah bergelar puan. tapi bagi saya takyah la kalau cakap asik nak mention puan tu. i is segan okeh.. hehe..

ni bukan kes lupa diri dah kawin tau.. cuma, alaaaaa, masa pangkat 'Cik' dulu xde pun nak mention sangat. dah kawin ni pula asik nak berpuan-puan. buat cam biasa je pun dah okay.. tapi kalau nak UP lagi, sila panggil saya 'Cik Puan Mimi' ye.. baru la macam orang kayo sikit.. kah kah kah!..


Rabu, 22 Januari 2014

Disney Encyclopedia

Assalamualaikum & selamat pagi.

sekarang tengah xde masa je nak cari bahan story kat blog.. mood pun tengelam timbul. kat pejabat pula sekarang kena tumpu pada kerja.

okay la.. daripada blog tak terisi, jadi saya korek la dalam lappy ni apa bahan yang ada. haha!..
semalam saya share tentang bahan bacaan yang menjadi koleksi simpanan saya.. ni nak share lagi tentang bahan bacaan yang saya suka kumpul juga.

ni buku pertama yang dibeli. tak silap harganya Rm 29.90 je. murahkan? ada orang promote kat opis. so rembat la 1. berkenan dengan kandungan dalam dia yang menarik. gambar haiwan pun nampak real je. kalau kat luar tak sure harga dia berapa.

harga sama macam masa first time beli. ada orang promote kat opis juga. dek kerana minat, beli je la.. sebab gambar dalam cantik. haha. sekarang dah takde pun orang datang promote lagi. kalau ada nak juga tambah koleksi.

ni namanya bahan bacaan untuk anak anak saya yang bakal ada.. hahah.. over kan beli awal awal. actually pernah terbaca kat blog kak fizalinolie yang dia belikan buku tuk alia start dari awal lagi. dari alia kecik lagi kan kak? sebab nanti bila alia besar dah banyak buku tuk dia.. :)

so, ni salah 1 langkah saya buat. sebab tu la nak sangat ada mini library.. hihihi..
hope pasni bila dah tahu ada bby in my tummy, boleh la tambah koleksi bacaan lain.. ;)



autopublish

Selasa, 21 Januari 2014

Hobi & Koleksi

Assalamualaikum & selamat pagi semua.

Ni antara koleksi hobi saya..


ni masa sekolah. rajin tak rajin mana la nak membelinya. paham-paham je la, duit belanja tak banyak. nak topup lagi, mana nak belanja sekolah lagi. mana nak membeli majalah gini kan. so sikit je la yang ada pun.

tapi kalau yang ni. . 


start dah kerja kumpul majalah ni pula. tapi takde la setiap keluaran tu membeli je. ikut pada keadaan juga la kan. kadang tu sebab topik best. kadang sebab ada resepi. tapi xde la mencuba pun. haha.. kadang sebab tengok ada fesyen2 baju dalam tu..


ni baru sikit. rasanya buku ni ada la dalam 2 ke 3 kotak kertas double A tu.. teringinnya nak ada mini library bila dah duduk rumah sendiri. pastu nak baca buku apa pun boleh main ambik je.. bestnyaaaa... :)

Isnin, 20 Januari 2014

Resepi : Bihun Goreng Simple

Assalamualaikum, selamat pagi..

xde bahan nak tempek. daripada kosong je, baik la tempek apa apa yang patut kan. walaupun x penting mana. hehe

cerita semalam. pagi ni baru rajin nak tempek.

breakfast pagi semalam. bihun goreng simple. tapi mak selalu cakap bihun goreng bodo. sebab? kalau buh kicap mesti mak cakap camtu. tak tahu la napa.

meh la share resepi kan. kut kut la ada yang baru nak belajar masak kan. hehe..

bahan-bahan :

- bihun yang telah direndam untuk lembut
- bawang merah
- bawang putih
- cili blender
- fish cake
- sayur sawi
- taugeh
- kicap
- udang *tambahan
- garam secukup rasa

caranya :

- tumiskan bawang putih, bawang merah yang telah ditumbuk lumat.
- setelah garing, masukkan sedikit cili blender.
- setelah masak, masukkan fish cake, udang *kalau ada lah*.
- masukkan kicap & sedikit garam.
- masukkan sawi + bihun + taugeh.

siap. =)

Sabtu, 18 Januari 2014

Secret Recipe

Assalamualaikum, selamat pagi..

cerita 2 bulan lepas. hahaha.. saja nak tempek sebab xde story nak mengarang.


masa tu jalan-jalan kat bandar hilir, melaka.. tetiba balik tu teringin sangat nak rasa cake dari secret recipe. tak tahu la kenapa tekak tu teringin bebeno. dah macam orang mengidam. haha.. mengidam cik 'P' nak mai kut masa tu.

beli cake yang namanya turkish apa eh?? lupa la.. tapi sejujurnya, cake yang pekat, likat, manis ni tak berapa kena dengan tekak saya. last last minta en,suami yang habiskan. saya dah loya tekak. kembang semacam je kat anak tekak.

yela, tak kan nak buang kan. dah beli mahal mahal. last last buang camtu je. nasib la beli sepotong je. start dari tu terus cakap kat en.suami. secret recipe tak kena la ngan tekak kita. kita suka kek murah murah je.. hehe


*selamat duit en.suami kan?? haha

Jumaat, 17 Januari 2014

Aduhai..

Assalamualaikum, selamat petang. 

kisah semalam. petang. semalam bos ada temujanji ngan auditer baru. so saya dipanggil hadap sama. aduhai. kenangan last kerja. kenangan nak dengar pasal audit audit ni.

dah selesai cerita kisah hal kerja, sempat la dorang bergurau senda. puan auditer siap cakap lagi, confirm ke nak berhenti. then i say la, akan berhenti. tapi bukan la sekarang. surat pun xbuat lagi.

saya bab nak buat surat ni malas pun ada sebenarnya. malas nak menaip. malas nak mengarang ayat. malas segalanya + sayang juga nak benti.

pastu dalam gurau gurau :

puan auditer : konfirm la nak benti ye?

boss 'z' : kami ni tiap malam baca yassin jangan kasi dia benti. *gelak gelak*

boss 'y' : orang nak benti kita xleh halang..

me : hahaha *gelak sama*

aduhai bos.. saya sebenarnya nak benti pun serba salah tau.. kesian pula.. sebab time saya benti nanti time tengah bizi nak buat audit. semalam dah cakap dah ngan bos, seandainya masih memerlukan khidmat saya, insyaAllah saya boleh lagi bertugas sampai bulan 3..

walaupun dah ada pengganti baru, saya rasa serba salah sebab saya tahu kerja audit rumit. lagipun saya boleh stay selagi belum dapat umah kaurters..

serba salah.

Rabu, 15 Januari 2014

Strawberi Coklat.

Assalamualaikum, selamat pagi..

tempek gambar lama.. hehehe..


haritu masa pergi honeymoon kat cameron, tekak ni teringin sangat sangat laaa dengan strawberi coklatnya tu.. siap target nak beli banyak.. bukan kemain tamak tu.. haha..
pastu masa pergi pasar malam kat brincang tu, dah jeling dah.. last-last beli la juga. Rm5 tuk 3cucuk. punya la teringin macam mengidam tu.. haha..

pastu kan, nak repeat beli lagi. tapi rasa macam tak berbaloi aje kan. last last hambek. beli sepeket strawberi tu harga Rm15. bawa balik. petang tu cari coklat masakan. 


so, cairkan. puas malam tu dapat makan strawberi coklat ngan family. hehehe.. ohh.. nyaman je rasa.. hihihik..berbaloi baloi.. ^^

1st Mini Giveaway By Ainim Rashihah

Buat pertama kalinya, blog ini menganjurkan giveaway sempena menghargai para pengikut dan juga pembaca blog Ainim Rashihah. Sebagai salah satu usaha untuk menghargai sokongan kalian semua, Ainim nak adakan giveaway pertama blog ini.


Semua orang boleh sertai giveaway ini, tapi kenalah ikut syarat-syarat berikut:

1. Follow blog Ainim Rashihah, Add To Circle Google+ Ainimsuju, Follow Twitter Ainimsuju dan Like Fanpage Blog Ainim Rashihah
2. Buat satu entri bertajuk 1st Mini Giveaway by Ainim Rashihah
3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
4. Tinggalkan URL entri kalian ke dalam ruangan komen ini.
5. Tarikh tamat giveaway ini ialah pada 30 Januari 2014.

Pemenang akan diumum pada 6 Februari 2014 dan pemilihan pemenang adalah melalui random.org

Selasa, 14 Januari 2014

Salam Maulidur Rasul




Assalamualaikum, selamat petang. 

Salam Maulidur Rasul Buat semua umat islam diseluruh negara.

Rindunya masa sambutan maulidur rasul di negeri johor. bila dah start duduk perak, takde lagi buat pape majlis macam masa di johor..

Rindu kenangan lalu. . . .

Ayam Kicap + Sayur Berlada Hitam

Assalamualaikum, selamat pagi..



asik laaaaa nak share pasal makanan aje kan.. hihihi.. walaupun tak semegah mana, tetap juga nak letak.. malu juga.. tapi tutup mata sebelah.. hehehek.. :P

bahan-bahan :


  • isi ayam dipotong dadu
  • lobak merah
  • kubis bunga
  • anak jagung (kalau ada la)
  • serbuk lada hitam
  • bawang merah
  • bawang putih
  • cili merah
  • tomato dipotong 6
  • sedikit bancuhan air tepung jagung
  • sedikit air untuk dijadikan kuah
  • sedikit garam
  • daun sup sebagai hiasan

cara masak semua pun dah terror kan.. hehe.. masak je cam biasa korang masak tu ye.. cuma macam saya, carrot & kubis bunga tu saya goreng asing.. kasi lembut sikit..

so, selamat mencuba.. :)


Isnin, 13 Januari 2014

Sedapnya. . .

Assalamualaikum, selamat pagi..



tak ingat kek ni nama apa.. beli kat jusco.. adehhh.. sedapnya.. teringat la pulok..

tunggu lagi 2week en.suami balik nak cari la..hehe.. 

kalau tak silap, ni bukan cheese kek. kek ni dia gulung panjang sejengkal camtu. saya beli 2, so nak makan potong je.. cream putih tu lembut. tak manis pun. dalam dia ada inti juga. bercream + buah buahan. cari la kat bakery baker's cottage <-- betul ke ejaan ni?? haha..

Jumaat, 10 Januari 2014

Teringin . .

Assalamualaikum, selamat petang. 

Tetiba teringin nak makan..


nasi ayam yang mak masak.. haha.. penangan tak sihat semalam.. penangan baru 1 hari xmakan nasi.. hebat betul..

saya kalau tak lalu makan nasi putih, mesti minta mak masakkan nasi ayam.. Ya Allah.. kalau makan tu xpandang orang kiri kanan depan belakang dah.. dok layan je ni..

nasi ayam my mum juga yang best.. kan..kan.. eh, maksud saya, masakan ibu adalah yang paling sedap buat tekak kita kan? ^_^


*ni mesti ada yang kata saya ngidam kan?? haha.. 

Suhu Badan Naik Tiba-Tiba..

Assalamualaikum, selamat pagi.. 

kenapa erk??

malam rabu tu, lebih kurang kul 9 lebih.. tetiba badan rasa panas. panas sangat sangat. tak tahu sebab apa. mula mula boleh kena angin kipas, last last terpaksa tutup sebab rasa macam mencucuk cucuk badan. pastu sampai ke tengah malam tu ingatkan dah ok. sekali makin panas. nak kata demam macam tak je.

before tu, petang balik kerja saya makan nasi macam biasa. makan banyak. pastu malam tu adik balik dia ada beli something. bertapau. dalam tu ada kentang+nugget+sosej. kuahnya sos+sos lada hitam+ sos cili. malam tu dalam kul 2 pagi, hambek, terus termuntah-muntah. aduhai.. dah sekian lama tak muntah muntah, sekali kena lembik badan.

mak cakap mungkin masuk angin. pastu lepas kul 2 tu, terus susah nak lelap mata. sampai ke kul 5 bape mata dah segar je. padahal masa tu badan dah rasa semacam. angkat kepala sikit je rasa nak muntah. angkat kepala je nak muntah.

pagi tu sebelum subuh pun muntah lagi sekali. oohh, penangan apa ni.. muntahkan yang saya makan sosej+kentang tu. seram bila ingat balik. mungkin pasni saya dh tak nak makan sangat benda camtu... last last ambik keputusan semalam cuti. betul betul tak larat. 1hari dok tido. penat tau asik kena tido je.

malam nak maghrib tu, last last masa mandi basuh rambut sume. kasi suhu badan turun. alhamdulillah.. ok sikit. malam tu terus pakai stoking sume. dah rupa orang berpantang. hehehe..

yang kelakar bila tulis status kat fb, ada  yang kata mybe i'm pregnant.. hehehe.. oohh, tak check pun lagi.. sebab?? adik saya yang ppuan pun dah kena penyakit sama macam saya. muntah muntah. sakit perut.. apa-apa pun doakanlah tuk saya ye.. mana tahu disebalik ketidaksihatnya badan ni ada good news disebaliknya kan? :)

harini pergi kerja. ingat nak cuti lagi.. tapi rasa dah kuat sikit dari semalam, so boleh la hadap kerja kut. kalau duk umah terlepek je, susah jgak kan.. tapi rasa nak muntah tu sikit-sikit ada juga.. maybe sebab semalam 1 hari xboleh nak masuk nasi dalam perut.. huhu..

*setiap kesakitan kita, Allah hapuskan dosa kita kan.. redha je la.. mungkin dah banyak buat dosa kut..

*en.suami balik harini.. =)

Isnin, 6 Januari 2014

Perjalanan Kehidupan 2013

Assalamualaikum, selamat pagi..

alhamdulillah.. masih diberi kesempatan untuk bernafas sehingga kini. today saya nak imbas kenangan sepanjang tahun 2013 kehidupan saya. walaupun tidaklah seindah mana, tapi cukup besar buat diri saya.

januari :

  • adik lelaki saya dapat tawaran untuk menjadi seorang tentera. Ya Allah, masa tu Allah je yang tahu macam mana perasaan saya & keluarga. sebab selama ni itulah yang diusahakan demi untuk masa depan dia.


februari :

  • setelah 7 bulan en.suami (dulu tunang) bertugas di Lubnan, akhirnya dia pulang bercuti sebulan di Malaysia. Time tu Allah je yang tahu perasaan macam mana, bila rindu hanya dapat berhubung melalui skype je.. betul-betul mencabar!..


march :

  • hampir sebulan en.suami (dulu tunang) bercuti di malaysia, dia perlu balik semula ke lubnan. menyambung tugas. dan paling-paling sweet bila dia minta saya buatkan sambal ikan bilis kering. walaupun saya buat tidaklah sehebat mana, tapi sekurang-kurangnya saya telah cuba buatkan sesuatu buatnya. dan paling-paling saya tak sangka, bila saya share resepi sambal ikan bilis tersebut, boleh capai sampai 20ribu views.. 
  • dalam bulan mac tu juga, seorang cousin saya (sebaya) selamat menjadi isteri orang.. :)
  • hujung bulan mac juga, seorang lagi bff saya selamat menjadi isteri orang.. :)


april :

  • buat kali pertama mengundi.. hehe.. syok tau.. rasa macam rugi bagi yang tak mengundi bila sampai masanya..
  • bulan april setiap tahun bertambahlah usia saya. :)


mei :

  • tahun terakhir saya kendalikan mesyuarat agung tahunan koperasi.. Ya Allah.. sebak pula rasanya nak tinggalkan kerja ni. tapi saya ada tanggungjawab lain yang lebih besar buat diri saya untuk masa depan.
  • alhamdulillah.. bulan mei juga seorang lagi cousin saya menjadi isteri orang.. :)


jun :

  • buat kali pertama saya cashout akaun nuffnang saya yang tak seberapa tu.. alhamdulillah.. rezeki berblogging.. :)
  • entry di copypaste.. tu yang saya dapat tangkap. hehehe
  • genap 5tahun pemergian arwah opah saya..
  • 29 Jun 2013 - adik saya tamat latihan perajurit muda.. akhirnya!.. impian adik saya nak menjadi seorang tentera, dimakbulkan. saya pun dapat tengok dia passing out.. sebak sangat time tu..


julai :

  • minta adik bawa berjalan. kunonnya nak release tension. baru saya tahu keindahan taman rekreasi hutan lipur ulu kenas.. sangat cantik. 
  • pertama kali juga jejak kaki di i-City, ipoh.. :)
  • tahun terakhir saya dapat berbuka puasa bersama anggota lembaga koperasi. sebak rasanya..
  • akhirnyaaa.. en.tunang (sekarang en.suami) pulang ke malaysia..setelah setahun bertugas di bumi lubnan.. :)
  • tahun ni juga bagi saya meriah. raya pertama pun dah pecah rekod. hehe.. tahun tu juga raya pertama dapat beraya di rumah melaka. rumah bakal mother in-law (masa tu la).. then paling best sebab cik abang saya pun ada sama.. ^_*
  • after beraya di melaka, convoi 5 buah kete kalau tak silap ke muar.. dengan sesatnya. dan smpai di segamat balik haampir pukul 12 malam!..

ogos :
  • pengalaman adik saya terlepas tren! tapi dia relax je. saya yang nervous!..


september : 

  • dapat tarikh nikah! 2bulan before nikah baru dapat tarikh. memang mendebarkan!..
  • pengalaman kena cari butik pengantin lain!..
  • dapat jumpa blogger ruzainie.. actually dia kawan kepada kawan sekolah saya.. :)
  • pertama kali dapat makan di johnny's.. hihihiks.. tu pun sebab ajakan dari cik min maya..
  • en.suami terlibat dalam perarakan raksasa hari ATM.. siap masuk tv, tapi saya tak perasan..
  • pengalaman buat pertama kali test baju pengantin.. hihihi.. rindunyaaa saat tu.. rasa macam nak ulang balik je.. nak pakai baju cantik cantik camtu.. :)


oktober : 

  • bulan ni tersangatlah sibuk dengan segala persiapan perkahwinan. My Big Day bakal muncul kan.. rasanya ada lagi sikit sikit preparation yang saya tak share kan? nanti saya share ye..

november :

  • bulan ni juga saya banyak berkongsi tentang segala perjalanan. boleh semak di label REVIEW
  • dapat pre honeymoon di melaka.. jadilah kan? hehehe

 disember :
dan sebagai penutup untuk tahun 2013 ni.. saya dah suami dapat luangkan masa dan honeymoon untuk masa yang singkat ke cameron highland.. alhamdulillah.. walaupun 2day 1night only, at least saya puas dapat berjalan dengan my husband.. :)

yang penting, saya dapat luangkan masa dengannya.. =)

ok.. next honeymoon please my dear.. :P

ni antara kisah kehidupan saya untuk tahun 2013. walaupun tak sehebat dugaan yang Allah beri masa tahun 2012, saya bersyukur sangat, apa yang saya impikan untuk tahun 2013 ni juga terlaksana.. =)

start for this year, i hope dapat jadi good wife for my husband, dikurniakan zuriat yang pertama , dapat menjadi seorang mama yang terbaik for my future baby, dapat menjadi seorang muslimah yang menjaga auratnya.. insyaAllah.. =)