:: Sahabat Setia Blog Cinta Itu Indah ::

Shoplinks

Jumaat, 31 Ogos 2012

Kemerdekaan

assalamualaikum..

salam kemerdekaan ke 55 tahun!.. =)

syukur sangat-sangat dapat hidup dalam bumi & berada di negara yang aman macam ni..

juga sangat bangga dengan en.tunang yang bertugas kerana negara..  =)


minta izin 'curi' gambar ni ye en.tunang.. kira halal la ye sebab ada muka sy di situ.. :P

Isnin, 27 Ogos 2012

Kenangan Raya 2012


Kenangan Raya 2012 from syana on Vimeo.


Dapat juga share video raya yang tak seberapa ni..  =)

Ahad, 26 Ogos 2012

8 Syawal


assalamualaikum..

salam 8 syawal.. mesti ada ramai lagi yang tengah seronok beraya kan.. me?.. cukup-cukup la.. takde nak beraya kemana dah..duk umah diam-diam.. rehat-rehat lagi best.. esok nak kerja dah.. eceh..macam la berat sangat keje kita ni kan.. hUhU..

cukup 2hari ni kalut memasak kat umah.. semalam masak memasak sebab kawan adik nak datang beraya kat umah.. harini masak memasak lagi sebab kawan keja abah pun datang beraya kat umah.. tapi ni bukan buat Open hOuse ye.. hari-hari umah i memang Open..
hehe..

ok..penat..walaupun masak simple-simple..  =)

erm.. ramai juga yang ambik kesempatan bulan raya ni tuk bertunang & kahwin kan.. alahai..bestnya.. tetiba terfikir camtu.. but, sy kan dah tunang..hehe.. Oppss.. lupa kejap kita dah pun menjadi tunangan orang.. ehh.. tapi xla lupa sampai nak main ngorat-ngOrat anak teruna orang ehh..oOhh jauh sekali nak buat camtu.. cuma rasa seronok sangat-sangat tengok kawan-kawan yang bertunang or kahwin..

tahniah ye korang..  =)

tetiba juga teringat kisah setahun yang dah pun berlalu..kejap je kan masa tu berlalu.. kalau tak my family pun nak sy bertunang time raya tahun lepas.. tapi xpelah..semua nya dah menjadi sejarah dalam hidup ni..

sangat bersyukur tahun ni beraya dengan title tunangan orang.. walaupun en.tunang sangat jauh kedudukan nya kerana tugas, dia tetap sangat-sangat dekat dihati ini.. =)
hanya en.tunang saja yang boleh berada dihati ni.. even ada llaki se'hensome' aaron aziz pun, i xnak.. hehe..

insyaAllah tahun depan boleh la beraya bersama dengan en.tunang kan.. oOohh, rindu sangat-sangat.. 
eh..lupa pula..pada yang baru dapat baby baru a.k.a baby raya pun tahniah ye.. macam kakak sedara kita sorang tu, baby lahir 1syawal.. waaa..best kan.. pun nak wish tahniah juga..  =)
ok la.. dah malam ni.. xtahu nak tulis apa dah lepas 2jam vdeocall dengan en.tunang..  =)

pape pun nak wish tahniah pada mereka-mereka yang menempuh hari bahgia pada bulan syawal ni..  =)

bye..  :-)


Khamis, 23 Ogos 2012

Beraya di gemas & segamat

Part 2

sesuka hati je kan buat part 1 & part 2.. macam la story mory ni berjela macam novel..
hehe..
actually kta pun malas nak scroll pnjang-pnjang ke bawah..
jOm sambung tengok pic yang ada.. ;-)

 cousin kongsi rasahati bersama..




time ni raya kat segamat dah.. okeh!..muka pun dah sememeh + penat + panas..




okeh, sekian untuk cerita raya ni gemas & segamat..  =)

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI.. MAAF ZAHIR & BATIN.. =)

Beraya di gemas & segamat

Part 1

assalamualaikum..

salam 5 syawal.. ada yang beraya sakan lagi ke?.. me?.. duk umah je.. malas nak kuar dah.. lagipun tak tahu nak kemana pun.. lagipun ada yang dah start kerja kan..

erm.,. patutnya sy pun dah start keje, tapi keMALASan punya pasal + syok tido semalam, terus cancel nak pegi keje harini.. sapa la yang ajar ni kan... hehehe..
xpe, bukan selalu pun..esok kita keje yee.. rindu dah dengan opis.. oOhh..rindu nya..

jOm layan pic kita beraya kat kampung segamat & gemas pula.. haritu dah share raya kat melaka  kan..  =)

tengah tunggu mereke-mereka yang lain tengah siap bermake-up..

time ni CPM dah bosan + panas dok tunggu yang lain.. kita kan xde nak make-up2, so cepat aje la siap..

konvoi 4 kete..yang ni geng 1 kete ngan kita..


 ni baru sikit.. kalau semua berkumpul, memang tak tahu nak duk mana even umah makcik kat palong ni bosa..hehe

time ni nak balik dah.. =)

dapat jugak bergambar ramai-ramai.. ni baru suku ni..belum semua nya ada..
kalau semua ada, confirm 2,3 kali ambik gambar nya..hihi.. =)

candid!!..but sweet je kan bila sume x ready.. very the spontan..hehe


macam dah berjela je kan..nti kita buat part 2 pula eh.. =)

Rabu, 22 Ogos 2012

Beraya di rumah bkal mOther in-law

Part 2

dah macam novel pula nak ada part 1 & part 2 kan.. ni gara-gara malas nak taip panjang-panjang.. confirm korang malas nak scroll ke bawah je kan.. [macam la ramai yang baca blog kita ni kan..]

hye pkngah.. Selamat Hari Raya.. dari aQila, adek & kemal.. kitorng rindu kat pkngah tau..
[mkngah lagi33 rindu]  >_<







captured by aQila.. =)


okeh.. sekian untuk post raya di melaka.. =)
next story raya di Gemas dan segamat pula ye..  ;)

Selamat Hari Raya Aidilfitri.. Maaf Zahir & Batin ye...

Beraya di rumah bkal mOther in-law

Part 1

assalamualaikum..

kejap je masa berlalu kan..harini dah 4 syawal.. korang-korang puas tak beraya??
sy macam xde rasa raya sangat pun.. raya macam tak raya je..
parah betul perasaan ni..

tapi syukur alhamdulillah..tahun ni dapat beraya ke rumah bakal mother in-law di masjid tanah, melaka..
sebenarnya perancangan ni on the spot datang dalam kepala.. dan kebetulan raya pertama tu sume ada hal masing-masing.. so, daripada family sy pun duk menung je kat umah, sy ajak la my family beraya ke umah bkal mother in-law kat melaka..

lagipun lebih kurang 2jam je dari segamat.. dah alang-alang sampai sana, apa salahnya kita eratkan silaturahim kan.. walaupun en.tunang jauh di Lubnan, apa salahnya kita menjenguk familynya kan.. 
lagipun my mum nak kenal-kenal dgn my m.i.l..  =)

dan, alhamdulillah..hasrat sy terlaksana.. =)
sebenarnya sepanjang dalam perjalanan nak balik kampung hari sabtu tu, sy dok ligat memikirkannya..syukur, Allah permudahkan urusan kami itu..

dan kebetulan family abg kpda en.tunang pun beraya di melaka dulu, jadi dapatlah sy jumpa anak-anak sedara en.tunang yang 3 orang tu.. rindu sangat dengan diorang..
alhamdulillah..niat nak berjumpa dengan mereka walaupun sekejap, terlaksana juga..

manja dorang 3beradik ni..berebut nak dduk sebelah mkngah dia ye..
last-last si kkak dapat dduk atas riba mkngah..  =)




sambungan.. ..
[malas nak taip panjang-panjang]  =)

22 Ogos 2012


assalamualaikum..

bertemu lagi 22 Ogos 2012.. now dah 7month sy menjadi tunangan orang.. alhamdulillah, walaupun kedudukan kami jauh, Malaysia--------->Lubnan, tapi hati kami masih dekat.. amin..syukur alhamdulillah..

doakan yang terbaik buat kami ye..  :)
hanya Allah yang tahu macam mana perasaan ni duduk berjauhan.. sedih..
tahun ni pun xdapat beraya bersama..

xpelah..baru sikit ujian yang Allah bagi pada kami..mudah-mudahan dimasa akan datang, Allah permudahkan segala urusan kami..amin..

insyaAllah..tahun depan harap dapatlah kami bersama..dan disatukan..
doakan tuk kami ye.. =)




Khamis, 16 Ogos 2012

16 Ogos 2012

assalamualaikum..

kejap je masa ni berlalu kan..sekejap sangat-sangat rasanya kita berpuasa..
tinggal lagi beberapa hari je dah nak raya.. tapi mood raya xde pun datang lagi.. =(

kejap juga masa berlalu..dah sebulan en.tunang kat lubnan..alahai..berbulan-bulan lagi dia nak habis misi kat sana.. tahun ni xdapat raya sama-sama.. rindu kat abang laaa..

dah kat seminggu dia senyap..napa la abang senyap je kan..kita rindu kat abang laa.. rinduuu sangat-sangat.. dah la abang jauh..rasa macam berbulan-bulan x contact ngan abang..

harap-harap lepas ni please..jangan la senyap macam ni..kita risau laa.. =(
[think positive]..

Rabu, 15 Ogos 2012

rindu. .

assalamualaikum..


Ya Allah..kuatkanlah hati ni..sekuat yang mampu..
kenapa la tersangat-sangat rindu kan dia..
dah la jauh..terasa seperti sangat-sangatttt jauh..

kenapa la dia mendiamkan diri..
sya rindukan abang..
tersangat rindu..  :'(

5hari dah xsembang dgn abang.. 
abang sibuk sangat ke?..
Ya Allah, cekalkan lah hati ni..

sepatutnya saat-saat ni jangan la ada perasaan sedih..
xnak..xnak..xnak!!..
abang, please..  :'(

sya rindukan abang sangat-sangat.. 

Sabtu, 11 Ogos 2012

Oo demam..

assalamualaikum..

lamanya tak update blog kan..ada kat seminggu ke?? ntah la..malas nak kira dah bape hari tak update blog ni..kalau ada orang buka blog ni, mesti bohsan kan.. #bajet macam ramai je yang nak baca blog kitew#

sebenarnya dah 3hari kita demam..demam rindu kah?..eh, 0ver je kan.. rasanya tiap-tiap hari pun rindu juga..tapii x demam pun..hUhU..
kita bukan demam rindu kut..ni namanya demam tahunan..almaklum la, kita kan susah nak kena demam..setahun sekali je..tu pun datang macam nak xnak je..

dan harini pun still belum baik lagi..hukk hukk.. badan pun macam tak bape nak panas.. tapi bantai juga makan ubat demam..tapi xleh tahan bila sokk seekk, sokk seekk selsema.. pntang bau pelik-pelik mula la nak bersin.. kadang-kadang best juga dapat demam..al maklum la..orang lain tu pantang x kena sikit demam, kita ni punya la payah..

nasib baik la badan ni larat lagi..g kerja pun bila kepala dah berat, tido.. #sukasukahatijekan#.. 
dan tibanya hari sabtu ni, kita nak cutiiii..nak rehat.. pagi tadi bantai makan 3,3 jenis ubat.. ha, hambek ko..jap g konfom tido lena.. #terpaksamakanubat#

ok la..nak stop dulu..xde idea dah nak tulis sebelum taip merepek kat sini..tadaaa..

mOrning.. =)

Selasa, 7 Ogos 2012

Tamat Latihan Kursus Asas Pengurusan Penjara

assalamualaikum..

sejak 2 menjak ni kemalasan nak meng'update' blog kian terserlah!..hUhU..awat la malas-malas ni cyng.. stress i tau..hehehe

ok..harini kita update story pasal cerita hari ahad lepas ye.. [05 Ogos 2012]..
hari ahad yang lepas, kitaorng 1 family wakilkan pihak pakcik sy yang kat gemas tu tuk tengok anak dorang tamat latihan kursus asas latihan pengurusan penjara..

disebabkan dorang jauh & abang2 & kakaknya xdapat menghadirkan diri, jadi kitaorng take Over la pergi tengok..kebetulan ipoh dengan taiping kan tak jauh..#dalam x jauh-xjauh tu sesat jugak!#.. sebabnya kitorng sedara yang paling dekat..dannnn kebetulannya juga sume xde plan nak kemana pun hari ahad tu..

daripada bosan duk umah, adalah lebih baik kuar jalan-jalan kan..hehe
masa kitorng sampai tu dah pukul 08.30a.m ok!..terlambat setengah jam..nasib x terlepas banyak perkara..datang-datang je terus dengar dorang nak nyanyi lagu negaraku..




dalam kul 09.00a.m selesai dah majlisnya..yela, time puasa kan..larat ke nak duk diri lelama kan..mau ada yang pengsan..hehe!..




time ni kitorng pun xdan nak duduk dah..sebab dah start kan..yang duduk pun sibuk nak bangun..tak paham sy okeh!..stress je yang duk belakang..mana tak nya..kena-kena yang berdiri depan tu tinggi2, mana yang belakang nak nampak kan..

tapi time ni memang tak cam la mana 1 cousin sy tu..yela, sume muka sepesen je kan..sama je bila dah pakai topi tu..then kitorng tengok aje la..xde la sampai beriya dok mencari-cari..sebab memang tak kan jumpa pun..hihihi..

dalam kul 11a.m. camtu, kitorng sume dipanggil tuk masuk dalam dewan auditorium tuk tengok majlis penyerahan sijil tamat latihan..memula tu ingat mak ayah je boleh masuk..rupanya sume golongan pun boleh..lega okey..dah la panas kat luar..

time dalam tu kitorng tercari-cari juga la mana my cousin.. memang tak jumpa..sekali dia bangun tuk terima sijil, alahai..dekat aje rupanya..kui3.. time tu terus tegur dia.. 


ni masa penyampaian sijil..

dalam kul 12.30a.m camtu dah settle sume..so, time tu di beri peluang lah pada dorang-dorang ni tuk jumpa family TERSAYANG..hUhU.. bila fikir-fikir balik, sian juga kat my cuosin kan..yela, patutnya mak ayah dia yang hadir..sebab mesti mak ayah dia lagi ++++++++ bangga & gembira kan dengan kejayaan anak dorang..tapi nak buat macam mana..family jauh.. #tetiba sy yang touching# yela, tentu-tentu sy dapat rasa coz masa adik convo haritu pun beria dia suh sume pergi..padahal dekat sini je..sanggup okey sy keje halfday sebab adik convo.. so, time yang diberi sampai pukul 2 petang..then kitorng temankan dia sampai pukul 2..

time tu sume family dah balik..tinggal kitorang je..hehe..over kan..maklum la umah x jauh..hehe..lagipun sebab kesian kat my cousin..nanti dia sorang-sorang..
sempat juga la usik dia.. "eh, kalau kitorang sume tak datang, agaknya ko macam mana eh?''
then he say.. "rasanya aku masuk bilik, mungkin menangis jgk la kut"..hehe..
then i say la.."tak kan la kitorang nk buat camtu"..hehe..
then dia cakap risau okay, sebab xcontact pun pagi tu..pastu cari-cari tak jumpa..alahai..sian cousin i..hehe.. xpe-xpe..nanti raya leh la minta duit raya kan..hOhO..
#tangandidada,matakeatas#..


okay la..tak tahu nak story apa dah..layankan pic pula la eh..hehe.. ;-)





tak paham betul, napa muka sy tembam sebegitu??

 apsal la adk i ni nmpk gemuk semacam??..huhu..

 time ni dapat call dari ayahnda tercinta..nasib ko x nangis kan..hihihi..kalau sy, confirm laa..hehe..
 tinggi juga cousin sy ni kan..ke daku yang pendek??? haha





ok la..tu dulu la eh..dah panjang lebar dah story nya..kang sampai ber'episode' pula..hehehe

bye.. :-)

Ahad, 5 Ogos 2012

Update persiapan raya???

assalamualaikum..


dah bape hari tak update blog kan..xtahu nak kata knapa..nak kata xde mOod, erm..lebih kurang la kut.. xde modal nak story?.. ha..tu pun salah 1 permasalahan nya juga..


dah 2minggu puasa kan..tengok kat mana-mana celah pun, orang dah sibuk buat persiapan raya kan..dengan baju raya nya..kuih raya nya..kasut raya nya..handbag raya nya, ha..dan banyak lagi la..


ok..stop mukadimah.. cite bab persiapan raya ni, tak tahu la napa xde perasaan nak raya dalam diri ni..sob..sob..sob.. knapa la dengan sy ni kan..
tetiba pula nak touching2..eh..xde touching-touching pun sebenarnya.. cumaaa..entahhh laa.. xtahu nak cakap macam mana..


tetiba je rasa kalau x balik kampung [johor] pun xpe.. alahai..napa la datang perasaan macam ni..pelik juga..dulu-dulu kalau kata x balik kampung, sy la orng first yang akan berusaha untuk balik kampung juga.. ni pun gara-gara banyak kucing laa..but i don't care bab kucing..cuma my mum say takut susah je nanti..but setiap kali raya pun, kucing pun bawak balik jgk.. [adakah terasa xnak balik kampung ni sebab kucing????]


ok..tu baru bab balik kampung..la ni bab baju raya pula..tetiba je rasa tahun ni kalau xde baju raya pun xpe..xtahu la napa camtu..kalau ikutkan, tiap tahun mesti nak ada juga baju raya..dalam x banyak mana tu, 1 pun cukup la..tp tahun ni rela je kalau pakai baju yang ada.. xpaham betul dengan diri sendiri..


ha..dah bab baju raya, confirm la nak ada aksesori tambahannya kan..nak ada handbag baru..kasut baru..tudung baju..ermm...serba serbi baru la..tapi tak tahu la napa dalam diri ni xde nak beli sume tu..handbag memang pakai yang ada tu je la..xde nak beli2..rasa macam membazir..haha!..sejak bila la kan pndai fikir membazir..aneh betul dgn diri sendiri..hihihi..tapi kan..dalam xnak beli kasut tu, dapat juga sepasang..adoiyai.. cakap tak supe bikin je..


pastu dalam xnak-xnak baju raya, dapat juga sepasang..beli je..haha!..ni lagi 1, memang cakap x supe bikin kan..tu yng beli..yang dah gunting nak jait ada juga sepasang..harap-harap la boleh siap..kalau baju adik2 pun siap, rasanya baru excited nak pakai.. hehe..sebab sedondon kami 4 beradik.. yela..bila lagi nak merasa kan sedondon ngan adik beradik sendiri..nanti dah kwin x boleh dah..time tu kena la sedondon ngan suami..kang touching pula suami kita..haha!..


nampak nya dalam xnak-xnak, ada juga yang baru kan.. belum lagi nanti tetiba nak buat kuih raya pula..ingat tahun ni macam malas je nak buat..tapiiiiiii..kena juga buat..tapi yeke ada kerajinan ni??.. ohh..xpaham!..


macam mana la nak berjimat cermat ni cik mimie!..harap-harap lepas ni plisss..jangan goda keimanan sy ye..haha!.. sy xnak beli membeli dah..tapiiii..dalam kepala dah set nak beli tudungggg ni..parah!.. hUhU..  ;-)