:: Sahabat Setia Blog Cinta Itu Indah ::

Shoplinks

Isnin, 31 Disember 2012

SEPINTAS LALU KENANGAN 2012


assalamualaikum..

autopublish!

harini sy nak coretkan sedikit tentang tentang segala kenangan pahit manis yang berlaku dalam tahun 2012 ni boleh? cerita sepintas lalu tentang semuanya, yang mana yang ingat dan mungkin boleh dikongsikan disini..

bermulanya pada 22 Januari 2012, saya sah menjadi tunangan orang.. syukur Alhamdulillah.. dari rentetan itu, bermulalah kehidupan sebagai tunangan orang.. tak banyak pun perubahan yang berlalu.. Cuma, apa yang kita ingin lakukan, kena fikir lebih mendalam tentang pasangan kita juga.. mungkin apa juga kesan bakal keluarga mertua.. Alhamdulillah, semuanya masih baik-baik saja..

bulan 2 juga, sy telah lakukan sedikit persiapan untuk berkahwin.. sebab kalau diikutkan pada perancangan, bulan 7 sy akan bergelar seorang isteri.. namum kuasa Allah Taala lebih besar.. pada awal bulan mac, sy diduga dengan sesuatu perkara yang tak pernah terlintas difikiran.

Pada 05 Mac 2012, sy mendapat tahu dari bakal adik ipar, en.tunang harus bertugas di Lubnan!! Sangat-sangat tak diduga oleh fikiran sy sendiri.. Bertugas di Lubnan?? Berkali-kali juga ulang perkataan Lubnan!.. Lubnan bukan Labuan!.

Awal bulan 3 tu, bila saya dapat tahu en.tunang harus bertugas dilubnan, seminggu sy tak boleh terima kenyataan.. bila sy ingat, pasti juga airmata mengalir tanpa dipinta. Seminggu sehingga 12 mac en.tunang harus menjalani latihan kelayakkan di bertugas disana. Pagi isnin  12 Mac 2012 tu, sy cuba terima kenyataan.

Bukan mudah untuk menerima sesuatu diluar dugaan kita kan. Dan pagi tu juga, saya yakinkan hati dan perasaan, en.tunang perlu bertugas untuk Negara. Dan en.tunang juga berkata begitu.. Alhamdulillah, lama-lama sy boleh terima dengan hati yang terbuka.

Jika kita telah memilihnya, maka kita sanggup menerima tugas yang dilakukan olehnya kan? Itu lah yang saya cuba memujuk hati.
Selepas en.tunang masuk latihan kelayakan selama 3 bulan tu, kami cuba habiskan masa bersama. Bukan berjumpa face to face, Cuma bila ada masa kami akan SMS & call selalu.. sesungguhnya Allah dah aturkan segala perjalanan itu dengan baik. Cuma kita saja yang tidak pasti tentang jalan itu kan?

Pada 03 April 2012 pula adik lelaki pertama saya konvo. Buat pertama kalinya dalam keluarga saya, adik konvo. Dah sah-sah kakak dorang ni takkan konvo. hehe

Selama 3bulan en.tunang menghabiskan masanya untuk menjalani latihan tersebut. Setelah selesai, dia diberi cuti lebih kurang 2 minggu untuk luangkan masa bersama keluarga dan menyediakan segala kelengkapan yang diperlukan untuk dibawa disana.

Pada 02 julai 2012, dia datang berjumpa dengan family sy dan memberitahu tentang penangguhan kawin kami dan urusan bertugasnya di sana. 03 Julai 2012 pula, sy sempat luangkan masa bersamanya di Cameron highland. Pada 04 Julai 2012 pula berlaku sesuatu yang mengejutkan sy sendiri.

Ntah mana datang pakcik naik moto ni, boleh pula ter’eksident’ dengan sy. Menggigil juga sy sekejap disitu. Nasib en.tunang ada bersama. Pengalaman dalam drive yang menakutkan. 6tahun punyai lesen, ni la pertama kali terjadi!.. moga dimasa hadapan ianya takkan berulang.

Pada 05 julai pula, saya dan en.tunang bergerak ke Melaka. Rumah bakal M.I.L. Buat kali kedua saya ke sana. Dan berada disana selama 5hari. Agak kekok sikit pada mulanya sebab saya tak biasa dirumah orang. Even balik kampong sendiri.

Rutin yang berlaku seperti biasa. Terima kasih sangat-sangat dengan anak-anak sedara en.tunang 3 orang yang comel-comel tu sebab buat mkngah dia bahagia disana. Buat saya tak berapa kekok dirumah orang. J

Pandai mengambil hati. Terima kasih qila, kemal dan adik.. harap-harap awak bertiga kenal dengan mkngah lagi ye walaupun bakal mkngah awak ni tak jumpa awak selalu.

Pada 07 julai 2012, saya temankan en.tunang untuk ambik barang-barang dia di kem. Ambik beg baju, kelengkapan semua yang perlu dibawa ke sana dan yang perlu disimpan dirumah. Sekian lamanya rindu saya untuk masuk lagi ke kawasan kem, tercapai juga. Dulu masa saya kecik-kecik selalu ikut abah ke kem. Kini giliran bakal husband pula bawak saya ke sana. Hehehe..

Tak semena-mena juga menitik airmata bila tengok segala barang-barang yang dia dah kemas untuk bawa ke sana. Terdetik dihati, harini saya dapat bersama dengannya.. tapi lagi seminggu saya tak dapat nak luangkan masa dengannya macam ni lagi. Terima kasih en.tunang sebab tolong pujuk saya sebab pada mulanya sy dah kena marah dulu sebab menangis tiba-tiba depan dia..

Pada 08 Julai 2012 masih berada disana. (Melaka) kalau ikut perancangan awal, tarikh tersebut saya dan en.tunang bersanding di ipoh. Tapi perancang telah bertukar dan buat majlis tahlil dan kenduri doa selama di rumah bakal M.I.L.

Banyak juga pengalaman yang dapat selama disana. Dapat juga tengok orang kampong, jiran tetangga bergotong royong tuk majlis itu. Saya kan jarang sangat balik kampung, jadi selalu ketinggalan untuk tengok majlis macam tu. Akhirnya dirumah en.tunang saya rasai semua tu.

Selepas selesai majlis, petang tu kami berdua ke kem tentera kembali. Sebab ada barang en.tunang tertinggal..Suka sangat masuk kem lagi.. Tak tahu la kenapa saya ni suka sangat dengan dunia tentera. Dan saya juga pernah bercita-cita nak bertugas sebagai tentera, tapi saya tahu saya tak layak..hehe..

09 julai 2012, saya bergerak balik ke ipoh. Luangkan bersama with en.tunang lagi. Tapi dia terpaksa gerak balik awal pada hari yang sama sebab ada urusan mengejut nak diselesaikan. TQ en.tunang sebab boleh temankan sy lagi.

16 Julai 2012 en.tunang bergerak ke Lubnan. Sy dah boleh terima dia perlu bertugas disana. Cuma rasa risau tu ada juga dalam hati. Selama pemergiannya bertugas disana, saya iringi dengan doa. Moga diselamat pergi dan selamat kembali ke sini.
Selama dia bertugas disana, bermula la kehidupan kami dimana berhubung melalui FB dan skype.

Raya tahun ni rasa amat bermakna, kerana hari raya pertama saya dan family dapat beraya di rumah bakal M.I.L dapat berjumpa anak-anak sedaranya.dan paling mengejutkan, salah seorang ahli koperasi tempat saya bekerja ni mempunyai pertalian saudara dengan keluarga en.tunang.

Start bulan oktober pula, saya baru nak ada keberanian untuk berblogging. Baru berani nak join segmen yang ada. Alhamdulillah, lebih kurang 2 bulan aktif berblogging, follower saya juga meningkat. Dari seramai lebih kurang 30 orang, kini mencecah 5ratus lebih kawan yang ada. Terima kasih pada mereka yang sudi berkawan dengan saya.. :)

Pada 07 November 2012, adik lelaki kedua pula konvo di PICC. Buat pertama kalinya juga kami 1 family menjejakkan kaki di sana. Dengan tersesatnya. Hehe..

Dan pada bulan disember ni pula, 29hb dan 30hb, kami 1 family join family day di Pangkor Bayview Beach Resort. Erm, agak best juga la aktiviti disana, sangat-sangat happening. Buat kali pertamanya juga kami menjejakkan kaki disana. Ramai sangat pengunjung.

Paling best sebab dapat luangkan masa bersama family. Dan yang bestnya juga sebab percutian ni berlaku pada akhir bulan, akhir tahun.. so, kira boleh release tension. Hehe.. *tension la sangat kan*

Paling mengejutkan juga, dalam kami nak bercuti ke pangkor, dapat 1 lagi berita gembira yang mengejutkan. Adik lelaki sy yang pertama dapat tawaran untuk melaporkan diri di PUSASDA pada 01 Januari 2013 ni.

Mudah-mudahan dia akan buat yang terbaik dalam keluarga kami.. insyaAllah, bakal bertambah ahli tentera dalam family sy.. amin.

Sekian untuk perkongsian sepintas lalu tentang kenangan tahun 2012 saya. J
Saat entry ni terpublish, saya dah pun bergerak ke PD. Doakan juga buat adik saya, moga dia dapat hadapi semuanya dengan baik disana.. amin..

Family Day - Intro

assalamualaikum..

Haritu saya dah janji nak bagitahu saya pergi family day kat pulau mana kan?

so, harini janji itu saya tepati.. takde pun minta korang teka-teka dimana..hehe..


nampak tak muka teruja tu.. tu namanya muka teruja sebab tengok batu besar-besar.. hehe..

sebenarnya family day ni diadakan di Pangkor Bayview Beach Resort.. Ok la tempat dia.. boleh tahan. cuma tak bestnya bilik dia macam bilik hotel. saya tak bape suka bilik macam tu.. lebih suka ala-ala chalet macam saya pergi teluk dalam, pangkor masa tahun 2010.

ok la.. terjawab sudah kan mana pulau yang saya singgah.

kalau naik ikut Jeti Marina 10 minit je nak sampai pulau ni. kalau naik feri ikut Jeti Lumut ambik masa lebih kurang setengah jam camtu..

ok la.. nanti saya dah balik dari PD baru saya tempek banyak sikit gambar yang ada dan cerita yang berlaku disana..

selamat malam semua.. :)

Sabtu, 29 Disember 2012

PERHATIAN UNTUK SEMUA :)

assalamualaikum..

autopublish!..

saat entry ni ditulis, saya telah bergerak untuk menuju ke pulau itu.. ahaaks!.. punya la misteri kan pulau sy nak pergi tu.. ;)

taknak bagtahu awal-awal.. sebab tak tengok lagi rupa dia macam mana.. so, nanti tak suprise pula.. :p

sebenarnya sy buat entry ni nak inform pada kawan-kawan.. kalau awak-awak ada tag kita, sila inform dikotak komen ni ya..kalau tinggalkan kat chatbox, confirm saya terlepas pandang.. 

kut-kut juga la saya menang 1 juta ke, sila la inform disini.. :p

kalau tag saya untuk segmen/Ga/contest, kalau tarikh tutupnya selepas 2hb jan mungkin boleh la saya join.. kalau tarikh akhirnya 29,30,31 dan 01 jan 2013. memang saya tak dapat join tau.. sebab mungkin blog juga tak beroperasi selama 4hari.. *sedih*

oh lupa..tag saya tu, silalah tinggalkan link nya sekali ya..kalau tak menggagau la sy nak cari..

sekian untuk makluman semua.. tima kasih.. :)

kerjasama dari anda semua amat la dihargai.. :p
*dah macam buat surat rasmi pula*

Jumaat, 28 Disember 2012

DAPAT DOODLE COMEL !!

assalamualaikum..

sambil-sambil mengemas baju nak bawa tuk esok, sempat juga nak berblog..hehehe.. serba salah pula dibuatnya sebab banyak komen, blogwalking kena tinggalkan dulu..

sambil godek-godek tu, tengok-tengok doodle yang saya join segmen tu dah dapat la..hehehe.. empunya blog kata terlewat bagi.. tapi dalam keadaan saya yang tak bape nak ingat sebab banyak fkir ni, sy tak rasa pun dia lambat bagi.. hehe..

suka sangat-sangat dengan doodle tu.. comel tau.. ;)


see, cantik kan.. pandai betul la fizgraphic ni pilih kaler lembut camni.. :)
tima kasih ye..sebab sudi buatkan..hehe..

ingatkan tak dapat dah..ahaaks!.. yela, mana tahu kan saya ni peserta ke bape yang minta..

now, saya adalah seorang blogger..hihihi.. now wujud blogger sya mimie tu ya.. a.k.a mimie najib.. :p

tima kasih sekali lagi.. so, ni juga adalah rezeki yang ke-5..  :)

Random Story Untuk Harini, Esok & 2 Hari Akan Datang!..

assalamualaikum..

ewaah..tajuk bukan kemain panjang kan.. :p

harini rasa macam terkejar-kejar dengan semua perkara.. lepas dapat tahu adik nak kena jalani latihan kat PD start selasa ni, kelam kabut juga la cari mana-mana barang keperluan yang tak cukup lagi.. expecially seluar, baju..

tadi keluar pergi greentown mall.. cari baju dan seluar.. punyalah ramai rakyat jelata.. shopping last minute eh dorang ni.. semalam sy pergi siap boleh main kejar-kejar dalam tu.. ingat tadi nak blogwalking.. nak balas semua komen, tapi adik ajak kuar pula.. dah tak sempat nak blogwalking..

esok pula pagi nak gerak pergi jeti.. tapi barang 1 apa pun belum packing lagi.. adoi.. rasa macam takde rasa excited pula nak pergi holiday.. hehe..

orang pergi holiday awal-awal haritu..saya pergi lastttttttttttttt cuti..ahaaaks!.. memang lain dari yang lain..

balik dari bercuti mungkin sampai sini ahad petang.. dah confirm penat.. tak tahu la sempat on blog ke tak.. then hari isnin nak gerak pergi rumah makcik kat PD tido sana..
senang kan pergi awal..

hari selasa adik pula melapor diri.. so, hampir 4hari la saya tak dapat berblog.. waaa, pertama kali dalam seumur hidup ni tak berblog untuk sekian lamanya.. macam mana tu.. boleh hidup ke tanpa blog? :p

mana-mana yang dah follow saya, sy lambat sikit follow balik ye.. jangan mara tau.. sebab sy memang betul-betul rasa macam tak sempat nak hadap blog lama-lama harini..

nanti kalau rindu kat saya, jenguk-jenguk la blog sy yang comel ni ye.. :p

Rezeki Tak Di Duga

assalamualaikum..

Syukur alhamdulillah..tak sangka harini Allah murahkan rezeki saya.. rasa terharu di buatnya.. mungkin juga rezeki untuk hari jumaat terakhir dalam tahun 2012 ni..

sesungguhnya Allah Maha Besar.. lagi Maha Adil.. 

1. Antara rezeki yang Allah dah beri pada saya harini, saya dapat tahu adik dapat tawaran untuk menjalani latihan ketenteraan di PD pada 01 januari 2013 ni.. 3hari nak buat persiapan.. dah la esok kami nak bertolak ke pulau..hari ahad baru balik..nak pergi pulau apa? tunggu eh nanti sy inform bila dah balik.. ;)

sesungguhnya kami dapat bercuti 1 family.. sebenarnya di pulau tu ada family day tempat ayah keje.. syukur dapat pergi 1 family.. sebab masa tahun 2010 buat kat teluk dalam, pangkor, adik sorang tak dapat pergi sebab kerja.. now hasrat kami nak ber'family day' 1 family terlaksana.. :)

2.  pastu dapat kfc free.. tima kasih cikgu faridah sebab bg kfc.. *sy tahu nanti cikgu baca blog sy kan*  :)



3.  tima kasih juga kat bos sy yang bagi ole-ole haritu, sebab harini dia bagi cempedak pula..hehe.. rezeki2.. dah la sy gila cempedak.. :p

4.  then dapat tahu blog paly menang segmen yang ni saya join haritu.. syukur alhamdulillah.. hadiahnya review blog.. waa..best tu.. komen la habis-habisan ye.. hihi.. sy tak berkecil hati pun.. :)


Syukur Ya Allah

assalamualaikum..

Syukur alhamdulillah Ya Allah.. Kerana memakbulkan doaku.. Dan mungkin juga doa ibubapaku..Kerana murahkan rezeki kami sekeluarga.. Kerana hikmah yang sangat besar Engkau telah beri..

Harini adik dapat surat..Kena laporkan diri di PUSASDA.. Pusat Latihan Asas Tentera Darat.. Port Dickson.. Dan Rezeki dari Allah juga dia terpilih untuk menyertai pasukan tersebut.. Ya Allah, hanya syukur dan airmata yang mampu diucapkan.. mungkin sebab tak sangka ada juga rezeki untuknya..

Sebelum ni dah banyak kali sangat adik pergi ujian percubaan.. dan dah beberapa kali juga dia gagal.. kali ni Allah beri rezeki itu.. saya selalu kata padanya.. "tak semestinya juga kita mempunyai keputusan yang tidak berapa baik, kita tak layak untuk semua ni.. tak semestinya juga otak kita pandai dalam pelajaran, kita kuat untuk menjalani latihan seberat ni kan"..

Alhamdulilah ya Allah.. mungkin peransang juga untuk adik kan.. tapi sy pula yang touching lebih!.. sebab? saya tersangat berharap ada di antara adik saya akan bertugas sebagai seorang tentera.. eh cik mimie, tak cukup ke bakal husbnd kerja tentera??
hehehe

sebenarnya saya dibesarkan dalam keluarga tentera..ayah tentera..pakcik 2 orang kut tentera.. abang sedara pun bape orang tentera.. la ni bakal en.suami pun mesti la nak tentera kan.. baru la ngam.. :p

lagipun sy kesian dengan adik sy..walaupun kami ni tidak la terlalu cerdik pndai, tak dapat result bagus, tak semestinya kita tak boleh dapat kerja yang baik kan? betul tak? adik sy tu kalau kerja bersungguh-sungguh.. kadang ambik OT.. so, tentu la saya berharap dia boleh dapat kerja yang baik..

mudah-mudahan Allah bermudahkan adik sy selama dia menjalani latihan tersebut.. dan berharap dia punyai ketahanan mental & fizikal yang tinggi.. insyaAllah..

doakan yang terbaik juga ye buat adik sy.. buat keluarga kami.. :)


*syukur alhamdulillah juga sebab esok kami akan luangkan masa bersama di family day anjuran tempat kerja abah..dimana?? tunggu dah balik baru saya cerita ye*  :)

Pet FB Saya

assalamualaikum..

harini nak sambung balik berblogwalking dan membalas segala komen yang tak terbalas lagi.. banyak lagi tugas yang belum selesai.. sabar ye kalau sy lambat follow, lambat jejak umah awak semua.. tenet pun cam lembab je harini..

tadi godek-godek fb.. rindu pula nak bergame.. hihihi.. haritu sy tunjuk aktiviti bercucuk tanam kan.. kali ni nak tunjuk pula apa pet yang sy bela..ahaaks!.. 

 hOhO.. sempat bela rabbit tu.. ahahaha.. kaler biru :p

 tak cukup kucing dah 16 ekor kat umah, bela lagi dalam fb.. :p

 antara mereka yang ada.. 
 antara mereka yang dijaga..

tu yang bela dalam umah khas dorang.. ada lagi pet yang bela luar rumah pula.. tamak kan.. :p

 parrot.. ada 4 ekor.. ada sekor belum menetas.. hihihi


tugasan harini dah selesai.. dah bagi kemas umah dorang.. dah bagi makan setelah hampir setahun tinggalkan..ahaha.. 

kalau kucing betul, habis mati dah kebulur setahun.. :p

200 Hari Lagi ??

assalamualaikum..

salam pagi jumaat semua.. harini last perjumpaan jumaat untuk tahun 2012.. Ya Allah.. sangat cepat masa tu berlalu kan.. dah nak masuk tahun 2013 ?! macam tak percaya je.. makanya bertambah satu anak tangga umur kita semua..

syukur alhamdulillah juga kita masih diberi kesempatan untuk berada dimuka bumi yang indah ni.. syukur alhamdulillah juga.. tadi buka blog ni tengok yang bawah sekali, en.tunang dah habiskan masa dia dilubnan selama 165 hari disana..

cepat sangat berlalu.. sebelum ni pernah coretkan di blog ni en.tunang masih ada 300 hari lagi disana.. now dah tinggal lagi 200  hari lagi.. 

  
*abaikan gambar pasangan tu ye.. sy terpaksa ambik sebab dah takde gambar yang sesuai*


walaupun en.tunang tak tahu tentang ni, sy tetap nak coretkan something untuk dia.. mungkin 1 hari nanti dia terbaca blog ni, mungkin ni la 1 kesabaran dan keikhlasan dari sy untuk diri dia..

dan lebih kurang 43hari lagi insyaAllah en.tunang akan balik bercuti di m'sia.. mudah2an dia selamat sampai disini.. amin.. 

Khamis, 27 Disember 2012

SEGMEN : BLOGLIST MAMA KAYBEE 2013

assalamualaikum..

kerana kerajinan nak berblogwalking harini, ternampak ada segmen.. terus gediks nak join.. hehe.. tak tahu la kenapa sekarang ni dah rajin nak join segmen-segmen ni.. 

nampak segmen bloglist ni masa terjah masuk blog cik zaniff .. eh, harini cik zaniff kita rajin bersegmen tau.. :)



Syarat-syarat yang perlu dipatuhi :

* saya sememangnya dah follow blog mama kaybee

* ada tajuk segmen

* ada banner comel itu

* tarikh tutup : 31 Disember 2012 Jam 07.00 malam

done..! enjoy.. !!

Tugasan Hari Ini

assalamualaikum..

dah tengahari baru nak ber'update' kan.. nak kata banyak kerja, tak juga..

cuma tugasan harini sy rajin blogwalking kut..
tadi dah blogwalking kesemua peserta giveaway sheera aya.. >>85 peserta<<
macam-macam dugaan dah tempuh.. dengan nak kena lepasi sekatan pengesahan perkataan tu.. tak jumpa button komen.. akhirnya selesai juga..

lepas ni nak blogwalking ke segmen blog paly pula.. peserta tak la seramai tadi.. cuma ada >>41 peserta<< buat masa ni..

sambil tu nak membalas komen-komen di blog sendiri..

belum lagi menjenguk segmen-segmen yang telah ditag..

fuh.. hebat harini..tapi kerja kat pejabat nak buat bila???? ahaaaks!.. selamat banyak dah siap.. so, sambil buat kerja sikit-sikit ni blogwalking sama..adilkan?.. :)

*entah kenapa harini mood rajin datang*  :p


kalau korang pula yang rajin, jom join click-click kat bawah ni.. ni bukan paksaan tau.. sapa yang dah click, inform je kat kotak komen..nanti sy terjah untuk awk pula.. ^_^


1.   http://bit.ly/W2WmQv
2.   http://ysmcdn.com/share/my/2467/3040120
3.   http://ysmcdn.com/share/my/2495/3085931
4.   http://ysmcdn.com/share/my/2455/3033326
5.   http://ysmcdn.com/share/my/2515/3117795

Rabu, 26 Disember 2012

SEGMEN : AKU DAN BLOG

assalamualaikum..

malam ni nak join segmen boleh? rasanya dah kurang sikit dah sy join itu ini kan..hehe.. sebab tak nak kawan-kawan pun naik rimas bila masuk sini..so, mana-mana yang rumit, sy tolak ke tepi dulu..

segmen ni dijemput sendiri oleh empunya segmen.. dia jemput siang tadi.. tapi sebab ada keje, sy bookmarks siap-siap then buat malam ni.. 




1.  ada entry bertajuk

2.  ada banner empunya segmen yang hensome tu.. :p

3.  tentang empunya blog cinta itu indah ni ialah :

nama diberi adalah nur syamimi.. berumur 24tahun.. dilahirkan pada bulan april.. memegang status sebagai tunangan orang.. belajar setakat tamat ting.6.. sudah bekerja.. mudah mesra apabila dikenali.. bercita-cita ingin menjadi seorang kaunselor.. mudah tersentuh hati.. sangat suka memandu.. sangat suka bergambar..tapi depan tunang sendiri malu bergambar.. sukakan warna merah dan biru.. suka menulis.. tak pandai merajuk, tapi mudah terasa hati.. sayangkan harta benda seperti sayangkan nyawa sendiri.. mencuba sedaya upaya untuk memiliki sesuatu yang diingini walaupun diluar kemampuan.. walaupun dah habis sekolah, sangat suka mengumpul peralatan sekolah.. suka mencuba sesuatu seperti kraf, jahitan walaupun tak kreatif.. suka untuk memberi motivasi/semangat pada kawan yang lain wlpun dalam masa yang sama tengah 'down'.. tak suka perasaan marah/marah orang.. sayangkan 16 ekor kucing yang sedia ada dirumah.. suka berbaju kurung.. 

-nak tahu lebih lanjut, mungkin boleh lah kenali sy dengan lebih rapat untuk mengetahui sikap & keperibadian sy-  :)

4.   kenapa saya berblog?

sy berblog kerana sy seorang yang suka bercerita.. berkongsi apa yang saya rasa, apa yang saya alami, berkongsi apa yang telah sy rasai.. mencari kebahagiaan dalam bidang penulisan.. penulisan memberi saya kepuasan.. mencari kenalan luar.. cuba untuk mematangkan diri melalui perkongsian cerita.. blog juga sebuah diari kehidupan seharian saya..

5.   blog yang baru di follow @ saya suka :

- rasanya tak perlu saya list boleh? sebab banyak..tapi nak 5 je..takut ada yang kecil hati.. :)

Tarikh tutup : 28 Disember 2012

Jom join ramai-ramai untuk mengeratkan ukhwah sesama blogger yang lain sambil mengenali mereka dengan lebih dekat.. insyaAllah.. :)


Berbudi Bahasa lah..

assalamualaikum..

dah petang pun sempat nak taip entry kan..hehe.. entry ke-4 untuk harini..

citenya camni..kejap ni ada la orang call pej sy kerja ni.. then dia nak inform la kunon ada sorang ahli sini dah meninggal dunia..then nak tahu ada tak apa-apa untuk claim..

kalau di koop. ni memang ada..so, sy nak sahkan la dulu nama 'ahli koop' yang dimaksudkan, sebab dia sebut nama koop tu pun dah berlainan dengan nama koop sy kerja ni.. tapi dia yakin yang dia dah call tempat yang betul..

so, bila dia sebut nama 'ahli' tu, sy cakap la tu bukan ahli sini. then boleh pula orang tu tanya 'mana awak tahu dia bukan ahli sini'? *gaya tak puashati* Ya Allah, sy kerja sini dah nak masuk 5tahun dah..hari-hari hadap buku rekod anggota..tentu juga la sy tahu..

then cara dia macam tak puas hati lagi.. last-last sy minta dia sebut kod organisasi tersebut.. jauh menyimpang!.. sini kod start A.. not D. so, orang tu pun dah pening. then dia tanya juga kod D tu kat mana.. alahai..mana cheq nak tahu.. then sy cakap call pihak angkasa.. minta detail..

dia cakap angkasa dah bagi detail.. eh, tu mana la sy tahu..napa la tak tanya habis-habis.. last-last dia tanya balik mcm mna..sy cakap la call pihak sana balik.sebab nama 'ahli' tu bukan dari koop ni.. jumlah potongan pun tak sama dengan sini then kod organisasi lain & nama koop yang disebut juga lain.

Sah bukan 'ahli' sini.. eh, bukan nak mengomel apa pun.. sekadar nak berkongsi je..kut-kut pula orang yang dimaksudkan terbaca entry ni, maaf la ye.. hehe..

cuma 'budi bahasa budaya kita'.. paham-paham la ye.. mendalam maksudnya ni.. :)

#harini hari untuk bersabar#

asslmkm..

*koop = koperasi*

Random Story

assalamualaikum..

waaa..ni dah masuk entry ke-3 eh sy dok publish ni..hehe.. tetiba pula idea datang mencurah-curah.. sementara ada idea ni layankan aje la eh..

macam ni, sy buka facebook..sekali nampak anak buah tulis camni 'adik aku bercadang main nyorok-nyorok, adik aku yang akan berumur 15 tahun depan macam budak-budak.. 1,2,3,4,5,6.... 10. dah ke belum??

then mak sedara dorang yang cute lagi comel ni *perasan* balas la dengan komen camni 
'layankan aje zaman budak-budak sepuasnya..nanti dah masuk peringkat dewasa, tak dapat nak rasai semua tu dah..enjoy..!! :) '

nak tahu anak buah sy jawab apa? 'cayalah kak mimie'.

and me? gulpp!! hahaha..jap-jap.. ni kes apa ni sebenarnya? anak buah pnggil makcik dorang ni kakak??? Ya Allah, anak buah boleh tak kenal mak sedara sendiri ok.. adoiyai.. sebelum ni dah pernah dah tegur dia pnggil sy kak mimie,,then i say la acik la.. pastu terus dia cam segan.. kali ni malas dah nak tegur.. haha..

mungkinkah sebab makcik dorang ni cute sangat dan nampak terlalu muda?? ahaha..sebelum ni pun anak buah umur 11tahun tanya camni kat chat fb.. 'ni syamimi bdak sekolah mana eh? 

Ya Allah.. budak ni sorang lagi..padahal baru je jumpa dah lupa.. last-last malas nak dgr pertanyaan budak tu, sy remove friend terus. aman ok.. bila cakap ni acik dia yang kat ipoh, dia blurrr je..suh tengok gambar pun tak kenal.. so, remove adalah penyelesaiannya.. hehe

Yang cakap adik dia nak main nyorok2 tu, anak buah sy tu umur dia 15tahun.. so tahun depan 16tahun dah..dah besar..mungkin sebab dia lelaki, then kami jarang jumpa, terus tak kenal mak sedara ke kakak.. sabar je la..
tu la, bila acik ko dtng time raya, ko merayap kan..kan dah tak kenal..jgn nanti ada cobaan nak ngorat sudah!!..ahaha..

sebenarnya sy nak cite kisah ni.. sementara kita masih budak-budak, layankan la zaman tu sepuas-puasnya.. nanti bila kita dah masuk peringkat dewasa, kita dah matang, bila kita teringin nak join apa yang budak-budak buat, mesti dah tak sesuai kan.. kalau kita buat juga, konfirm orang akan cakap, 'mental ke apa orang tu' takpun 'buang tebiat ke apa'?
hahaha.. betul tak?

sebab kita hadapi kehidupan ni sekali je.. kita jalani kehidupan sebagai budak-budak pun sekali je..takde 3,4 kali.. tapi jangan la gatai-gatai pegi buat perkara luar batasan ye.. kang ko kena bantai ngan mak ayah ko, padan la muka..hihihi..

kalau nanti kita dah ada anak sekalipun, biarkan dorang rasai kehidupan dorang..jangan sekat.. sebab nanti kesian kat dorang yang dah tak dapat nak buat itu ini masa kecik..

tapi budak sekarang ni reti ke main camtu..budak sekarang ni yang dia tahu iPad, samsung galaxy note la..

tapi betul kan? apa yang kita dah rasai pada zaman kanak-kanak, semua nya indah.. bila dikenang, rindu saat tu kan.. rasa nak berbalik ke zaman tu..berbanding kalau masa kecik kita tak dapat buat semua tu, mesti rasa tekanan je..betul tak?

so, enjoy la dengan kehidupan yang kita jalani sekarang ni!.. =)


sumber : google


Ole-Ole Bandung

assalamualaikum..

dah lunch ke? lunch sy harini makan roti je.. cukup la kan.. lagipun xde selera nak mkan.. T__T


apakah ini?? 

bos sy pergi bercuti ke bandung haritu.. group tempat keje sy ni juga.. sy tak pergi pun.. belum berkemampuan nak habiskan duit tuk pergi melancong..hehe

bos bagi ni.. masa sambut tu, belek banyak kali..then cakap kat bos, apa ni? bos cakap ni je yang boleh bg.. eh, sy tak kisah, cuma tak pernah tengok benda tu..

terus dalam hati ckap sendiri 'sotong goreng celup tepung ke'?? ahahaha.. rasa cam nak gelak guling-guling je rasa.. korang rasa apa ni??

sebenarnya ni pisang yang dipotong hiris nipis, mungkin disalai dan dicelup tepung then digoreng.. ntah camne la boleh fikir sotong.. mybe sebab urat tengah pisang tu kut..hehe..

pape pun, tima kasih sangat2 kat bos sy sebab sudi juga bg ole-ole dari bndung.. dah ngap habis pun.. memang sedap.. :)  ada sapa-sapa nak bagi saya ole-ole ke? :p


sapa sudi click-click la sekali bawah ni.. nanti sy balas untuk awak juga ya.. yang penting tinggalkan jejak di kotak komen.. tQ

1.   http://ysmcdn.com/share/my/2450/3058483
2.   http://ysmcdn.com/share/my/2514/3117789
3.   http://ysmcdn.com/share/my/2513/3117791
4.   http://ysmcdn.com/share/my/2467/3040120
5.   http://ysmcdn.com/share/my/2455/3033326
6.   http://ysmcdn.com/share/my/2515/3117795
7.   http://ysmcdn.com/share/my/2506/3117798
8.   http://ysmcdn.com/share/my/2343/3106769
9.   http://my.churpchurp.com/syana88/share/SImeDarby2
10. http://my.churpchurp.com/syana88/share/Churprise2-HaagenDazs

Bercucuk Tanam

assalamualaikum..

selamat pagi.. ketandusan idea nak menulis pagi ni..tak tahu entry apa yang nak di postkan.. saja godek-godek FB.. terjumpa gambar-gambar ni..

dulu rajin juga la bercucuk tanam.. dari sekecik-kecik tanah yang dibekalkan.. sy usahakan sehingga berjaya..ahaha.. :p

dulu memang mengila la nak bercucuk tanam.. paling best bila tengok hasilnya.. :)

tanam rose merah.. 

 kobis
 nenas
 3 tanaman sekaligus
 pumpkin - labu
 bunga apa ntah..lupa nama dia
ni pun dah tak ingat apa namanya..

eh, banyak lagi tau hasil tanaman ni..tapi tak kan  nak letak semua kan.. start bercucuk tanam ni dari tahun 2010 hingga ke 2011.. awal tahun haritu ada juga sikit..sekali 2 je.. pastu lepas banyak kerja, tinggal gitu je..

 siap ada istana pink lagi..ahaha
 hasil ternakan  ;)
 rumah-rumah yang pernah dimiliki..
 eh, bela kucing juga tau.. hihihi
rumah hantu pun ada.. :)

dah lama tak jenguk farmville.. rindu pula rasanya.. hehe..

terpaksa tinggalkan..sebab dah takde masa nak kutip hasil tanaman.. lagipun masa sekarang banyak untuk berblog.. nak buat kerja kat pej lagi..

nanti sy share apa lagi games yang sy pernah join kat fb ye.. :)

tadaaa.. ;)

Selasa, 25 Disember 2012

SEGMEN BLOGGER AKU DATANG

assalamualaikum..

selamat malam.. :)
tak tahu nak buat apa malam ni.. dah habis balas membalas komen, terjah blog kawan-kawan, rasa macam nak join 1 segmen boleh?

mungkin lepas ni, masuk tahun baru dah tak boleh nak aktif sangat dengan segmen-segmen ni.. so mana yang boleh, sy buat sampai hujung bulan ni je.. lepas ni kalau nak join pun dah ada limit..



takde syarat-syarat yang memeningkan..

so, dah siap!.. :)

Target Ke-2 Terlaksana

assalamualaikum..

selamat malam semua... syukur alhamdulillah.. lepas solat maghrib tadi terus buka blog.. sekali tengok kat follower.. waaaa.. betul ke ni? macam tak caya je..

makanya..dengan ini target kedua saya terlaksana.. nak tengok follower ni mencecah angka 500 orang tercapai.. bukan la maksud sy disini, sy kalut nak kumpul follower banyak-banyak.. bukan camtu.. cuma sy nak juga berjaya dalam dunia blogging ni macam kawan kawan lain..

mungkin la angka 5++ tu macam sikit kan? tak hebat macam kawan lain yang dah beribu riban.. tp sejujurnya, sy sendiri tak percaya boleh ke tahap tu..


sebab sebelum ni sy segan nak berkongsi cerita dengan kawan-kawan.. so, sebab tu sy pasang target after en.tunang bertugas di lubnan la bermula segalanya..

sy cari keyakinan diri untuk menulis segala catatan disini.. berkongsi kisah suka duka disini.. mencari kawan-kawan baru.. dan akhirnya terlaksana..

sy juga nak upgrade kan lagi mutu blog ni..hehe..sebab tu juga sy minta kawan-kawan list kan 3 cerita yang korang suka cari dalam blog ni.. bukan la mksud sy, kalau awak tak pilih perkara yang A itu, sy takde la terus tak kongsi disini.. mungkin cerita yang awak kurang berminat tu, boleh la dikurangkan kan..

InsyaAllah begitu la kisahnya.. so, boleh la sy juga berjaya dalam bidang blogging ni macam awak-awak semua kan.. :)

sokongan dari awak semua juga penting.. :)  terima kasih semua.. :)