:: Sahabat Setia Blog Cinta Itu Indah ::

Shoplinks

Selasa, 29 November 2011

Popia Nestum

assalamualaikum..


semalam saja cuba-cuba buat popia nestum..bagi sy ni resepi baru la yerk sebab xpernah buat sebelum ni..
tapi rasa-rasanya macam pernah makan..
tapi x ingat pula kat mana..


so, setelah di google resepinya, rupanya punya la senang kan..
knapa la sy xtahu dari dulu lagi..
ni kiranya baru-baru blajar la buat sesuatu yang baru..


so, semalam start la mengulung popia nya sambil layan cite 'Tentang Dhia'..
smalam buat sikit je dulu..
beli popia yang kecik tu, dalam 50keping je isinya..


so, setelah siap digulung, harus la digunting kecik-kecik ye..
v
v
v
v
v
ok..ni lah hasilnya..
kemudian, goreng la ia yerk..haruslah garing begini..
v
v
v
v
ha, ni hasil setelah digoreng ye..pastu toskan la minyaknya kasi popia tu kering..
pastu, sambil popia tu kering, boleh la buat perasanya tu..betul ke sebutan ye eh?..
bedal je la kan..hi hi..


so..hasil akhirnya..
v
v
v
v
taraaaa..hehehe






Resepinya :


1 paket popia
1 cawan nestum
1/2 cawan gula [kastor/icing]
(sy guna gula kastor je)


caranya :
- gulungkan kulit popia tersebut menggunakan chopstik/lidi satay/straw (ikut masing-masing la)
- setelah digulung guntingkan kecik-kecik (gunting serong)
-goreng sehingga garing
-toskan minyaknya..
- campurkan nestum dan gula tadi [dikisar seperti serbuk]


gaulkan sehingga rata..
:)


* untuk melekatkan gulungan kulit popia tu boleh la menggunakan bncuhan tepung jgung ke, tepung ubi ke, ikut masing-masing la yerk..


slamat mencuba.. :)

Salam Maal Hijrah

assalamualaikum..


rasanya belum terlambat nak ucapkan Salam Maal Hijrah kepada semua umat islam..


moga-moga bergantinya tahun islam ini memberi 1001 rahmat dan kebaikan dalam hidup kita semua..
amin..  :)



Jumaat, 25 November 2011

25 wanita yang harus dijauhi..


assalamualaikum...
slamat tengahri sume..ni sy saja nak share..just copy paste from FB..

1. Berambut perang..tak pun rambut kaler merah highlight sikit-sikit budget Avril

2. Kau pintal-pintal rambut kat public dengan lidah terjelir-jelir..kau nak jadi pornstar eh?

3. Snap gambar dari atas, buat duck face & kau upload kat Facebook..geli doh tengok..kalau 1 album nama kau, dalam tu semua muka itik kau. Muka penuh depan kamera..semuat-muat frame..bodoh

4. Kau rasa comel bila kau type message 'ewww..jum lepak..busyan lorh...umah tadew orang..pakwe gie maen futsal pulark..busyan busyan! T__T' macam shit kau tahu tak

5. Kau kerek bila kau makan kat fastfood ngan member-member kau..kau snap gamba sana-sini macam tempat tu tak de orang..annoying taek!

6. Kau pakai baju nampak lurah tetek kau pegi jalan-jalan kat bandar..kau seronok lah abang misai pandang pastu tulis kat facebook 'nyampah nyew adew abang misai usya-usya kitew..tark syukew tark syukew larh' Perosak bahasa sial.

7. Annoying doh tengok kau peluk laki or balak kau dekat public or shopping complex..kalau sangap sangat g rumah tumpangan RM30/nett

8. Kau pakai tudung tapi kau pakai jeans yang abang misai dari jauh boleh nampak shape bontot kau yang jatuh tu..lagi-lagi kalau lepas duduk, terselit 'celapong' (celah ponggong a.k.a pungkoq)

9. Macam shit bila kau tulis kat facebook yang kau tengah tension, tengah sakit perut, tengah happy..weh..asal time berak kau tak tulis sekali 'kitew tengah berak..syuke syuke ^__^'

10. Kau saje ubah-ubah relationship status kat facebook..kononnye kau ni macam best kejap Single, kejap in relation, kejap open..asal kau tak bubuh 'I am Lesbian'

11. Nyampah tahu tak kalau kau tak reti bawak barang shopping sendiri..padahal 2 3 plastik je..tu pun nak suruh balak kau..balak kau nyampah ok..bukan suka pun

12. Sikit-sikit kau ngadu kat member-member kau yang kau ada stalker kat kelas, kat office..konon kau tak tahu nak buat ape..ape doh perangai kau

13. Kau bisik-bisik ngan member kau yang duduk semeja..padahal dekat meja tu tengah lepak 4 5 orang

15. Bila kau lepak ngan member yang hot stuff, hensem-hensem, kool, kau tak pulak nak tegur member kau yang pakai tudung serabai plus muka berminyak 'she's not my friends..please lah'

16. Kau tenung-tenung mamat yang cam kool supaya mamat cam kool tu perasan kewujudan kau sambil buat muka tahi

17. Kau order makanan itu ini sebab gambar dekat menu cantik..tapi bila makan 3 4 sudu kau cakap tak sedap..lepas tu tak habis..lepas tu ngadu lapar..g makan kat tempat lain pulak..nak terajang muka kau siot

18. Kau tak pandai buat tu, buat ni..tanak pegang tu, pegang ni..alasan kau kotor, jijik..habis sapa yang nak buat kan? 

19. Pakai tudung, baju kurung, manis..dalam wayang, dalam kereta, huih....bukan main sandar-sandar, peluk-peluk, ramas-ramas..baik tak payah pakai tu semua..selalu nampak kat highway

20. Kau cerewet..kena buat semua benda macam kau nak..kalau tak sama macam kau nak, kau angin, kau merajuk, kau marah..cuba kalau kau buat kerja yang orang cerewet macam kau..muncung je mulut kau

21. Kau merajuk ngan mak kau, kau merajuk ngan bapak kau, pakwe pun buat taek ngan kau..kau ngamok, marah, benci & merajuk..last-last kau decide kau bunuh diri..terjun dr bumbung Pavi..tapi tak mati pun..silap-silap kena buang keluarga..lagi shit hidup kau

22. Lepak ngan sekutu gediks kau ketawa kuat kuat, buat onar..masing masing dressed up fancy nak mampos. Skali awek pakai tudung litup melintas korang pakat usya atas bawah atas bawah ramai2. pandangan jijik like 'eww she dont have style..yucks' emang gud gud la kau

23. Mekap tebal ala ala mak ayam..atas mata tu dah macam pelangi..tambah plak bulu mata palsu..klip pah kip pah mata tu dah macam berus cat..kelopak mata tak larat nak angkat..cam sial.. satu level ngan bapok belakang lorong haji taib..

24. Pakai baju sikit lagi nak 6pak puting..lengan himpit tetek bagi terkepit..konon nak bagi nampak lurah lebih menonjol pastuh snap gamba dari atas supaya nampak yg dalam baju tu... buat pulak muka bersyahwat sambil lidah terkeluar.. what the hell..saje menambah bilangan owang laki masuk narakka jahanam

25. Kau buat facebook ni macam medan memperagakan diri..kau upload beribu ribu gamba muka kau je sampai 10 album.. bila ade org puji kau jawab 'ala shayer tark syomel pown..beshe beshe jew' nyampah siot

Isnin, 21 November 2011

Just For Share :)


Hadiah pemberian terbaik untuk pasangan


JAM TANGAN - Tanda mengingati setiap masa & waktu.


CINCIN - Tanda ikatan kasih yang abadi.


GELANG - Tanda mesra.


RANTAI LEHER - Ikatan cinta yang perlu perhatian.


SUBANG - Tanda penghargaan dan penghormatan.


KASUT - Sentiasa mengambil berat/ prihatin.


PAKAIAN/KAIN - Semoga kasih berkekalan & dekat selalu.


PAYUNG - Tanda kasih dan sentiasa ingin melindungi.


MINYAK WANGI - Tanda cinta.


BINGKAI GAMBAR - Sentiasa merindu dan tak ingin berjauhan.


BUKU – Bersifat terbuka dan bertolak ansur.


BUNGA - Tanda perkenalan dan tanda sayang.


COKLAT - Semanis cintamu.


LAGU/CD /KAD UCAPAN - Mengabadikan cinta dan kenangan


SEJADAH DAN AL-QURAN - Tandanya kekasihnya itu menyayanginya dunia dan akhirat.


HANDPHONE - Tandanya kau jangan lari dari ku!!!!


Akan ku mencari mu walau dimanapun


(melainkan kalau handphone itu ditutup) .




Tetapi hadiah yang paling di nanti- nantikan oleh setiap pasangan adalah. ..




MASUK MEMINANG - Tandanya dia serius dan betul-betul serius mencintai kamu!


** kalau macam tu saya nak sume skali boleh? >_<

Selasa, 15 November 2011

kerete impian

assalamualaikum..
slamat petang sume..
dah lunch?


hari ni berkesempatan nak update blog sikit..
ni kisah perbualan semalan saya & incik abng..


saya   : abang..betul ke orang kata kete saga FL tu x elok?..erm..ada kawan sya ckap, tentera ramai pkai..pastu tukar balik..sebab masalah utama dia, window dia tu?






incik abng  :ha'ah..betul


saya  : erm, camtu kan kalau kita kawin nti, (gatai sekejap + pasan) kita pakai honda je la..hehehehe..
(actually xterlintas pun honda apa..just ckap je)..


incik abng  : boleh..kita pkai honda stream eh..


saya  : ha, honda stream?..yang besar tu?? betul ke ni abng???...ha, betul ke ni?.. (bnyk kali tanya sebab nak kan kepastian)
(sambil terbayang-bayang  honda stream tuh..) hihi


incik abng  : xdela..gurau je...


saya  : ala...xnak la gurau-gurau camni..xsuka..nak betul2..dah la sya suka kete besar-besar ala2 MPV..kita beli tu eh nanti abng?..hehehe.. (sengeh ala2 kerang busuk)
sya kan suka MPV macam exora tu..kalau xde exora, honda no pun jadi la.. :P


incik abng  : yela syng..ada duit boleh la...


saya  : (senyum xperlu kata apa-apa) hahahaha..
           yela abng..harap-harap leh dapat.. :)

Isnin, 14 November 2011

Jalan-Jalan ke Cameron Highland [part 2]

sambungan...


waaa..cam novel pula story cik mimie ni kan..siap ada sambungan lagi..
kelazzz gitu..haha.. (Over la pula)


oo..ni sambungan dari pegi ladang teh..kitorng pegi ke tempat cactus..
tapi cam xbest je..cam boring je..ntah napa rasa gitu..sebab dah penah pegi situ kut..so xde rasa excited nak tahu apa yang ada kt dalam sana tu..
yang pasti sy pegi sana sebab nak beli muffin dia..i like..just Rm 2.20..siap promote hrga..hehe..


muffin nya xsempat nak snap dah kena ngapp dulu..mintak ampuunn ya.. :)
kat tempat cactus ni xde bergambar sakan pun..ada pun buat syarat je.. (boleh ke gitu eh)


layankan aje...


 with my mum..



sesat pula gambar kat kebun sawi nih..on the way nak masuk rose valley kut, jumpa tempat ni..singgah jap..
' sawi manis..1 kilo RM4.. '
alahai..baiknya hati cik mimie ni tolong promote kan..hehehe..

ok la..last sekali tempat yang dituju sebelum on the way balik mesti la rose valley ok..
nak masuk kena beli tiket.. Dewasa RM4..kanak-kanak RM2..waaa..promote lagi..

agak-agak ada komisen x nih?..huahaha..






 gaya sekarang..kalau nak ambik gambar ada bunga harus begini.. ;P


diapit oleh 2 adik lelaki saya..yang depan adik sedara..
suka tengok gmbar ni..sy agak menyerlah..sebab pakai baju merah.. (pasan)

ok la..sekian dulu la story tu kali ni eh..koje x buat lagi ni..
daaa... 

w'salam...

Jalan-Jalan ke Cameron Highland [part 1]

assalaualaikum...
slamat petang sume..
dah lunch?


ok..hari ni nk update la blog ni sikit..skrng ni ntah napa la agak kemalasan je nk update...
story tu ada je..sampai basi tersimpan..


ok la..mengomel banyak-banyak pun x guna juga kan..


so, kita story aktiviti ke-2 hari raya hari baru-baru ni..
kebetulan mkcik dari sg. buluh datang beraya kat ipoh, so adik2 pun nk ke cameron kan, agak la sume skali pegi..


kitaorng pegi berkonvoi 3 kete..tapi balim 2 kete..alkisah nya 1 kete lagi balik awl..sebabnya?..biasa la....malas nk cite kat sini..


kitorng gerak dalam kul 9 stengah, smpai sana kat-kat kul 12 rasa..waahh..laju beno cik mimie ni bawak kan..kebetulan sampai sana, tanpa diduga punya la sejuk...dengan hujan nya lagi..dah la sy x bawak sweater..last-last beli kat sana..waa..kayo sekejap auntie yng jual sweater ok!..


pastu dok jalan-jalan la kat tempat macam pasar..so..boleh tahan juga la ramainya walaupun cuaca time tu sejuk + hujan renyai2..


sempat juga la borong stoberi (wajib beli kut kalau datang cameron coz murah) :)
pastu beli jagung,sayur sikit-sikit..sebagai buah tangan..huahaha.. (xde maknanya) ;P


then dah selesai memborong apa yang patut, kitorng teruskan la perjalanan ke ladang teh..
ntah camne, boleh pula lagi 2 kete x follow..kitorng agak dah mana dorang stop..sebab kitorng dah penah g ladang teh tu last year..so, kitorng pegi yng boleh turun sampai bawah tu..angin nya...fuhhh..sejuk sangat2..rasa nak tido je..



time kat stoberi farm..elok-elok dah sampai sini, yang follow 2 kete lagi tu ngah la sesat kemana..last-last kena kuar balik..sob..sob..
apapun, kaki ni jejak juga la ke stoberi farm.. :)
 comel kan stoberi ni..tergantung chantek je.. :)
 see..nampak cam berkabus kan..time ni dah start hujan renyai-renyai..
 time ni dah macam nak ribut ok..sempat aje kitorng berposing sebelum nak gerak kuar..
 huhuhu..nampak sangat muka menggigilnya..sejuk sangat time ni ok..


ok..ni nak tunjuk gambar kitorng ke ladang eh pula....

 berehat sebentar di Ladang Teh Boh..
 Permandangan dari atas..
 xtahu la napa nampak berjalan ni macam berbaris je.. :P
 time ni angin dia bisa buat orang tido ok..
 sempat aje..kat ladang teh.. :)
time ni nak naik atas balik..sempat stop-stop sebab macam nak tercabut nyawa ok..punya la penat + nak tercabut kaki dah..
kalau macam ni selalu boleh kurus kering..
so, sapa nak kuruskan badan secara semulajadi, bolehlah kut amalkan cara macam ni..

siyes, tobat dah xnak turun situ lagi..

balik dari ladang teh, singgah pula ke tempat cactus..
rasa macam xde mood je nak bergambar sakan..tp bila tengok balik dalam camera, mak aih..gambar i yng penuh..sob..sob..suratan takdir..kaki gambar la katakan.. :P

sambungan.. ... ..






Khamis, 10 November 2011

aktiviti hari raya haji

assalamualaikum..


slamat petang sume..
rasanya masih belum terlewat kan nak ucapkan selamat hari raya aidiladha..


xsempat nak wish awal-awal..bz kalau dah tiba time cuti..
laptop sume tersimpan..xsempat nak on..


raya haji hari tu sama je seperti raya haji sebelum2 ni..beraya kat ipoh je..
cuma kali ni makcik sekeluarga dari sg. buloh beraya dengan kami..
bestla kan..sebab ramai kat umah..gamat la juga dibuatnya..


menu raya haji hari tu simple2 je..
rendang ayam + lemang, kek cip coklat sy, laksa dan kepek sikit-sikit..


petang tu jalan-jalan ke gunung lang..yang xbestnya xleh nak naik bot ke seberang..xtahu la napa..driver cuti raya kut.. :)
pastu adik + sepupu pun cam bosan je, sy bawak ke stesen ketapi ipoh..
boleh la dorang nak posing-posing sikit..sy xpe..nak posing pun bukan cun mana kan..


then bagi pluang kat adik llki sy nak main kete control dia..


so..layankan je la pic-pic nih dulu ye..so, sy letak pic jalan-jalan kat cameron pula ok.. :)
daaa...








Jumaat, 4 November 2011

pagi yang menguji kesabaran

assalamualaikum..
hallo...slamat pagi sume...


macam mana pagi ni?..semangat ke berkerja?
maklum la, esok dah start cuti kan..huaaa..bestnya..bestnyaaaaa...


pagi i hari ni macam mana?
semangat nak cuti ok..tapi ada je yang buat rasa geram..
huaaaa..nak tahu pasal apa kalau setiap pagi i perlu rasa geram + bengang sume?
sebab i susah nak park kete..
maklum la, bawah pej. i keje ni ada kedai runcit..so, pepagi customer confirm la ada kan..


yang buat i bengang pagi ni, ada 1 kate alza ni..waa..siap sebut.. (no plat xambik tau)
boleh pula dia parking kete dia melintang kat tempat i paking kete slalu..waa..ni yang buat i ngamuk ni..kalau kete tu kete kancil, boleh juga la i pintas depan dia..dia penuh tempat paking i tu dia ambik..


adoiyai..punya la tunggu, bagi signal bagai, still xpaham2..mau nye i sound..tp mengenangkan i bukan macam tu, so sabar je la..
masalahnya bnda ni bukan hari ni je terjadi..tapi dah 4thun i keje kat sini, cmtu juga la rupanya..


xleh ke bagi i sikit ruang nak paking kete..tahu la kete i tu buruk..tapiiiii..i nak masuk kejeeee ok..understand??


erm..elok je i naik atas letak bag sume, boleh pula kete tu blah gitu je..adoi..apalah nasib pepagi ni..bikin orang mara..last-last i paking je la depan pej JTL..terpaksa...kalau x, berkampung la dalam kete..


tu cite pagi ni..hat petang semalam pula, kete i kena himpit..
adoi..ntah kete sapa, i xtahu la..kalau himpit belah kiri tu xpela lagi..ni himpit belah kanan..


nasib la badan i ni kecik..terpaksa la mengecik la lagi ni ... huaaaa..xmembesar la i macam ni...


erm...sume ni betul-betul menguji kesabaran dalam kita x sedar kan..


ok la..xmau mara-mara ok..mood mau cuti..
mau cuti sampai selasa..huahahaha..semangat nak raya..hi hi ..
bukan slalu kan..actually nak ambik cuti smpai selasa tu sebab dah jnji dalam diri, kalau makcik i @ cik abng i datang raya kat sini smpai selasa, secara automatiknya juga i akan ambik cuti tuk dorang.. :-)



Khamis, 3 November 2011

SOAL HATI REMAJA - PATUTKAH BERKAHWIN AWAL


Sumber : Facebook


Rasulullah s.a.w bersabda: Tiga perkara yang jangan dilambat-lambatkan, iaitu solat apabila 
telah masuk waktunya, jenazah apabila telah siap (urusan mandi dan kafan) dan anak gadis 
setelah ditemui (pasangan) yang sesuai untuknya. (H.R. Tirmidzi)


Kahwin awal bukan satu masalah. Mari lihat persoalan-persoalan yang selalu menerjah di kepala anak-anak muda yang fitrahnya terhalang atas sebab-sebab tertentu.

1. Kahwin waktu masih belajar, adakah tidak mengganggu pelajaran?

Siapa cakap kahwin waktu sedang belajar mengganggu? Salah tanggapan tu. Sepatutnya, kahwin awal lebih memberi kita semangat yang membara. Yelah, sudah ada pasangan yang halal dan akan sentiasa menyokong kita, mesti la lagi bersemangat mau belajar kan? Lagi satu, orang yang sudah kahwin ni akan berasa lebih bertanggungjawab dari sebelum kahwin. Sebab mereka tahu bahawa mereka punya pasangan untuk dijaga, jadi mereka pun akan berusaha untuk buat yang terbaik bagi pasangan mereka. Apa-apa pun, tengok ibu bapa kita saja sebagai contoh. Sudah kahwin, tapi adakah mengganggu kerja mereka? Tidak kan?

2. Saya masih belajar, macam mana mahu bagi nafkah pada isteri kalau belum ada kerja?

Saya tahu ramai antara kita yang masih belajar, dan ramai yang meminjam dapat elaun biasiswa. Saya beranggapan pasangan yang ingin dikahwini jugak masih study Jadi ia bermakna dua-dua masih dapat hidup dengan wang yang asas tu. Jadi, sementara masih belum ada kerja, suami berilah nafkah yang termampu kepada isteri. Mungkin $25 atau $50 sebulan? Bergantung kepada berapa banyak isteri gunakan untuk makan. Lagipun, isteri jugak ada wang, jadi tak perlu rasa ada masalah di situ. Yang penting dua-dua masih dapat hidup. Lain la kalau isteri demand kereta, rumah, rantai emas, baju berlambak-lambak, dan macam-macam lagi. Jadi, sepatutnya tiada masalah dalam bab nafkah. Cuba kita tengok orang Arab zaman Nabi dulu. Adakah kebanyakan daripada mereka orang berharta? Tidak. Mereka cuma mampu memberi isteri makan makanan setakat yang mereka mampu beri. Itu pun sudah mencukupi untuk dijadikan nafkah. Nabi tak larang pun orang miskin berkahwin. Jangan jadikan kekurangan wang sebagai penghalang perkahwinan. Itu namanya menyalahkan takdir Allah. Berdosa.

Firman Allah: Dan kahwinkanlah orang-orang bujang (lelaki dan perempuan) dari kalangan kamu, dan orang-orang yang soleh dari hamba-hamba kamu, lelaki dan perempuan. Jika mereka miskin, Allah akan memberikan kekayaan kepada mereka dari limpah kurniaNya kerana Allah Maha Luas (rahmatNya dan limpah kurniaNya), lagi Maha Mengetahui. (An-Nur:32)

3. Macam mana mahu cari modal untuk majlis perkahwinan?

Apa perkara asas dalam kahwin? Ya, akad nikah dan walimatul urus. Merisik dan bertunang tu bukan wajib pun. Jadi, potong kos seperti bagi hantaran waktu merisik dan bertunang, sudah jimat wang. Waktu akad nikah pun, jemputlah keluarga terdekat dengan kawan-kawan saja yang dapat datang. Berdosa bila tidak menghadiri jemputan walimatul urus. Jadi, jimat sikit kos kenduri. Buang wang saja sewa pelamin, sewa baju pengantin, sewa jurukamera dengan mak andam semua tu kerana ia termasuk dalam hal-hal yang sia-sia. Mas kahwin pun tidak perlu tinggi-tinggi kerana sebaik-baik magar adalah yang paling rendah. Mudah saja majlis perkahwinan dalam agama Islam. Tidak sampai puluh ribu pun.

Sabda Rasulullah s.a.w: Tiga golongan yang akan selalu diberi pertolongan oleh Allah ialah seorang mujahid yang selalu memperjuangkan agama Allah s.w.t, seorang penulis yang selalu memberi penawar dan seorang yang menikah demi menjaga kehormatan dirinya. (H.R. Thabrani)

4. Tidak terlalu awalkah untuk saya berkahwin?

Kalau rasa dengan kahwin boleh buat semangat untuk belajar semakin meningkat, kahwin la. Kalau rasa kahwin boleh buat diri semakin bersemangat dalam agama, kahwin la. Kalau rasa kahwin boleh elak daripada fitnah dan maksiat, kahwin la. Itu maksudnya, kahwin memang perlu di usia muda. Benda yang baik, jangan dilambatkan. Takut kelak bertukar menjadi benda yang tidak baik. Cuba bayangkan anda ada pasangan yang disukai. Kan bagus kita cepatkan benda yang baik dengan berkahwin terus. Tapi kalau kita melambatkan perkahwinan yang bagus itu, mungkin kita akan terjerumus ke lembaah maksiat. Kenapa kita boleh beralasan untuk melakukan perkara yang halal, tetapi tidak langsung mengemukakan alasan untuk melakukan perkara yang haram? Tanya diri, jagalah iman.

Sabda Rasulullah s.a.w: Apabila datang kepadamu seorang laki-laki untuk meminang, yang engkau redha terhadap agama dan akhlaknya, maka nikahkanlah dia. Bila tidak engkau lakukan maka akan terjadi fitnah di muka bumi dan akan timbul kerosakan yang merata di muka bumi. (H.R. Tirmidzi dan Ahmad)

5. Bersediakah saya untuk kahwin awal?

Ini soalan paling bagus ditanya kepada diri sendiri. Tanya dulu soalan asas ni. Sudahkah saya solat penuh 5 kali sehari semalam? Bertanggungjawab sudahkah saya? Adakah saya panas baran atau penyabar? Adakah saya seorang yang bercakap menggunakan akal atau bertindak menggunakan akal di lutut? Pendek kata, ada banyak soalan spesifik yang boleh ditanya kepada diri sendiri. Walau apa pun jawapan dia, ini nasihat saya. Sentiasalah perbaiki diri dan mantapkan diri. Orang yang sudah berkahwin dan sedang belajar solat lebih baik berbanding orang yang sudah kahwin dan pandai solat tapi tidak amalkannya lepas kahwin. Orang yang bersedia mengubah dirinya adalah yang paling bersedia sebenarnya.

6. Macam mana dengan restu ibu bapa?

Ya, ini la benda paling susah bila mahu kahwin awal. Faktor penghalang paling utama. Kalau kita dapat menjelaskan dengan baik kepada ibu bapa dan mereka faham, insyaAllah tiada masalah untuk berkahwin awal. Tapi kalau ibu bapa kita susah mahu terima sebab fikiran mereka masih terikat dengan fikiran tipikal masyarakat Melayu sekarang ni yang lebih terpengaruh kepada adat dan cerekarama di tv semata-mata, serta pemikiran risau akan tak cukup wang nak sara anak dara orang, sudah tentu mereka tidak akan terima setiap hujah yang diberikan seperti di atas. Apa-apa pun, saya doakan yang terbaik untuk mereka yang mahu kahwin awal supaya cepat bertemu jodoh. Ingat, bila seseorang itu berkahwin kerana ingin mengikut sunnah Rasulullah, maka terbukalah segala pintu rezeki untuknya. Lihat, betapa banyaknya kelebihan kahwin awal. Fikiran kita yang sempit saja membuatkan kahwin ni nampak terlalu susah sangat.

Umar bin al-Khattab r.a telah berkata: Kahwinlah anak-anak kamu apabila sampai baligh, janganlah kamu menanggung dosa-dosa mereka. (Disebut oleh Ibnu Jauzi dalam Ahkam An-Nisa)

Nasihat saya untuk golongan-golongan yang sedang hangat bercinta tu, sebaiknya kahwinlah awal. Lebih banyak kelebihan kahwin awal berbanding kahwin lambat. Tapi semua itu pilihan masing-masing juga. Mudah-mudahan setiap pilihan yang kita buat adalah yang terbaik dan dirahmati Allah. InsyaAllah.

Rasulullah s.a.w bersabda: Siapa yang benci dengan cara hidup (sunnah) ku maka dia tidak termasuk golonganku. (H.R. Bukhari dan Muslim)

Selasa, 1 November 2011

01 november 2011

assalamualaikum..
slamat petang sume..


cepat je masa berlalu kan..
hari ni dah 1.11.2011..dah masuk bulan november..kini tinggal la bulan oktober lalu..
10 bulan dah kita rasai kehidupan dimuka bumi yang indah ini untuk tahun 2011 ni kan..
alhamdulillah..moga d permudahkan segala-galanya..


moga mulai dari hari ni, kita sentiasa diberi kesempatan untuk melakukan segala tugasan yang masih belum selesai..
insyaAllah.. :-)