:: Sahabat Setia Blog Cinta Itu Indah ::

Shoplinks

Khamis, 7 Mac 2013

Resepi : Sambal Ikan Bilis Kering

Resepi : Sambal Ikan Bilis Kering


assalamualaikum & salam sejahtera..

ok, tuan, puan, adik, kakak, abang dan kawan-kawan sekalian.. harini saya nak share resepi sambal ikan bilis kering yang saya tunjuk dalam entry sebelum ni.


saya tak reti nak agak-agak ukurannya. jadi saya bagi bahan-bahannya & cara membuatnya ye.. :)


bahan-bahannya :


- cili kering

- ikan bilis
- kacang tanah (ikut pada kesukaan nak bubuh ke tak)
- sedikit garam
- sedikit gula
- minyak masak
- sedikit bawang merah
- sedikit bawang putih


cara penyediaan :


- potong cili kering tadi (banyak mana ikut anggaran sendiri) dan rebuskan ia terlebih dahulu. setelah masak, bilas cili tadi dengan air bersih. kemudian toskan sehingga ia kering (takde air menitik dah). setelah dipastikan ianya betul-betul tiada air yang tertinggal, barulah ianya ditumbuk. (saya biarkan ianya tos lebih kurang 2 jam.)





- basuh ikan bilis terlebih dahulu. dan biarkan ianya betul-betul kering. (seeloknya ikan bilis itu dijemur bawah cahaya matahari). saya keringkan dari ianya lembab dalam oven je sebab cuaca tak berapa nak panas. 


- setelah ikan bilis betul-betul kering (jangan lembab, nanti ikan bilis cepat liat), barulah ianya digoreng garing.


- goreng kacang tanah sehingga garing (kalau tak bubuh kacang pun xpe)


- tumbuk bawang merah + bawang putih sehingga lumat.



cara membuatnya :


- panaskan minyak & masukkan bawang  merah  & bawang putih yang telah ditumbuk tadi. goreng sehingga ia nampak garing.


-masukkan cili kering tadi yang telah ditumbuk lumat. masak sehingga ianya garing & pecah minyak. (nak masak cili ambik masa yang lama, rasanya dalam 2 jam ke 2 jam lebih saya buat sebab nak biarkan ia betul-betul kering & pecah minyak) *kena banyak bersabar & bertahan ye kat dapur* hehehe


- setelah ianya hampir masak, jangan lupa masukkan sedikit garam dan sedikit gula.


-setelah ianya betul-betul masak (tempoh 2jam or 2 jam lebih saya buat) tutup api dan biarkan ianya sejuk.


- pabila bahan yang telah ditumis tadi sejuk, baru gaulkan ikan bilis, kacang tadi sehingga rata.


- siap!.. :)





nota masakan :


- masak sambal kering ni seeloknya tidak menggunakan air langsung. sebab air boleh menyebabkan ikan bilis tu tak tahan lama. lebihkan minyak dalam masakan tersebut.


- ikan bilis yang nak di gaulkan tu juga kena betul-betul sejuk. sama juga dengan kacang tadi. semua bahan digaulkan bersama apabila ternyata telah sejuk untuk mengelakkan ianya cepat liat.


- cili kering itu seeloknya ditumbuk. bukan di blender untuk membuatkan ia bertahan lama. saya sediakan cili tu sehari awal sebab nak tumbuk cili tu ambik masa yang lama. kalau kita blender, cili tersebut telah bercampur dengan air.


- ikan bilis tu juga saya sediakan sehari awal. sebab nak ianya betul-betul kering sebelum di goreng.


- gula dicampurkan sedikit untuk mengekalkan kerangupan sambal tersebut.


- cili tu memang kena masak lama tau..xleh masak kejap je.. 



so, saya dah kongsikan resepi sambal ini. harap berjaya. ^_^

masak sambal ni nampak memang macam mudah. tapi ianya ambik masa yang lama. saya sediakan start dari pukul 8 malam sampai pukul 11 malam.. ^_^

66 ulasan:

  1. boleh cuba! biasa zaza buat sambal ikan bilis dgn tempe..resepi sama je..cuma zaza guna cili besar + cili api.. :)

    BalasPadam
  2. mimie pos laa sikit , kegemaran too ,:(

    BalasPadam
  3. Aaaa...lapor..nak juga..Terima kasih kak share..hehe..nanti boleh buat.

    BalasPadam
  4. mimie sedapnye... ni kalo mkn ngn nasik putih panas2 selera kemain.. emm nk cuba jugak xkre.. oo tips nye rupenye, jgn bermain dgn air la kn utk thn lma dn rangup..pastu mst sejuk. wah bagus2 br tau, hehe. kena cuba ni :D

    BalasPadam
  5. nur farahiza :
    -pos? deposit dulu..kih3..tak laa, grau je..erm, fara buat mesti lagi sedap.. :D

    nurul aini :
    -hehe..sesama.. :)

    mar haini :
    -yeke..kita tak mkan sngt sambal2 ni..hehehe..ha'ah..tu antara tipsnya..hehehe
    cuba jgn tak cuba.. ^_*

    BalasPadam
  6. thanks mimi... nanti kalau akak buat, aku tunjuk yer. sedap ni. dah leleh leleh air liur akak.

    thanks sharing.

    BalasPadam
  7. resepi neh memang terbaek!!!!hah!!lupe lak umur saya masuk 29thn ler...dah tua dah!!!!wakakakaka!!!!

    BalasPadam
  8. sedapla..ingt kecik2 dlu ratah trus je..

    BalasPadam
  9. wah.. menggoda. thanks bagi resepi mimie.. hehe. ley save. nati try. hehe..

    BalasPadam
  10. wah..kak mimie dah share..buleh la alyn buat nanti..:)

    BalasPadam
  11. nk try laa jugak nanti., tp bukan lissa masak., suh mama masak., hikhikhik kalau lissa masak takut x jadik., ehhe

    BalasPadam
  12. mimie,nt kta suh lissa masak..lissa ni sbnrnya pndi masak tp malu nak ngaku..hehe..nt kirim kt mimie suh rasa pula...:p

    BalasPadam
  13. oo..cmtu eh..leh try nnti..

    BalasPadam
  14. kak wantie :
    -sama2 kak..hehehe..amboihh kak, sampai leleh ayaq liuq naa..hehehe..
    welcome.. ^_^

    p#eonix :
    -hehe..saya share mna yang blh je..oiit, 29 daa..saya muda lagi la camtu..hihihi..baru nak masuk 25.. ^_*

    shu :
    -peminat sambal jgk eh..hehehe

    maria menado :
    -welcome..blh2..nti try la eh.. ^_*

    alyn roslan :
    -boleh syng..nanti buat la tau.. ^_^

    lissa lalissa :
    -yeke..bukan lissa pndai masak ke? :p

    noormala ali :
    -hehehe..yela kak..dia pun suka share resepi kan.. boleh2..senyap2 pos kat sini ye..hik3.. :p

    cikzaniff :
    -boleh aje :)

    BalasPadam
  15. wahh..so sweet buat untuk en tunang sambal bilis ikan tumis..fuhh terliur tgk..hihihi

    BalasPadam
  16. Sedapnya. Boleh try jugak ni. Dulu masa dok kt Lahad datu sy rajin jugak masak sbb retoran jauh dari umah.

    BalasPadam
  17. heheheh...ingatkan ko lg tua dari aku...huhuhuhh!!!!tapi,x perkan kite share pendapat x kire umur...rite??

    BalasPadam
  18. Mimie. Thanks bg resipi ni.

    Nak tanye.. Sya bab2 kt dapor nih mmg kurengg sket. tp sambal ni febret Sya. ad option laen tak utk cili tu slaen kene tumbuk? rase cm xmampu nk tumbuk jek. huhuhu

    BalasPadam
  19. secret of shaila :
    -hehe..sweet sikit2 je shaila.. :p

    shameel iskandar :
    -oo..yeke..boleh la buat yang ni nanti.. =)

    pheonix :
    -hehe..yela en.pheonix ooiit.. umur hnya angka.. ;)

    orked violet :
    -welcome.. =)

    kalau xnak tumbuk, boleh blnder..tp blnder kan guna air kan? so sambal ni macam ranggup sekejap je.. mudah liat..depend pada ikan bilis tu jgk la..

    BalasPadam
  20. Nk tny...blh tmbh tempe x kalo ikut resepi ni?

    BalasPadam
  21. Nk tny...blh tmbh tempe x kalo ikut resepi ni?

    BalasPadam
  22. Nk tny...blh tmbh tempe x kalo ikut resepi ni?

    BalasPadam
  23. ummu khaleed :
    -boleh saja kalau suka.. =)

    BalasPadam
  24. tadi cari resepi ni, jumpa kat satu blog tu. tapi diblend

    nampak blog awak, rupanya tak guna air yer..

    msti sedap

    BalasPadam
  25. suka sambal ikan bilis yg masak sendiri. kalau beli kat kedai atau dgn nasi lemak kedai jarang saya makan sambalnya..
    nanti nak cuba resepi mimie ni eh :)

    BalasPadam
  26. cik eka :
    -oo..yeke..blog mana tu eka? yup..tak guna air pun..untuk tahan lebih lama..

    baby comel :
    -boleh2..cubalah..sekadar berkongsi.. :) sy pun tak suka yang beli..tak sedap sngt..kalau kilang buat, mcm bau tengit..

    me! :
    -cubalah.. :)

    adam faiz :
    -tq adam.. :)

    BalasPadam
  27. nak cuba resepi ni, selalu buat ikan bilisnya jadi liat. terima kasih sudi share resepi ni. harap menjadi

    BalasPadam
  28. nor mazuin :
    -sama2..nanti cubalah.. :)

    BalasPadam
  29. sape yg berminat sambal ikan bilis ciliapi kering2..bole like page say di facebook (Sambal ayang) :) anda bole cuba dan rasa resipi turun temurun keluarga saya

    BalasPadam
  30. saya membuat bisnes sambal ikan bilis ni dari zaman sekolah lagi dan rakan2 amat meminatinya..sebarang tempahan bole pm saya di facebook page sambal ayang! tq :)

    BalasPadam
  31. suka sgt dgn sambal kering ni sbb boleh bwk blk hostel, dkt hostel xdibenarkan masak..sambal ni pon boleh tahan dkt sebulan...duit belanja saving, beli nasi goreng hari2 dkt kantin pastu mkn dengan sambal ni pon sodap... :D

    BalasPadam
    Balasan
    1. yup..betul.. sambal ni tahap lma klau pndai simpan.. jngn bg lemau ikn bilisnya.. :)

      Padam
  32. smlm try buat.. msk lma.. hangus.. ha ha

    BalasPadam
  33. sedapnyer kak..nak try buat malam ni..hope jadi :)

    BalasPadam
  34. wah fevret ni, boleh try nanti..tq share resepi :)

    BalasPadam
  35. kacng tu kena buang kulit xx?????

    BalasPadam
    Balasan
    1. x buang pun kulitnya.. goreng sekali..

      Padam
  36. hai

    kalau cari idea DIY yg murah & super cute boleh visit blog/ig kami
    ada paperbag, sticker, tag & card :)

    tq tuan tanah

    Our blogshop, cardbymyan.blogspot.com click >>CARDBYMYAN or instagram kami @begkertas. click >>@begkertas


    tq :)

    BalasPadam
  37. Sedap ni..mkn dgn nasi panas

    BalasPadam
    Balasan
    1. Btul.. Xyah buat lauk lain pn dh sdap. :)

      Padam
  38. Salam..terjumpa blog syamimi masa nk cari resepi.
    Nak tanya cam mn awak masak sambal dia lama smpi 2 jam yer? Cam mn cara nk bg dia xhangus? Kena letak byk minyak ke?

    BalasPadam
  39. Salam..terjumpa blog syamimi masa nk cari resepi.
    Nak tanya cam mn awak masak sambal dia lama smpi 2 jam yer? Cam mn cara nk bg dia xhangus? Kena letak byk minyak ke?

    BalasPadam
  40. Salam..terjumpa blog syamimi masa nk cari resepi.
    Nak tanya cam mn awak masak sambal dia lama smpi 2 jam yer? Cam mn cara nk bg dia xhangus? Kena letak byk minyak ke?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Msa ni sy buat bnyk.. Tu yng lma smpai 2jam baru siap.. :)

      Padam
  41. Salam..terjumpa blog syamimi masa nk cari resepi.
    Nak tanya cam mn awak masak sambal dia lama smpi 2 jam yer? Cam mn cara nk bg dia xhangus? Kena letak byk minyak ke?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Haah.. Sy lebihkan minyak.. Then sentiasa kacau.. :)

      Padam
  42. Wah..sedap ni..cili kering tumbuk plak tu..biasa blend je tak cukup sabar nak tumbuk dalam lesung bagai...hehe

    Jemput singgah blog saya dan join GA..

    http://qiyasaad.blogspot.my/2015/12/gold-giveaway-1-by-qiya-saad-powered-by.html?m=1

    BalasPadam
    Balasan
    1. Klau pkai blend blh. Tp air kna gnti dgn minyak. :)

      Padam
  43. Asam tak taroh ka weh......

    BalasPadam
  44. Asam tak taroh ka weh......

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sy x letak. Tp stgh orng letak.

      Padam
  45. As salam..awk,kalau keringkn ikan bilis dlm oven,xjd liat ke eh??brapa suhu oven ya??

    BalasPadam
    Balasan
    1. Blh jd liat juga. Actually basuh2, trus goreng je. Sy try elok ranggup. Bergntung pd jnis ikan blis tu.

      Padam
  46. Tq awk.... rasa osem sgt resepi ni..sy rasa mcm nk campur geragau sekali la.. sedapnyaaa.. sambal kering.. xgigih nk tumbuh.. ganti ngn myk la nmpkny.. huhu..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Blh blend. Tp jgn bbuh air. Gantikan dgn minyak masak ye. Pastu blend tak perlu terlalu halus sngt. 😃

      Padam