:: Sahabat Setia Blog Cinta Itu Indah ::

Shoplinks

Rabu, 6 Mac 2013

Bekalan Dari Bakal Isteri :p

assalamualaikum & salam sejahtera..

tengok tajuk kat atas tu.. bukan kemain gedikssss je kan.. :p
biasa laa, sesekali kena la feeling gitu kan.. feeling bakal menjadi seorang isteri tu perlu ada.. :p

meh nak story sikit disebalik tajuk yang bukan kemain gediksss tu.. ;)

kisahnya macam ni.. jumaat ni en.tunang saya dah nak gerak balik lubnan dah.. sob..sob..sob..
dia nak kena sambung misi dia balik sampai bulan 7 ni.. kejap je dah sebulan cuti dia habis.. tapi tak terasa sangat pun sebab masa kan berlalu dengan pantas.

sebelum dia balik bercuti dari misi tu, dia ada buat permintaan dari 'bakal wife' dia yang comel ni..ahaaks!..  :p
minta saya buatkan sambal ikan bilis kering tu.. sebelum ni saya pernah buatkan. time tu dia jalani latihan kat kuantan. masa dia latihan untuk misi PBB tu.. time tu saya first time buat. tapi saya tak bape yakin..maklum laa, saya bukan jenis masuk dapur.. tapi suka masak. cuma kekangan masa sebab keje..

so, ni kali ke-2 saya buatkan sambal yang sama..kali ni buat cara lain sikit.. buat yang terbaik untuk dia.. yela, dia nak bawak balik sana kan.. dah tentu nak bagi rasa kat kawan-kawan sekali.. kang xsedap, naya je kena bahan kutuk..kih3..

start dari hari sabtu saya dah start projek kan bahan-bahan tu..


malam sabtu start menumbuk cili kering.. 10 round ok.. mklum la, batu lesung tak besar mana..hehe.. kalau cili masak cepat je lumat..kalau cili kering, paham2 je la eh..hehehe..sebab tu saya kena tumbuk awal-awal, simpan dalam peti.

ikan bilisnya pun saya basuh siap2..kasi kering..memandangkan cuaca tempat saya haritu tak bape nak panas, saya keringkan dalam oven..ahahaha.. mampu ke nak buat gitu.. 2 round juga la keringkan ikan bilis tu..

hat lain saya sediakan hari ahad. lepas maghrib saya start masak. penat memang penat.. tapi takpe..saya ikhlas buat semua ni demi bakal suami yang tercinta..ahahaha.. *jangan muntah ye* ;)

hari isnin saya pos kan 'hadiah' tu.. ;)



saya packingkan siap-siap dalam 3 plastik.. sampai pukul 12 malam juga la saya kerja kan 'hadiah' untuk en.tunang ni..hehhe
so hari isnin tu keluar keje awal.. pukul 08.00 dah kuar umah sebab nak pergi pejabat pos. takut susah dapat parking punya pasal.

masa pos tu tanya siap-siap bila 'hadiah' ni akan sampai. bila cakap hari rabu, terus inform kat en.tunang. bagi tracking number sekali biar dia pergi check.

pagi tadi dia call minta tacking no. tu.. bila saya msg dia pergi ambik barang tu.. lega rasanya bila dah sampai..then malam sat tadi dia cakap dah rasa sikit..sungguh sedap.. saya x percaya juga..tanya lagi sekali.. alhmdulillah..kali ni dah berjaya..hehehe

saya sempat juga gurau ngan dia, masakan ni saya buat dengan penuh kasih sayang..hehehehehe.. :p



haaa, ni la rupa sambal fav. en.tunang saya tu.. maaf ye gambar tak clear..pakai camera fon je.. nanti saya kongsikan resepinya pula ye.. ada yang nak ke? hehe

alhamdulillah..akhirnya dapat juga tunaikan permintaan en.tunang suh saya masakan sambal dia ni..dia kata nak sangat rasa masakan airtangan saya.. :)

*en.tunang minat sangat dengan sambal-sambal gini..saya pula x layan sebab perut tak tahan pedas*

34 ulasan:

  1. Bakal isteri yang rajin...

    http://www.noormalashahar.blogspot.com

    http://www.noormalashahar.com

    BalasPadam
  2. wah, gud kak mimie gud..bakal isteri solehah ni..pandai kak mimie masak..siap kena puji lagi..nanti jangan lupa kongsi resepi ya..:)

    BalasPadam
  3. noor mala shahar ;
    -amin..mudah2an 1 hari nanti.. :)

    alyn roslan :
    -amin..insyaAllah dik..xleh puji lebih2..bhya ni..ahaha.. ok..nanti akk share ye.. ^_^

    BalasPadam
  4. wah!!siap masak ntok tunang lagik...bagusnya...n'way elok gak sbb kat sane bukan senang nak dapat sambal tuh...kalau x silap orang panggil 'mentaram' kan????sdap tuh...huhuhuh!!!!

    BalasPadam
  5. bgusla tu..tuk bakal suami tercinta..bersush demi org tersyg..hehee..mcm sedap je..terliur mimie oii

    BalasPadam
  6. sedapnya kak......demi nini, akak sanggup bersusah dak...nini nak sikit...hehe

    BalasPadam
  7. sedappppp lah kak mimie hehe i like smbl ikan bilis also :)

    BalasPadam
  8. hihi...untuk tunang tak pe buat cam nie..hihi...cik akak doakan cpat2 kawin k dear :)

    BalasPadam
  9. wahh untung en tunang bjuang jauh2 dpt bekal dr bakal is3 tsyg.. hihi.. mimie, nak2. nk resepi, hehe tp lg bes kalo dpt treking number jgk :P

    BalasPadam
  10. kering dalam avon.huhu boleh la.. hehehe.

    kenapa xblander ja cili kiring tu. kalau hana hana blander. hehe jgn bg lumat sangat.

    BalasPadam
  11. Yummy..yess...saya suka kak sambal ni..sedapnya..tapi saya tak suka kacang..hehe..Alhamdulillah..bakal isteri yang solehah. Tak muntah kak, tapi saya senyum lebar...... ^_____^

    BalasPadam
  12. bhagianya... sweet sngat2 huhu

    BalasPadam
  13. seram sejuk tengok tu makanan hihi... :)
    aamiin moga kiranya ukhti jadi isteri yang sholehah :)

    BalasPadam
  14. wah..rajinnya mimie..untung c en.tunang..xpala,brkorban ckit utk yg tsyg...nt klu dh jd isteri berat lg tggngjwb tau...saya doakn mimie jd seorg isteri yg baik n taat pd suami..amin..

    BalasPadam
  15. sweet la akk ni kan...^_^

    lia nak resepi tu kak..mane tau nak cube bt..hihihi..=P

    #ntah menjadi ke tak nanti..maklum la terlampau "pandai" masak..hihihi..=p=D

    BalasPadam
  16. bagus2...

    ha ahlah Mimie...terasa cepat jer sebulan tu berlalu...kakak rasa Mimie baru jer update entry yang en tunang Mimie balik hari tu... memang masa pantas berlalu sekarang ni...

    BalasPadam
  17. alolo~ cuweetnyeee., ehhehe mesti happy en.tunang dapat makan masakan bakal isteri tercinta., eheh

    BalasPadam
  18. memang penuh kasih sayang..tumbuk cili kering tu seksa juga tapi kalau nak buat sambal kering camni memag elok tumbuk je kan..dia cepat kering dan tahan lama...

    BalasPadam
  19. P#eoniX :
    -yup..kat sana takde pun..kena bawak bekalan siap2 dari sini.. mentaram? alamak, tak tahu nama lain dia apa..hehe
    cuma tahu sambal bilis kering je.. ;)

    nadia johari :
    -hehehe..terliur ye..saya yang buat takde pula sampai terliur..ahaha.. ;)

    nini:
    -ahahaha.. waa, kena berkorban tuk nini pula ye..kih3..

    nurfaezah abdullah :
    -oohh ya.. akk don't like sangat..tak suka sebab cepat sakit perut..hehehe

    cikzaniff :
    -bukan rajin yunk..pengorbanan.. ;)

    nao mei :
    -mekasih kak..klau bukan tunang tu kena fkir patpoh kali jgk tu..ahahaha

    mar haini :
    -alhmdulillah..rezeki dia mar..nasib tahu buat..kih3..
    amboi..tracking nombor ye..hahaha.. sila deposit dulu ke acc..hahaha :p

    hana hadi :
    -kunon2 nak kasi lagi rangup sebab tu masuk oven..kih3..
    x blh blnder cili tu syng..kalau blnder kena buh air..buat sambal ni takleh letak air..nanti tak tahan lama dah rosak.

    nurul aini :
    -oo..yeke..waa, ramainya peminat sambal kat sini..hehe..akk tak layan sangat sambal2 ni..cepat sakit perut.. akk letak kcang atas permintaan cik abg.. ;)
    amin..mudah2an dik Allah makbulkan.. :)

    sheda ucu :
    -alhamdulillah.. :)

    ujud wundlack :
    -amin.. :) seram sejuk knapa? hahaha.. sambal ni menyeramkan ke? ^_*

    normala ali :
    -rezeki dia kak.. :) amin..saya pun berharap begitu.. :)

    cik que :
    -sweet sikit2 je..hehehe..
    boleh2..nanti akk share resepi pula ye.. ^_^
    mesti menjadi punya..lagipun senang je.. :)

    farah waheda :
    -yela kak..mmng pun..rasa macam baru je update entry tu..tup2 dah entry selesai cuti pula..

    lissa lalissa :
    -tengok gaya camtu la lissa..senyum je dia.. hihi :)

    kniedaz :
    -ha'ah..mmng seksa..sebab lambat lumat..hehehe.. alhmdulillah..mmng buat tanpa sebarang rungutan.. ^_^

    BalasPadam
  20. terbaik!!! bertambah sayang en.tunang hehehe..

    BalasPadam
  21. Training dari awal takpe..... =D

    BalasPadam
  22. wah rajinnya die tumbuk cili tu..kalo sy blend je..hihi..

    BalasPadam
  23. wow..romantiknya..huhuhu..tgk sambal awk..rase lapar pulok..tentung sedapkan?huhuhu

    BalasPadam
  24. rajinnya masak :)

    btw cili kering tu tak bleh blend ke atau cane? -_-

    BalasPadam
  25. zaza nizam :
    -hehehe..moga2 camtu la kak.. ;)

    ajuejean AJ :
    -hihihi..tu la..ni training jgk la ni..

    anna alaui :
    -hehehe..kalau blend nanti sambal tu tak tahan lama.. :)

    secret of shaila :
    -romantik sikit2 je..ahaha..en.tunang kata sdap, ok la tu..kita tak rasa pun..hehehe

    syazana zainn :
    -seronok dapat peluang masak.. :)
    kalau kita blend cili, kita kena tambah air kan? kalau takde air msri blend tak gerak kan? kalau nak buat sambal camni tuk tahan lama, air xleh bubuh dalam masakan. tu petuanya kut.

    BalasPadam
  26. untung tunang kamu tu sebab bakal isteri yg pandai masak. moga kalian makin hari makin sayang. jauh tapi dekat...

    nanti kongsi resipi ye. cam na nak buat sambal tu jadi kering kontang gitu. nak jugak bagi my hubby try. mana tau bolehtangkap syahdu mcm tunang kamu tu.

    BalasPadam
  27. kak wantie :
    -masih dalam proses belajar kak.. :)
    amin..doa saya pun begitu.. :)
    hehehe..tangkap syahdu ye kak.. ok..blh je.. ^_*

    BalasPadam
  28. wahh mimi bestnye , tunang mimi suke sambal ye ? suami fara suke kicap , hahahhaha

    BalasPadam
  29. Sweetnya.... :D
    Blh gak bagi resepi..akk pun suka mkn smbl ikn bilis mcm nie

    BalasPadam
  30. bolehla bagi resepi mimie.. hehe. nampak sedap. y best sambal mcm ni, dia tahan lama.. hehe..

    suweetnya kamu. hehe.

    BalasPadam
  31. nur farahiza :
    -peminat sambal fara..tapi kita pula tak suka..hehehe..suka kicap? sedap kalau kicap masin..hehe

    ratu hatiku :
    -hehehe..mekasih kak..sweet skit2 je.. :p
    boleh aje kak.. :)

    maria menado :
    -sweet skit2 je..hehehe.. :p
    boleh aje maria.. :)

    BalasPadam
  32. bagus :)
    calon yang betul2 dipilih..
    nak resepi,boleh:)

    ciksu dulu cik abe suka minta kepak ayam masak sos.skali ciksu buat kan la. ok.
    dah buat kita jumpa sbb ciksu dipennang, cikabe dok kuantan pastu kami jumpa tgh2 kt seperang prai.skali dia bawa ciksu peri rumah dia.asptu soh mak dia rasa... cer bayangkan.. hahahha

    BalasPadam
  33. qasehnyarania :
    -boleh2..ada resepinya ciksu.. =)

    waaa..betul2 cik abe ciksu menguji ye..hehe.. sampai bakal jmpa mak mertua..hehe.. tp ciksu mmng pndai msak kan.. =)

    BalasPadam