:: Sahabat Setia Blog Cinta Itu Indah ::

Shoplinks

Ahad, 30 Jun 2013

Berakhirnya Jun 2013

Assalamualaikum buat teman setia disini.

cepatnya masa ni berlalu kan. harini dah berakhir 30 jun 2013. dan ini bermakna ada lagi sebulan genap en.tunang berada di lubnan.

cepatnya masa berlalu. setahun dah dia kat sana. tak sanggup je kalau nak ingat balik kisah setahun yang lepas. perit juga rasanya.

alhmdulillah juga sebab adik lelaki saya dah selamat passing out tentera. macam tak percaya je. esok saya buat entry khas cerita passing out dia ye.. :)

selamat malam semua.. =)


haaaiii semua.. rindunya...

Assalamualaikum buat teman setia disini.

hai semua.. rindunya dengan blog.. rindunya nak blogwalking.. rindu nak baca entry kawan-kawan.. rindunya.. semuaaaaanya rindu..

rindu dengan miaw-miaw kat umah.. ehh, tetiba je kan.. macam la miaw yang ada boleh baca blog.

3hari lebih kurang tak menaip entry, tak jenguk blog, rasa macam tak sempurna je hidup tau. hihihi

tadi gerak dari PD pukul 10 setengah pagi. sampai ipoh dalam pukul 2 lebih kat pukul 3. rasa macam cepat sampai. mungkin sebab tak jammed.

macam-macam nak story. ni pun baru sempat nak hadap depan laptop. penat+letih pun ada. maklum je la. tadi pula drive sorang.

so, start publish entry baru esok boleh??? ;)

nanti saya singgah umah awak-awak-awak semua ye.. ^_*

Sabtu, 29 Jun 2013

Kisah Disebalik Nama

Assalamualaikum buat teman setia disini.

autopublish.

kelmarin ada baca pasal nama saya yang sama dengan nama kole kitty jotun tu kan. ada yang tak baca lagi? cepat pegi baca dulu.. hehehe..

kan saya kata nama saya ni banyak disamakan dengan binatang, barang, nama makanan kan, okeh, kali ni saya cite pasal nama untuk saya pula eh..

ada ke yang nak tahu ni?? haha.. :p
*xde orang baca anggap je diri sendiri tetap nak baca*

masa saya baru lahir dulu mak cakap tak tahu nak bagi saya nama apa. takde idea. pelik mak saya ni. napa la 8bulan lebih saya dalam perut taknak cari nama siap-siap. kan dah susah. haha!.. *saya lahir awal tau*

mak cakap pening nak buh nama. tak tahu nama apa pun yang sesuai. nama yang terlekat buat diri saya ni pun katanya makcik yang bagi. sebab jenuh mak cari nama. banyak juga nama yang pelik-pelik yang mak saya nak bubuh. tapi tak sempat nak daftar. ahaha..

paling saya ingat nama ni. >> siti marie << lebih kurang macam tu la bunyinya. ejaan sebenarnya saya tak tahu. sebab kalau cakap pasal nama je mesti mak cakap >> nasib mak tak bubuh nama siti marie tau. <<

dan jawapan saya macam ni.. >>mak, kalau nama akak sekarang siti marie, mesti akak lawa giler dari sekarang kan.pastu mesti akak ni glamer. tengok la orang sekarang, bubuh nama anak pelik-pelik, pastu dah besar lawa macam kacukan<<

berani betul jawabkan.. ahaha.. tapi memang betulkan? sekarang ni orang buh nama anak pelik-pelik, bila dah besar, cun giler!.. pastu makcik saya pun ada cite benda yang sama. dia cakap mak saya susah sangat nak cari nama tuk saya. tu yang makcik saya cadangkan nama >> nur syamimi << lagipun nama ni nampak senangkan.

tapi tu la.. nama mimi ni glamer sangat. tapi dengan en.tunang dia tak panggil nama mimi tu tau. hehe.. tak kisah la dia nak panggil sayang ke, apa ke, tapi dia jarang sekali panggil mimi. kalau dia sebut nama mimi, mesti saya macam kerut dahi. dalam hati mesti macam ni, *panggil sapa?* hahaha..

biasa la, dah kalau orang penting dalam hidup, mesti ada kelainan kan. kadang saya rasa macam geli dia panggil mimi.. haha.. macam tak kena je dgn pendengaran ni.. :p haritu balik kampung makcik saya pelik, tu dia panggil sapa tu. then i say la, dia panggil kita.. makcik macam pelik. pastu makcik tanya dia panggil saya apa. then i say la, dia panggil kita, sya.. kuang3.. makcik pula 'ooo..lain panggilannya ye'..hahaha.. makcik..makcik.. ;)

lagipun senang guna nama pendek ni. nak taip mesej pun senang kan. tapi kalau orang lain panggil saya, sya, saya pula kerut dahi.. pening..pening..

apa-apa pun nama yang diberi pada kita, jaga la sebaiknya. setiap nama yang diberi tu melambangkan diri kita yang sebenar. perasan tak, dalam 1 dunia ni, ramai yang nama sama dengan kita kan, tapi perwatakaan tetap berlainan kan? 

apa yang saya ingat cikgu saya pernah bagitahu dulu, nama melambangkan diri kita. nama juga yang membentuk keperibadiaan diri kita. siapa mak ayah kita, dengan nama tu juga kita kan terbentuk. :)



nota : terasa nama sendiri ni special..sebab masa sekolah dulu tak pernah jumpa orang nama sama. oohh, indahnya.. :p


Jumaat, 28 Jun 2013

Bye Ipoh.. Hello PD :)

Assalamualaikum buat teman setia disini.

Morning.. Salam jumaat semua. harini kerja halfday. semangat berkobar-kobar nak tengok adik passing out esok. ala, kalau kerja pun, bukan buat kerja sangat. hadap blog je lebih. gara-gara sistem server down.

harap-harap naik kerja balik sistem dah ok. kalau tak dengan saya sekali down. hehe

esok saya akan berada di PD. Pusasda. Sapa yang pergi sana juga??

kalau ada yang pergi sana, tertiba terjumpa saya ke, tegur-tegur la ye. say hai hai to me la ye.. ^_^
mana la tahu kan. dunia ni kecik je, pusing-pusing tang situ juga. silap haribulan ada yang duk kat sebelah je. hehehe

Ok la.. harini kerja sampai pukul 12 je. balik nak siap-siap apa yang patut then terus gerak ke umah makcik kat teluk kemang lepas solat jumaat. jalan confirm jammed esok. tapi harini pun mesti sama.

apa-apa pun dah balik ke ipoh balik nanti saya update laju-laju ye.. hehehe..

bye semua... :)






nota : boleh pula harini pergi kerja pakai selipar..nasib la selipar cantik. adeh!.. 

Khamis, 27 Jun 2013

Mimi?? Chombi??

Assalamualaikum buat teman setia disini.


Paper sabtu lepas kalau tak silap. mak baca paper. pastu dia suh tengok artikel tu.

mak : ko tengok ni. ada nama ko, chombi, manja, lola

me : apa benda tu?

mak : ni ha, koleksi kole kitty jatun

me : apalaa, napa la buh nama camtu.. macam tu nama akak ni boleh disamakan dengan barang, dengan kucing, dengan barang makan..


glamer sangat la hai nama mimi ni kan.. sampai tak tahu la, manusia ke, barang makan ke, binatang ke, ni kole ni pun nama sama like me.. "mimi"

dulu masa sekolah selalu la kena ejek ngan budak lelaki. tak paham betul. kalau time baby boleh bagi nama sendiri, saya dah bagi nama super duper best okeh.. tak la kena ejek je kan. sampai sekolah menengah pun ada. adeh.. dah tua bangka pun nak ejek-ejek orang.

sekarang ni pun, sometimes, saya macam tak terima nama sendiri ni mimie.. 'sometimes' la.. sebab saya tak suka orang nak ejek-ejek ni. saya pantang betul kalau nak ejek-ejek nama orang ni. sebab saya sendiri pun tak buat macam tu.

apa-apa pun saya bersyukur di kurniakan nama nur syamimi ni. sebab rasa macam cuteeeeeee je.. hahaha.. :p


Rabu, 26 Jun 2013

Projek 100 Bloggers

Assalamualaikum buat teman setia disini.

Blogwalking ke blog secret of shaila terjumpa tentang projek 100 blogger ni. nampak menarik je. antara syaratnya ialah :


  1. mempunyai traffik sehari dalam 500 uv. (sekurang-kurangnya)
  2. setiap blog post mendapat 5-10 komen dari pembaca. (sekurang-kurangnya)
  3. bukan blog copy paste, politik atau menyentuh isu-isu sensitif dan keterlaluan.
  4. tidak terikat dengan mana-mana syarikat pengiklanan.
  5. blog di update sekurang-kurangnya seminggu 4 kali.
  6. duduk di malaysia dan warga negara malaysia
  7. sanggup memberi komitmen kepada projek 100 blogger .
  8. keuntamaan lebih diberi kepada blogger ber'niche' : kekeluargaan, remaja lelaki mahupun perempuan, teknologi, keusahawanan, makanan.

mungkin ada yang kurang pasti dengan projek ni kan? so, boleh la tahu lebih lanjut boleh baca dekat >> SINI << *thanks to shaila sebab tolong bagi link ni*  =)

kalau korang pun nak join sama, jom la.. boleh terjah >> SINI <<

Selamat mencuba ^_^

WW : Oohh Down!!??

Assalamualaikum buat teman setia disini.

Paling tak suka bila kena buat kerja guna sistem. Ini yang jadi...


Sistem down????????

Kalau macam ni, bila la saya boleh siapkan akaun ni???? dah bape hari jadi gini.. soobbsss..

Sistem pun mogok jerebu ke??

Selasa, 25 Jun 2013

Oohh Jerebu!

Assalamualaikum buat teman setia disini.

Rata-rata semua orang menulis tentang fenomena jerebu ni kan. Ok, tajuk hot buat masa ni. Dari Jerebu muncul di Johor, Melaka, Port Dickson senang kata belah selatan, kini negeri belah timur dah merasainya.

Ok, kat ipoh dah 2-3 hari kut muncul jerebu ni. Tapi semalam baru saya perasan. Hari ahad haritu saya memang banyak minum ais. Pagi semalam start sakit tekak. Sakit sikit-sikit je la. Ingatkan nak demam. Lama-lama baru perasan jerebu dah datang.

Kesan dari jerebu ni sakit la yang kita kena kan. Macam saya tekak perit-perit sikit je la. Pastu hidung tersumbat. Minyak angin cap kapak je la buat peneman. Kerja pula dalam aircond, lagi kuat la dapat hidu bau udara yang kotor ni.. Kepala pun rasa semacam je..

Syukur alhmdulillah..sekarang tengah hujan kat tempat saya ni.. mudah-mudahan dapat berkurangkan udara jerebu yang tak elok ni.. Angin yang datang bukan kemain kuat. Macam ribut!.. Pintu pejabat yang ketat ni pun boleh terbuka. Ya Allah.. sungguh kuasa Allah, ianya juga rahmat dariMu..


* gambar pagi tadi depan stor tempat adik kerja *

* ni dari pejabat saya kerja.. patutnya boleh nampak jalan raya, tapi xnampak pun. *
gambar sebelum hujan.

apa-apa pun, jerebu ni bukannya 1 isu untuk kita bergado sesama sendiri. anggap je ianya Ujian dari Allah.


Saya Tak Reti Menjahit. Tapi...

Assalamualaikum buat teman setia disini.

Hai semua.. dah lunch ke?
Tajuk entry.. bukan kemain lagi kan.. bajet macam boleh buat gempak je. Jangan mara ye. hehe

Saja nak coretkan kat sini buat kenangan. Mana tahu 1 hari nanti saya dah tak buat semua ni, at least ada juga kenangan buat saya.

Kalau ikutkan mak saya memang menjahit. Ambik tempahan juga la. Tapi kena tang anak ni, adeh.. takde nak ikut sangat. Saya ok lagi la, mampu lagi tolong-tolong. Kalau adik ppuan saya jangan harap la. Pegang jarum pun malas. haha *habislah kalau my adik baca ni*



Saya selalu tolong jait kat leher baju je dengan jahit silang pangkah kat bawah baju. hehe.. nampak kan? ni jait mata lalat orang panggil. kalau bab camtum baju tu mak buat la. saya tak berani. sebab baju orang kan. Nak-nak orang suka hantar kain licin macam belut tu.



Kalau belum jait lagi kosong macam ni je la. Macam sekarang ni mak dah start jait stok baju orang. Baju nak pakai kerja atau baju tuk raya. Ni baju ke-2 saya tolong jaitkan. syok sebenarnya. Kalau nak jait baju kurung tu saya ok lagi. Tapi baju je la..kain x pernah buat lagi.. haha.. :p

Test baju sendiri je dulu. Nak camtumkan jadi sehelai baju tu sebenarnya tak susah mana. Tapi nak gunting tu la yang saya lemah + lemas. sebab nak kena ikut ukuran betul2 kan. Stakat ni baju sendiri ok la. tu pun dah lupa. last buat tahun lepas. dah setahun tak try mengunting baju + jait. mana nak ingatnya kan.. ;)

tahun ni dapat tolong mak. tahun depan kalau saya dah tak duk sekali maybe sebab ikut suami ke, tak dapat la nak tolong. Sebab tu la saya coret juga entry ni buat kenangan.. :)


*start tolong mak jaitkan ni dari umur 12 tahun sampai sekarang..dapat ilmu sikit-sikit..moga moga lepas kawin mood nak menjait tu datang la banyak-banyak.. mood sekarang ni banyak macam angin lalu je*

Isnin, 24 Jun 2013

Homemade Chocolate

Assalamualaikum buat teman setia disini.


Semalam punya projek homemade chocolate. Kawan-kawan adik dah rindu nak bercoklat balik. Syukur Alhamdulillah. Dapat rezeki sikit walaupun tak seberapa. Jadilahkan untuk mencari pengalaman dalam bisnes.. J



kali ni banyak order perisa strawberi.. J maklum la, perisa baru kan. Nak-nak pula baunya pun semerbak je..


zoom sikit. Comel je kan.. hehe.. *masuk bakul angkat sendiri*


yang nampak ada hitam-hitam tu berintikan kismis ye.. bukan ada ulat.. hehe

coklat, susu, strawberi & campuran.. :)



yang ni dah siap packing.. selesai kerja. tempahan semalam xde la banyak mana. dalam 50biji camtu. harap-harap tak putus rezeki ni.

dan saya juga ambik order. kalau nak, inform la ye.


yang ni saja try buat for my mum. open for order juga. nak order boleh inform (PM) kat  >> SINI << 

yang kat atas ni crunchy crispy chocolate. bekas dia ni besar macam orang isi tapai tuk gift wedding tu.. kalau ada sapa-sapa yang nak order banyak pun boleh.. :)


Rantaian Dugaan :(


Assalamualaikum buat teman setia disini.

Ada saja dugaan Allah untukku harini. Pagi ni seperti biasa. Pagi ni tetiba adik nak pergi kerja lambat. Ok la, tak kisah pun. Pastu abah suh panaskan enjin kereta dia sebab dah bape hari tak bawak. Ok lagi.

Pastu time tengah minum adik cite haritu dalam pukul 2 pagi hari apa ntah kawan dia nampak ada orang masuk rumah. *pencuri maybe* mak tanya ada kasut hilang tak. Setahu saya kasut saya ada je. Terkejut sebab dia masuk ikut mana?? Mungkin panjat dinding sebelah rumah sebab situ rendah.

Sambil tu sembang cakap ngan mak, kalau la ada duit lebih, nak tukar kereta wira tu. Sebab dia dah tua. Umur dah 21 ke 23 tahun dah macam tu. Hari jumaat haritu dah bagi hint. Tetiba malam tu time nak ambik adik balik kerja tak boleh start. Ok, yang tu xperasan lagi.

Malam jumaat tu balik dari ambik adik, test lagi sekali, boleh pula hidup enjinnya. Terus masukkan kereta dalam laman rumah. Sabtu pergi kerja pakai kereta adik. Ahad kereta ada je rehat kat rumah. Pagi ni kelam kelibut saya dibuatnya.

Ada je yang tak kena. Sebab adik nak pergi kerja lambat sikit, maka saya sampai umah balik pukul 8 setengah. Rehat jap + sembang ngan mak + siap barang dah kat kul 9. Dalam 8.45 camtu. Pastu dah keluarkan kereta wira dari rumah, lupa pula nak masukkan kereta adik. Tak nak bagi berjemur panas. Cepat-cepat masukkan kereta adik.

Boleh pula time tu terlupa henset dalam kereta adik. Time tu dah bergerak sikit dah. So patah balik. Pastu teringat nak bawak air dalam bekas botol besar tuk bawak pejabat time emergency. Tengok-tengok air tu memang penting untuk kereta wira!.

Separuh jalan lagi nak sampai pejabat, boleh pula temperature naik mendadak tiba-tiba. Oh tidak. Time tu nekad. Nak benti kat mana pula ni. Dah la jalan besar. Nekad drive lagi masuk jalan biasa. Nak patah balik umah. Sekali tengok 2 tahap lagi temperature dah nak langkau ke tanda merah. Dalam kepala dah terfikir takut bonet depan meletop je. *banyak pengaruh tv*.

Last-last benti tepi jalan. Dekat dgn umah bos. Mati akal kat situ. Takut sebab depan tu dah bau semacam. Dah la sebelum tu ada bunyi. Syukur selamat lagi. Call mak walaupun tahu mak xleh buat apa. Abah pula jenis tak suka bawak henset. Last-last nekad call tempat kerja abh suh cari abh. Suh call balik sebab emergency.

1 jam duk tunggu abah sampai. Time tu pasrah je. Dah ready tahan telinga kalau abah bagi ceramah free. Diam. Mula-mula abah cakap ni air xde. Haik, baru isi dah habis???

Nak jadikan cerita, perkara yang saya tertinggal & kelam kabut kena bawak juga tu semua penting. Air 1 bekas besar sampai habis abah isi. Pelik. Rupanya ada bocor. Saluran hitam tu bocor. Dari abah bebel cakap saya tak isi air sampai kering, rupanya ada saluran bocor. So, xleh nak salahkan sapa-sapa sebab benda nak jadi. Saya diam je.

Pastu saya dah fobia terus nak drive sebab terbau macam hangit tu. Nasib mak ikut abah, jadi mak temankan saya drive. Nak sampai umah lebih kurang tak sampai 10minit, temperature naik sampai atas macam tadi. Terus masuk klinik kereta.

Kelam kabut saya tertinggal air sampai kena patah balik, ada hikmahnya.
Fon pun tertinggal dalam kereta adik, patah balik lagi ambik. Nasib fon dah cas full pagi tadi. Memang betul-betul kena alert dengan benda penting macam ni.

Last-last kena juga pergi kerja pakai kereta adik. Berantaian sungguh dugaan harini. Ye, saya tahu, saya tak cekap bab kereta. Nasib saya tak menggelabah semacam tadi. Nekad juga drive cari tempat tuk berhenti. Masuk kerja pukul 11 pagi. Dah gaya pejabat sendiri.


Paling sedih sebab kalau orang lain ada bf ke, tunang ke, suami ke, boleh juga call minta tolong. Tapi saya? Sobsss.. en.tunang jauh kat lubnan tu.. mampu msg je kat dia tadi walaupun dia tak reply. :’(


Dan lagi bertambah sedih, saya dah niat duit gaji bulan lepas yang ada sikit tu nak simpan tuk beli barang kawin. Tapi, kena buat pelaburan tuk kereta. Macam mana nak save money for preparing ni?? :'(

Sabtu, 22 Jun 2013

Ikan Bilis Goreng Kicap

Assalamualaikum buat sahabat setia disini..


belum mula entry, dah tayang gambar dulu.. hehe.. 
malam ni tak tahu nak makan apa. siang tadi mak masak kacang masak lemak. saya kalau lauk bersantan ni tak berapa minat sangat.

so,ni lauk emergency paling senang, dan cepat siap serta sedap. :p

goreng je ikan bilis ni. sangat simple. rasanya semua orang pun dah terror bab masak memasak ni kan.

disebabkan ramuannya senang, budak tadika pun tahu buat.. :p

ramuannya : ikan bilis, bawang merah, cili api @ cili masak,kicap

caranya : goreng ikan bilis sehingga garing. angkat setelah masak.
gorengkan bawang yang dipotong bulat & cili yang dihiris.
masukkan ikan bilis tadi & campurkan kicap sedikit. siap.. :)

Alhamdulillah..

Assalamualaikum buat sahabat setia disini..




syukur alhamdulillah.. masih mampu bertahan dengan tempoh ini selama di uji.. moga hubungan ini akan terus bersatu dalam ikatan yang sah disisiMu.

Amin.

Jumaat, 21 Jun 2013

Dia Dah Pergi :(

Assalamualaikum buat sahabat setia disini..

Ingat lagi tak dengan entry saya yang ni? Pasal my cat si jari 6 tu? 

Harini dia dah pergi buat selama-lamanya. :'(



ni gambar masa hari rabu haritu (19.06.13). saya bawa pergi klinik haiwan. sebab dia tak boleh kencing. pastu bila kencing, macam kencing berdarah. doc cakap maybe makanan dia. tapi saya catu makanan kucing-kucing ni.

Semua tu kuasa Allah. redha.



gambar pagi ni setelah dia dah takde buat selama-lamanya.. :'(

lepas ni dah takde panggilan combi lagi. selalu kalau saya balik kerja, mesti dok panggil combi. combi yang comel. mesti dia tengok.

takpe la, daripada dia terus menerus sakit. biarlah Allah tarik nyawa dia. 

dia pergi tadi pun bukan depan mata saya. kebetulan saya hantar adik pergi kerja. balik tu lupa nak tengok. terus masuk bilik nak siap2 beg pergi kerja.

budak yang mak jaga umur 3tahun lebih tu yang bagitahu.

muazam : eeiiaaww dah ati (miaw dah mati)

me : mati? sapa mati?

muazam : eeiiaaww tu arr.. meh engok meh cini (miaw tu la, meh tengok meh sini)

me : mak, combi dah mati ke ni??? dah senyap je dia.

mak : mati la tu. mak tengok pun tak gerak.

Ya Allah. moga Engkau hapuskan dosaku selama menjaganya. menjaga makan minumnya. semasa dia sakit pun saya dah usaha bawa ke klinik. sesungguhnya dia ciptaan Allah. Allah yang tahu selebihnya.



*minta abh tamankan. semalam dia basah duk kat bilik air. saya sempat mandikan dia. dengan air suam bagi badan dia hangat. bagi minum air zam-zam. sesungguhnya saya dah buat yang terbaik tuknya*

Khamis, 20 Jun 2013

Akhirnya..

Assalamualaikum buat sahabat setia disini..

semalam saya ada publish entry buah tangan dari mekah kan? harini tawakal lagi dok cari tasbih yang boss bagi tu.. syukur alhamdulillah.. jumpa juga.

bila kita dah pasrah, baru jumpa. tergerak hati nak cari dalam laci almari. semalam cari tak jumpa. tadi balik kerja tergerak hati nak tengok bawak music box tu. sekali jumpa.


cantik sangat. terasa berat. rantai kuning tu, rupa dia macam rantai mas. cantik. ni tasbih ke-2 saya terima dari boss berlainan semasa mereka umrah.bos cakap kat saya je dia bagi lain sikit. special sikit la kut. hehe

ni dapat tahun lepas. masih elok lagi dalam simpanan. set tasbih siap ada pen dah keychain.


syukur Ya Allah. boss sentiasa ingat pada keraninya yang tak seberapa ni. kalau ikutkan banyak juga cenderahati yang saya dah terima. nanti nak kumpulkan balik. :)

Rabu, 19 Jun 2013

Buah Tangan Dari Mekah

Assalamualaikum buat sahabat setia disini..

Buah tangan dari mekah. Haritu bos pergi umrah, balik tu dia adalah bagi kekacang, air zam-zam dan tasbih.

air zam-zam tu bos bagi semua rasa. so dia letak siap-siap dalam botol air mineral tu. dari dulu lagi saya teringin nak rasa air zam-zam ni macam mana. syukur alhamdulillah, umur dah 25tahun ni baru merasa. tu pun sebab bos bagi.

kekacang tu bos asingkan siap-siap dalam bekas lain. sebab dia bagi masa mesyuarat haritu. nak-nak yang datang haritu semua lelaki, saya sorang je ppuan, maka haruslah asing lain kan.. hehe

gambar tasbih xde la pula. ntah mana saya letak. serabut dah kepala ni dok mencari tak jumpa. haritu kan rumah saya tengah renovate, terus saya lupa mana saya simpan. sedih.. T____T harap-harap la esok jumpa. mana tahu dapat hint dalam mimpi ke kan??


WW : 7 Perkataan Mulia Yang perlu Diucap Setiap Hari

Assalamualaikum buat sahabat setia disini..





Sumber dari 8share <----- siapa click inform ye, boleh saya click tuk awak balik. ^_*

*paling senang, tinggalkan link awak juga untuk di click. tq*

Selasa, 18 Jun 2013

Segmen: Follow & Bloghopping Bubblynotes.Com.

Tetiba kan? Angin kus2 melanda dan terajin pulak nak buat segmen... wakakakaka...rasanya dah lama dah x organize segmen simple kat Bubblynotes... So, here I come...

This segmen dibuat bagi memudahkan saya a.k.a. Cik Puan Bubbly untuk follow dan bloghopping semua blog peserta segmen ini. Dalam masa yang sama, nak bagi ruang dan peluang pada semua blogger untuk turut follow, bloghopping dan berkenalan antara satu sama lain dengan lebih mesra giteww...he he he... 

Segmen: Follow & Bloghopping Bubblnotes.Com bermula dari hari ini, 15/6/2013, jam 11.30 pagi SEHINGGA 22/6/2013, jam 11.30 pagi... Aci tak? *_^... Hopefully segmen ni dapat sambutan dari uols macam segmen2 yang lepas dan semua blogger dijemput join...Pada yang rajin datang, rajin komen, silent reader, stalkers...ahaks... stalkers pun boleh... x ada masalah...masa untuk anda menonjolkan diri... ekekekekeke....

Hanya 4 Langkah Mudah Diperlukan:
1. Follow blog bubblynotes.com.
2. Buat entri bertajuk Segmen: Follow & Bloghopping Bubblynotes.Com.
3. Copy coding yang telah disediakan ke dalam ruangan HTML dan Publish entry. Untuk copy coding di bawah ni, sila HIGHLIGHT semua coding dan tekan CTRL+C secara serentak.

Kemudian, pastekan ker ruangan HTML uols seperti di bawah ni...

4. Tinggalkan URL entry uols ke dalam ruangan komen entri ini. 

Pemilihan Pemenang:
1. 10 blog akan dipilih melalui Pakcik Random. (random.org)
2. URL Blog pemenang akan diletakkan di sidebar bubblynotes untuk tempoh sebulan bermula dari 23/6/2013 sehingga 23/7/2013.

So, kalau2 sudi tu, silalah support dan juga join... *_^... Selamat Bersegmen & Ber-Bloghopping!

I like Drive :)


Assalamualaikum buat sahabat setia disini..


‘haritu ko balik kampung naik apa?’

‘naik kete la’..

‘naik kete mana? Sapa bawak?’

‘naik kete Honda abah tu la.. la, kita la yang bawak.. napa?’

‘ko biar betul.. ko drive sorang dari ipoh ke segamat ke?’

‘ha’ah la.. kan kita balik 3 orang je.. dah tentu mak mana tahu bawak. Iti kan dah sah-sah xde lesen lagi’..

‘aku macam tak caya je ko bawak sorang.. betul.’

‘laaaa... tak caya napa?’

‘jauh kut..’

Amboi..tetiba berdialog kan..haha.. teringat pula ayat kat atas tu masa call sorang cousin ni. Cousin saya lelaki. Sebaya adik saya yang recruit tentera tu. Tetiba je dia tanya saya balik kampung kenduri haritu naik apa.. adeh. Funny je. Dengan gaya sembangnya.

Bolehnya dia tak perasan saya balik 3orang je. Abah xdapat nak ikut sebab kerja. Pastu time kenduri haritu, kat kawasan taman saya tu pun tiap hari ada kenduri kawin. Maka abh kena la jadi wakil kat sana. Saya dan mak balik kampung. Adik lelaki pula wakil untuk kawan dia. Fuhh, berderet orang kawin haritu.

Yang kelakar dia tak perasan saya parking kereta kat mana. Boleh pula dia ingat saya naik bas. Adoiyai.. idak ler saya nak naik bas. Saya jenis pening + muntah kalau naik kenderaan awam, kenderaan orang & juga kenderaan sendiri kalau bukan saya yang drive la..hehe

Bukan nak tunjuk riak ye. Tak sama sekali. Selalu sangat saya dengar, bila orang tanya balik kampung sapa drive, bila sebut saya yang drive mesti orang pelik. Macam tak percaya. Aik, dah kenapa camtu. Saya dah besar panjang dah. Dah ada lesen pun. Saya dah 25tahun dah tau.. L

Orang cakap tak caya saya drive sebab saya ni nampak kecik macam budak-budak. Hahaha. Funny je.. yela, tak semestinya orang berbadan kecik xleh nak drive kan? Betul tak? Tapi 1 je saya ni, kalau drive seat nak kena tarik ke depan sampai habis, kalau tak, takleh nak tekan pedal minyak, break sume tu..kih kih kih

Haritu masa balik kampung saya balik ber-3 je. Macam tak percaya juga bila drive tu. Hehe. Yela, selalu kalau drive, mesti ada sorang driver lagi dalam 1 kete tak pun ada seorang lelaki ke kan. Means kalau jadi pape, tak la kalut sangat kan? Kut la tetiba saya tak larat ke. Tapi saya ni kalau kata drive, dari ngantuk terus segar. Dari pening terus elok. Tu yang ajaib tu.

Pastu mak sendiri pun tak caya..huahaha.. apa kes ni. Yela, kalau ikut kan, kete abh tu suka buat hal. So, haritu sebelum balik kampung nekad suh abah service. Kalau nak bawak kete wira yang saya pakai hari-hari ni, macam dah uzur skit. Risau juga.
Dan nak balik ipoh pun suh abang sedara check kan kete tu lagi. Alhmdulillah.. selamat juga.

Saya nekad untuk ada keberanian dalam driving sebenarnya. Ada kisahnya. Abh saya ni kalau drive je, mesti cepat ngantuk. Nak-nak dulu masa saya xde lesen lagi, memang takut. Mak perhati je abh. Saya ni ngantuk2 pun tahan mata juga. Risau yang maksimum katakan.

Start habis spm, saya belajar computer dulu. Pastu baru ambik lesen kete, motor. Pastu nak jadikan cite, abh suh habiskan belajar lesen moto dulu, tapi saya bantai habiskan belajar lesen kereta. Hehehe.

Sebab saya nekad, raya tahun tu (2006) saya dah boleh drive. Dah ada lesen. Kalau abh tak larat, saya boleh ganti. Pastu saya ingat lagi, baru pegang lesen 3bulan, abh bagi saya bawak kat highway. Excited + cuak. Mula-mula tu macam tak percaya sebab abh bagi drive. Yela, highway kan. Jalan kan sibuk. Masa tu. Kalau jalan kawasan taman tu, hari-hari saya curi bawak. :p

Start dari situ la saya tanamkan keberanian untuk memandu. Sebab saya tahu, selama mana pun nak suh ayah saya drive. Orang tua kan kadang tu cepat je letih, ngantuk. Nak-nak drive dalam cuaca yang panas.

Masa tahun 2006 tu, masa tu ada 1 kete je. Pastu adik yang lelaki balik kampung dulu naik keretapi. Nak buat macam mana. Kereta tak muat. Masa tu abh dalam masa yang sama nak uji saya bawak kat highway. Masa lalu tepi lori, terasa je macam kena tolak. Hehe. Masa mula-mula drive dulu, kalau 100km/j tu dah kira laju dah. Kalau sekarang, tu macam slow je.. :P

Start tahun 2008 masa tu dah ada 2 kereta. So balik raya 2 kereta la. Dari situ saya kuatkan hati. Saya sorang je drive. Abh drive kereta lain. Tapi kami saling follow la. Masa tu jangan cakap la, sampai kampung, sejuk tapak tangan tau. Sebab tak percaya sampai juga akhirnya.

Dan tahun lepas sebelum en.tunang nak ke lubnan, saya ikut dia balik kampung dia. Sebab dia nak buat kenduri kan. Lagipun tak salah rasanya. So, kami balik ber-2 je. Mula-mula tu dia jumpa saya kat ipoh la. Jumpa mak abh. Pastu nak balik kampung dia, saya drive. First time saya drive sorang dari ipoh ke Melaka. Tak silap saya dalam 4jam je saya drive. Laju sangat ke eh? Ke standard time sampai dalam masa 4jam?

Seumur hidup belum pernah drive sendiri. Nak-nak saya ni tak cekap bab jalan. Redah aje la. Selalu follow kereta family je. Kali ni nekad untuk berdikari. Start dari tu la, saya dah berani nak drive ipoh ke segamat. Means tanpa follow sapa-sapa. Tapi mesti ada peneman la kat sebelah. Kalau sorang-sorang, belum pernah buat lagi. Hehe

Bila orang tanya, tak takut je drive jauh-jauh, jawapan saya senang je. Buat apa nak takut. Kita kena berdikari. Kalau dah kawin pun, tak kan nak harap suami semata-mata. Nak-nak  pula macam saya sendiri. My future husband tentera, mungkin nanti dia xde 24jam dengan kita kan? Jadi kita kenalah kuatkan hati kita.

Mungkin dari kata-kata tu la, saya cuba untuk berani. Saya tak nak bergantung harap pada orang. Kalau saya boleh pergi sendiri, saya usahakan. Melainkan la kalau kita sakit ke, tak sihat kan. Sebab ada juga saya tanya kawan-kawan lain, jawapan dorang, kalau dah kawin suami ada, suh la suami hantar. Kalau suami tu kerja boleh masa sama ngan kita xpelah, kalau emergency, tak ke parah?

So, tu la kisahnya saya yang suka drive..hehe.. kalau nak drive jangan takut-takut. Rugi tau. Lagipun bila kita diberi peluang untuk memandu ni, gunakanlah kelebihan tu. Tak semua orang berpeluang.

Saya buang rasa takut dalam diri sebab niat saya, saya nak ada lesen sendiri dan berdikari. insyaAllah. Dan salah 1 sebab kenapa saya nak sangat ada lesen, kalau orang lain yang drive, saya mesti pening. dan paling best bila drive ni, kita senang nak keluar mana-mana..hehe


* time ni kucing-kucing pun hangkut bawak balik kampung sekali *


Ahad, 16 Jun 2013

SEBENARNYA SAYA ISTERI DIA : EPISOD 10

Assalamualaikum buat sahabat setia disini..

Episode ke 10 ni pada saya sangat-sangat best bila syaf & firash dah mula jatuh hati sesama sendiri. Syaf pula seakan-akan dah beri peluang pada firash untuk berada dalam hatinya.

Serius, saya suka episode 10 ni. Part yang best bila mereka keluar bercuti ber-2. luangkan masa bersama. Firash pun dah tunjuk kasih sayang dia pada syaf sedikit demi sedikit.

Firash pun dah tak garang seperti mula-mula. Dan boleh terima kenyataan syaf sebagai isterinya. so sweet.. Ohh, jelesnya.. 

kalau nak tengok cerita penuh untuk episode 10 ni, klik sini ---> Episode 10




nota : tadi tengok iklan untuk episod 11 macam hubungan mereka goyah sikit. Ohh, tidak.. tak sanggup rasanya.. *walaupun itu hanyalah sebuah cerita*