:: Sahabat Setia Blog Cinta Itu Indah ::

Shoplinks

Khamis, 29 September 2011

Mencari hobi baru

assalamualaikum...
slamat pagi sume..


lamanya x update blog sekarang ni..
bukan xde masa..tapi penyakit sawan 'kemalasan' dah datang dalam diri..
dan mungkin xde modal nk story..


ok..memandangkan sekarang ni usia makin bertambah tua, muda, rasanya macam nak cari la sesuatu yang berfaedah tuk diri sendiri..
lagi-lagi bila memikirkan diri ini bakal menjadi wife orang..eh..langkau step pula..tunangan orang..
so, rasa macam nak cari la sesuatu yang berguna tuk diri sendiri bila dah kawin nanti kan..
xde la duk umah goyang kaki semata-mata..


erm..sekarang ni memandangkan orang suka sangat baju yang ngelip-ngelip ngan manik, labuci bagai, sy rasa nak blajar sume tu..
tapi bila test buat kat baju sendiri, mesti nanti buka balik..
rasa macam x cantik macam orang lain buat..
haihh..macam mana ni..sy ni suka sangat buat keje separuh jalan kan..
tapi memang teringin sangat-sangat nak blajar jait tu sume..
tapi macam mana ni..otak sy ni x kretip  kreatif macam otak orang lain..


susah la macam ni..nak blajar ngan orang lain pun, sapa nya..
dah buka internet pun still x reti lagi..sebabnya xtahu step dari awal..
haihh..payah la camni..
nak menjait baju pula, diri ni belum sepenuhnya minat..
padahal mak tukang jait..sedar mara belah mak pun menjait..dan sepupu sepapat sebaya pun reti menjait..
adoii..apa sebenarnya yang sy reti ni..
macam mana ni..ada sapa-sapa boleh tolong kita x bagi idea ke..ajarkan kita ke..
pening dah ni memikirkan apa yang sepatutnya sy belajar..
sob..sob..sob..
apa patut sy buat???
erm..any idea??help me please..

Ahad, 25 September 2011

Shitam pula pergi..

assalamualaikum.. 

copy paste dr blog lama..


lama dah x update blog ni kan..
ni sume gara-gara laptop kena format balik..
pastu dah kemalas-malasan sikit..


ok..xde apa nk update sangat..
cuma nak catat, 17 September 2011, sekor lagi kucing kita mati..
xsempat nak bawak g klinik..
mungkin shitam xnak susahkan tuannya kan..
xpelah, kami sume redha walaupun sedih juga sebab sunyi je rasa..
daripada dia terseksa, biarlah shitam pergi..



Rabu, 21 September 2011

persediaan kawin

assalamualaikum..


pening nya sekarang bila fikir about married..
macam ni ke yang orang-orang lain alami bila sebut tentang perkahwinan?
Ya Allah..memang pening sekarang ni dok fikir itu ini..
mana xrasa semua tu..cik abng kita dok jauh..
so, kita kena la buat persediaan sikit-sikit dari sekarang..
tapi macam xtahu nak mula dari mana..
sebabnya tunang pun xlagi..ni kan pula hal kawin..
harap-harap la dipermudahkan semuanya...
kalau boleh nak la buat yang terbaik dari yang baik..
agak-agaknya kan perlu ke skrng ni dah pergi survey2 plamin sume tu eh?
ke tunggu cik abg datang sini, baru pegi dengan dia?..or tunggu dah tunang baru start persediaan sume tu?
mana 1 nih yang patut??
any idea?

Rabu, 14 September 2011

22 Kewajipan Isteri..

1. Wajib bagi seorang isteri:

i. Merendahkan pandangan dan suara di hadapan suaminya.

Keterangan:
Isteri juga perlu menjaga kesantunan di hadapan suaminya. Inilah yang dikatakan merendahkan pandangan. Banyakkanlah menghadiahkan senyuman untuk suami bagi keharmonian rumahtangga.
Suami bagi si isteri bak ibarat ibu dan bapa bagi anak-anak. Isteri tidak boleh memarahi suaminya dengan menengkingnya.. isteri boleh nasihati suami dengan hikmah.
ii. Tidak berkhianat terhadap suaminya ketika ketiadaan suaminya, termasuklah hartanya.

Keterangan:
Khianat ini ada banyak caranya, contohnya si isteri membenarkan rakan lelaki sekerjanya menyentuh kulit tangannya, tak kurang juga mengadakan hubungan cinta atau hubungan sulit. Untuk harta suami pula ialah dengan tidak menjaga pemberian suaminya atau menghargainya.

iii. Menunaikan hajat suaminya (jika diminta oleh suami) biarpun di waktu sibuk atau susah (ditamsilkan oleh Rasulullah SAW, walaupun diatas belakang unta)

Keterangan:
Isteri masa kini ramai yang terpelajar, bahkan ada di antara mereka yang mendakwa suami di mahkamah kerana merogol mereka. Kejadian ini sepatutnya tidak berlaku.
Hubungan rumahtangga yang sepatutnya terjalin dengan kasih dan sayang. Ramai isteri seolah-olah merasakan suami tidak mempunyai hak untuk meminta perhubungan kelamin pada bila-bila suami minta.

iv. Meminta izin suami untuk keluar dari rumah. Kalau keluar rumah tanpa izin suami maka si siteri akan dilaknati malaikat sehinggalah si isteri itu kembali.

Keterangan:
Ibu bapa yang sayangkan anaknya akan segera bertanya dan meminta anak-anaknya memberitahu pergerakan arah tuju anak-anaknya. Begitulah keadaannya si suami. Sesungguhnya  duhai si isteri janganlah menafikan martabat suamimu itu.

2 Nabi Muhammad SAW bersabda, maksudnya:
” Sunguh-sunguh meminta ampun untuk seorang isteri yang berbakti untuk suaminya iaitu oleh burung-burung di udara, ikan-ikan di dalam air dan malaikat di langit selama si isteri sentiasa berada di dalam keredaan suaminya. Dan sesiapa sahaja di kalangan isteri yang tidak berbakti kepada suaminya, maka ia mendapat laknat dari ALLAH dan malaikat serta semua makhluk di muka bumi.”
3. Sesiapa sahaja di kalangan isteri yang bermasam muka di hadapan suaminya, maka dia di dalam kemurkaan ALLAH sehingga dia dapat membuatkan suaminya gembira dan meredainya.


4. Saidatina Aishah r.a berkata: “Wahai kaum wanita! Seandainya kamu mengerti kewajipan terhadap suamimu, tentu seorang isteri dari kamu bertindak menyapu debu dari kedua telapak kaki suaminya dengan sebahagian mukanya.”
5. Nabi Muhamad SAW bersabda yang bermaksud: “Tiga orang yang tertolak solatnya oleh ALLAH dan tidak diangkat kebaikan mereka ke langit ialah:
i. Hamba yang lari dari tuannya sehinggalah dia kembali.
ii. Seorang isteri yang dimurkai oleh suaminya sehinggalah
dia dimaafkannya.
iii. Orang yang mabuk sehinggalah dia sedar kembali.”

6. Nabi Muhamad SAW bersabda yang bermaksud: “Jika seorang isteri berkata kepada suaminya ‘Tidak pernah aku melihat kebaikanmu sama sekali’, maka hancur leburlah pahala amal kebajikannya”.


Keterangan:
Maksud hadith ini ialah jika seorang isteri memperkecilkan usaha baik suaminya dalam memberi nafkah, melayan baik atau memberi makan, minum, pakaian, maka hilanglah segala pahala amal kebajikan si isteri.

7. Nabi Muhamad SAW bersabda yang bermaksud: “Sesiapa saja seorang isteri yang meminta cerai daripada suaminya tanpa sebab-sebab yang memerlukan, maka haramlah bau syurga keatasnya.”

Keterangan:
Hal ini biasa terjadi bagi isteri yang sudah tidak berminat lagi kepada suaminya. Kecualilah atas sebab tidak dapat menjalankan kewajipan terhadap suaminya yang dikhuatiri suaminya akan terkecewa.

8. Nabi Muhamad SAW bersabda yang bermaksud: “Sesungguhnya ALLAH tidak melihat kepada seorang isteri yang tidak bersyukur (berterima kasih) kepada suaminya”

Keterangan:
Hal ini terjadi biasanya untuk suami yang menggunakan wang si isteri dengan keredaan isterinya, tetapi kemudiannya diungkiti.

Ada juga isteri yang tidak sedar diri diuntung, sentiasa merasakan dirinya yang melakukan pengorbanan yang besar terhadap keluarga, walhal pengorbanan dan kesusahan suami tidak pernah dihargai.
9 Nabi Muhamad SAW bersabda yang bermaksud: “Urusan pertama yang ditanyai kepada para isteri pada hari kaimat nanti ialah solatnya dan mengenai urusan suaminya (adakah dia melaksanakan tanggung jawab serta kewajipannya terhadap suaminya atau tidak)

10 Nabi Muhamad SAW bersabda yang bermaksud: “Empat perempuan yang berada di Neraka ialah:

i. Perempuan yang jahat mulutnya terhadap suaminya. Jika suaminya tiada di rumah dia tidak menjaga dirinya dan jika suaminya bersamanya dia akan memakinya.

ii. Perempuan yang memaksa suaminya memberinya apa yang suaminya tidak mampu mengadakannya.

iii. Perempuan yang tidak menjaga auratnya dari kaum lelaki dan memperlihatkan perhiasan kecantikannya (untuk menarik orang melihatnya).

iv. Perempuan yang tidak tahu tujuan hidup kecuali makan, minum, bersuka-suka dan tidur. Dia juga tidak mahu berbakti kepada ALLAH, Rasul-Nya dan suaminya jika dia bersuami.”

Keterangan:
Seorang perempuan yang bersifat dengan sifat-sifat ini akan dilaknati kecualilah dia bertaubat.

11 Al Hakim bercerita bahawa seorang perempuan berkata kepada Nabi Muhamad SAW: “Sesungguhnya putera bapa saudaraku melamarku. Oleh itu berilah peringatan kepadaku apa kewajipan seorang isteri terhadap suaminya, kalau kewajipan itu sesuatu yang mampu aku jalankan, maka aku bersedia dikahwinkan.”

Maka baginda bersabda yang bermaksud:
“Kalau mengalir darah dan nanah dari kedua lubang hidung suamimu dan dia (si isteri) menjilatnya, maka itu pun belum dianggap menjalankan kewajipan terhadap suaminya. Seandainya diperbolehkan untuk manusia bersujud kepada manusia lain, tentunya aku perintahkan seorang isteri untuk sujud kepada suaminya.”

Berkatalah perempuan itu: “Demi ALLAH yang menutuskan tuan, aku tidak akan berkahwin selagi dunia ini masih ada”

12 Imam Tabrani menceritakan bahawa seorang isteri tidak dianggap menjalankan kewajipan terhadap ALLAH sehinggalah dia menjalankan kewajipan terhadap suaminya. Seandainya suaminya meminta untuk digauli sedangkan dia si isteri berada di atas belakang unta maka tidaklah dia si isteri boleh menolaknya.

13 Seorang isteri hendaklah menyedari bahawa seorang suami bagi si isteri adalah bagai ayah bagi anak. Ini adalah kerana ketaatan seorang anak kepada ayahnya adalah wajib dan begitulah jua isteri untuk suami. Seorang suami pula tidak wajib mentaati isterinya.

14 Menjadi pendorong serta penasihat kepada suami dalam segenap hal tanpa merasa kecil hati jika saranannya tidak dipersetujui.

15 Memahami perkara-perkara yang digemari dan dibenci oleh suaminya.

16 Melakukan segala perbuatan yang boleh menyenangkan hati suaminya.

17 Sentiasa menambahkan serta mendalami ilmu agama serta mengamalkannya.

18 Nabi Muhamad SAW bersabda kepada Saidatina Fatimah (anaknya) yang bermaksud:
“Ya Fatimah, apabila seorang wanita meminyakkan rambut dan janggut suaminya, memotongkan misainya dan mengeratkan kukunya,  Maka ALLAH akan memberinya minum dari air syurga yang mengalir disungai-sungainya dan diringankan ALLAH baginya Sakaratul Maut dan akan didapati kuburannya menjadi sebuah taman yang indah dari taman-taman syurga”

19 Sentiasa menyediakan air di sisi suami. Selama mana berbuat demikian, selama itulah akan didoakan keampunan baginya oleh para malaikat.

20 Memasak mengikut selera atau kesukaan suami.
Keterangan:
Masalah ini selalu timbul bagi Suami dan Isteri yang berasal dari negeri yang berlainan.

21 Menampal (menjahit) baju atau pakaian suami yang koyak

22 Mengikut keperluan dan kemahuan suami dalam masa bergurau senda, seperti memicit, mengipas dan lain-lain.


Sumber : dari sini

Selasa, 13 September 2011

nota cinta untuk abng. . .

as-salam. . .

abng..sya minta maaf kalau segala isi hati sya pada abng, sya luahkan kat sini..
sesungguhnya ni la tempat sya nak luah segala apa yang sya rasa.. (xsemua benda boleh dicite kat sini)..
abng..
sya cuma nak abng tahu seperkara je..
lain-lain tu sedia maklum la..
hati sya ni hanya untuk abng sorang je..
xde untuk orang lain..
setakat ni, apa yang sya rasa, sya perlukan abng sangat-sangt disisi sya..
sya xperlukan lelaki lain selain abng..
abng orang ke-2 terpenting dalam hidup sya selain dari keluarga sya..
knapa la sejak hari tu kita jumpa, sya rasa sekejap sngt kita dapat berjumpa?..
mungkin juga 9bulan baru kita berjumpa kan..
abng, sya nak minta maaf kalau sya ni bnyak susahkan abng..
tapi bukan tu niat sya..
sya pun macam pasangan lain juga..
ada perasaan semua tu..nak dimanja-manja..
sya harap abng mengerti..lagi-lagi kta xslalu berjumpakan..
sebab syng sya, hanya untuk abng sorang..
and, i think i'm really2 ready to-be your wife..macam yang abng penah tnya sya dulu..and i'm serious..
only u in my heart dear..

" Cinta Berkurun, Kawin Tak Juga "

assalamualaikum..
slamat tengahari sume..
nampak x entry kat atas tu?  
" Cinta Berkurun, Kawin Tak Juga"
ok..tu topik hari ni tuk Wanita Hari Ini..
 napa la tetiba kuar topik macam ni..
tersentap diri ni..
sob..sob..
abang..jom cepat-cepat kita kawin..
takut la dengar dorang discuss topik ni..
sume yang datang tuk discuss topik ni sume yang bercinta lama-lama, then putus..
adoi..napa la ajak orang camtu..
ajak la juga dorang-dorang yang bercinta lama, akhirnya kawin juga..
baru la orang x risau mana yang bercinta lama-lama tu..
macam diri ni juga..
x sume orang bercinta lama-lama tu putus..
kalau putus tu, mesti kena selidik balik apa yang kita dah buat dalam perhubungan kita tu..
macam kita pun dah bersama (kapel yerk), nikah belum lagi pun masuk 6tahun dah..
lama juga kan?..
tapi xde la senyap camtu je..ada juga discuss nak hidup bersama..
kan abng kan..kan..kan..
xmo la kawan macam ni lama-lama..
nak buat apa pun x boleh..nak jumpa selalu pun payah..  :(
asik memendam rindu je..
huaaawaa..
satu tahun, satu kali je dapat jumpa..
lepas ni setiap satu saat kita boleh bersemuka ye abng...


sya sentiasa menunggu saat itu..
saat untuk sya dan abng...
moga Allah cepat menyatukan kita..
Amin...




Isnin, 12 September 2011

selamat hari lahir abng syng...

assalamualaikum..
slamat pagi sume...


pagi ni kita dah bagitahu, hari ni besday incik abng kita... (perlu ke buat gini)?
xpela..janji saya bahagia kan..kan..kan..

semalam wish awal kat incik abng kita..kul 00.01..hehe..
yang lawaknya dia boleh lupa hari ni besday dia..
lawak la abng ni..ni yang sayang lebih kat abng ni.. ;)
haha..
abang ni workaholic sangat..tu la pasalnya besday pun boleh lupa..


yang bestnya abng boleh cakap 'tima kasih sebab ingatkan'..
aduiyai abang..ni baru besday sendiri lupa..sesok-esok, kita dah nikah, aniversary pun lupa..camne ni..makan hati dinda disini.. sob..sob..


xpelah..lein kali abng lupa sya kena la ingatkan slalu yerk..  :)


pape pun sya nak ucapkan slamat hari lahir untuk abng yang ke 31..betul kan??..  ;)
sya doakan abng bahagia slalu disisi sya.. (xmo disisi orang lain)
dan yang penting moga kasih sayang kita juga akan terpatri 1 hari nanti dengan ikatan yang sah disisi Allah..
sayang abng slalu..


abang, tahun ni sya xde hadiah yang mahal tuk abng..tapi sya rasa, hadiah termahal yang sya dapat bagi adalah kasih syng sya untuk abng..syng sya..rindu sya untuk abng..
sesungguhnya ia ikhlas dari hati sya..



Jumaat, 9 September 2011

sekitar raya 2011



Percubaan pertama saya.. :)
saja videokan gambar-gambar raya hari tu..sebagai kenangan..

sebagai kenangan last raya saya sebagai orang bujang kut..hehe..
insyaAllah... :)

saya nak baby juga boleh?

assalamualaikum..

slamat pagi sume...eh..tengahari dah..
salam jumaat... :)

erm..nak tanya korang la..korang suka baby x??
me??..of course la suka..nak-nak baby kan comel-comel je bila tengok..
sejuk mata memandang.. (kalau x menangis la) ..hehe


erm..raya tahun ni ada 2 baby kat kampung belah mak..
comel je..baik pula tu..
tetiba je rasa macam nak baby sendiri la.. ;)
ha, macam mana tu..kawin x lagi..tapi dah teringin nak ada baby sendiri..
mesti best kan kalau time raya..leh kutip duit raya  atok, nenek, pakcik, makcik dorang sume kan..hehe..
eh, boleh ke ada niat camtu?..ish2..xpatut.. ;)


tapi saya tetap kata nak baby juga..nak baby juga..
nak comel-comel je ikut muka ayah dia..tapi cute macam mama dia..hehe
boleh ke gitu?..boleh kan..? baru betul anak mama ngan ayah..
ish..apa la merepek dah ni...
xpe..tapi saya tetap nak baby juga..nak baby cepat-cepat after maried ok!.. :)


jom nengok baby comel a.k.a anak buah saya yang comel ni.. :)


 si kembar ni x sure la iffah ke izzah..suka sangat dia dengan acik dia yang comel ni kan..hehe

 ha, ni la bby syahmi, modeling tuk raya kali ni..comelkan?..si kembar iffah & izzah ni ngan gaya tersendiri la yerk..ntah sapa la ajar ni..hehe..ambik gmbar ttup mata.. :)

masih lagi picture dengan syahmi..ala tomei dia..mcm acik dia juga kan..hehe


ok la..sekian...  :)

Khamis, 8 September 2011

tahukah anda ?

tahukah anda -
"Aku terima nikahnya si dia binti ayah si dia dgn mas kahwin RM..."Bunyi mcm sng? Nah ni makna sbnrnya..

Aku tanggung dosa-dosa si dia dr ibubapanya, apa saja dosa yang si dia buat, dari dedah auratnya sehingga tinggal solatnya, aku tanggung & bukan lagi ibubapa si dia..Dan aku tanggung semua dosa bakal anak-anak ku, jika gagal maka aku fasik,dayus & aku rela masuk neraka & malaikat Zabaniyah melibas badanku sehingga pecah..

Janganlah Buat Orang Yang Mencintai Kamu Kecewa

1] Orang yang mencintai kamu tidak pernah mampu memberikan alasan kenapa dia mencintai kamu. Yang dia tahu di hati dan matanya hanya ada kamu satu-satunya.

2] Walaupun kamu sudah memiliki teman istimewa atau kekasih, dia tidak peduli! Baginya yang penting kamu bahagia dan kamu tetap menjadi impiannya.

3] Orang yang mencintai kamu selalu menerima kamu apa adanya, di hati dan matanya kamu selalu yang tercantik walaupun mungkin kamu merasa berat badan kamu sudah bertambah.

4] Orang yang mencintai kamu selalu ingin tahu tentang apa saja yang kamu lalui sepanjang hari ini, dia ingin tahu kegiatan kamu.

5] Orang yang mencintai kamu akan mengirimkan SMS seperti ‘Selamat Pagi’,’Selamat Hari Minggu’, ‘Selamat Tidur’, ‘Take Care’, dan lain-lain lagi, walaupun kamu tidak membalas SMS-nya, kerana dengan kiriman SMS itulah dia menyatakan cintanya, menyatakan dalam cara yang berbeza,bukan “aku CINTA padamu”, tapi berselindung ayat selain kata cinta itu.

6] Jika kamu menyambut hari tahun dan kamu tidak mengundangnya ke majlis yang kamu adakan, setidak-tidaknya dia akan menelefon untuk mengucapkan selamat atau mengirim SMS.

7] Orang yang mencintai kamu akan selalu mengingat setiap kejadian yang dia lalui bersama kamu, bahkan mungkin kejadian yang kamu sendiri sudah melupakannya, kerana saat itu ialah sesuatu yang berharga untuknya.Dan saat itu, matanya pasti berkaca. kerana saat
bersamamu itu tidak bisa berulang selalu.

8] Orang yang mencintai kamu selalu mengingati setiap kata-kata yang kamu ucapkan, bahkan mungkin kata-kata yang kamu sendiri lupa pernah mengungkapkannya. kerana dia menyematkan kata-kata mu di hatinya,berapa banyak kata-kata penuh harapan yang kau
tuturkan padanya, dan akhirnya kau musnahkan? pasti kau lupa, tetapi bukan orang yang mencintai kamu.

9] Orang yang mencintai kamu akan belajar menggemari lagu-lagu kegemaran kamu, bahkan mungkin meminjam CD milik kamu, kerana dia ingin tahu apa kegemaran kamu – kesukaan kamu kesukaannya juga, walaupun sukar meminati kesukaan kamu, tapi akhirnya da berjaya.

10] Kalau kali terakhir kalian bertemu kamu mungkin sedang selesema, atau batuk-batuk, dia akan sentiasa mengirim SMS atau menelefon untuk bertanya keadaan kamu – kerana dia bimbangkan tentang kamu, peduli tentang kamu.

11] Jika kamu mengatakan akan menghadapi ujian, dia akan tanyakan bila ujian itu berlangsung, dan saat harinya tiba dia akan mengirimkan SMS ‘good luck’ untuk memberi semangat kepada kamu.

12] Orang yang mencintai kamu akan memberikan suatu barang miliknya yang mungkin buat kamu itu ialah sesuatu yang biasa, tetapi baginya barang itu sangat istimewa.

13] Orang yang mencintai kamu akan terdiam sesaat, ketika sedang bercakap di telefon dengan kamu, sehingga kamu menjadi bingung. Sebenarnya saat itu dia merasa sangat gugup kerana kamu telah menggegarkan dunianya.

14] Orang yang mencintai kamu selalu ingin berada dekat dengan kamu dan ingin menghabiskan hari-harinya hanya dengan kamu.

15] Jika suatu saat kamu harus pindah ke daerah lain, dia akan sentiasa memberikan nasihat agar kamu waspada dengan persekitaran yang boleh membawa pengaruh buruk kepada kamu. dan jauh dihatinya dia benar-benar takut kehilangan kamu, pernah dengar ‘jauh
di mata, jauh di hati?’

16] Orang yang mencintai kamu bertindak lebih seperti saudara daripada seperti seorang kekasih.

17] Orang yang mencintai kamu sering melakukan hal-hal yang SENGAL seperti menelefon kamu 100 kali dalam masa sehari. Atau mengejutkan kamu di tengah malam dengan mengirim SMS. Sebenarnya ketika itu dia sedang memikirkan kamu.

18] Orang yang mencintai kamu kadang-kadang merindukan kamu dan melakukan hal-hal yang membuat kamu pening kepala. Namun ketika kamu mengatakan tindakannya itu membuat kamu terganggu dia akan minta maaf dan tak akan melakukannya lagi.

19] Jika kamu memintanya untuk mengajarimu sesuatu maka ia akan dgn sabar walaupun kamu mungkin orang yang terbodoh di dunia!. bahkan dia begitu gembira kerana dapat membantu kamu. dia tidak pernah mengelak dari menunaikan permintaan kamu walau sesukar mana permintaan mu.

20].Kalau kamu melihat handphone-nya maka nama kamu akan menghiasi sebahagian besar INBOX-nya. Dia masih menyimpan SMS-SMS dari kamu walaupun ia kamu kirim berbulan-bulan atau bertahun-tahun yang lalu. Dia juga menyimpan surat-surat kamu di tempat khas dan segala pemberian kamu menjadi benda-benda berharga buatnya.

21] Dan jika kamu cuba menjauhkan diri daripadanya atau memberi reaksi menolaknya, dia akan menyedarinya dan menghilang dari kehidupan kamu, walaupun hal itu membunuh hatinya.

22] Jika suatu saat kamu merindukannya dan ingin memberinya kesempatan dia akan ada menunggu kamu kerana sebenarnya dia tak pernah mencari orang lain. Dia sentiasa menunggu kamu.

23] Orang yang begitu mencintaimu, tidak pernah memaksa kamu memberinya sebab dan alasan, walaupun hatinya meronta ingin mengetahui, kerana dia tidak mahu kamu terbeban dengan karenahnya. saat kau pinta dia berlalu,dia pergi tanpa menyalahkan kamu,
kerana dia benar-benar mengerti apa itu cinta.


Sumber  : di sini

Rabu, 7 September 2011

berikanku semangat.. :(

assalamualaikum...

Ya Allah..napa la sy rasa down sangat-sangat ni..
sungguh rasa xde semangat nak buat apa pun..
rasa macam terima tekanan je sekarang ni..
bagaikan dapat tekanan dari diri sendiri..
Ya Allah..kuatkanlah semangatku..sebagaimana aku selalu memberi semangat kepada kawan-kwanku..

Ya Allah..permudahkanlah segala perjalanan kami..
sungguh, sy rasa hilang semangat untuk semuanya, termasuk untuk bekerja..
kenapalah diri ini sentiasa diuji?..adakah kerana diri ini sentiasa lupa pada yang Maha Esa??
berikanlah jawapan agar diri ini sentiasa bersemangat untuk melakukan kerja seharianku..

Ya Allah..hanya Engkau yang Maha Mengetahui segala-galanya..
permudahanlah segalanya dan perjalanan hidup kami ini..
Amin...

Isnin, 5 September 2011

ikhlas dari hati saya. . .

assalamualaikum..

tetiba malam ni hati mula rasa mendung je..
ntah napa sukar tuk kita buang rasa tu..
mungkin kita banyak berharap agknya..
bila semuanya belum terjadi, hati ni sayu je.. :(

tadi saja la terjah Fb kawan-kawan lain..
tengok-tengok ramai juga yang dah tunang raya baru-baru ni..
sob..sob..  :'(
actually, perancangan kita pun macam tu juga..
tapi mungkin belum rezki kan nak macam tu juga..so, kita sabarkan jelah..
tapi kita x mampu nak tipu hati kita sendiri..
kadang-kadang kita nangis juga tengok orang lain yang bahagia je..tapi kita??
napa la lambat sangat Allah beri sume tu..
bukan niat dihati nak mengeluh..tapi..ntah la..
kadang-kadang tengok orang yang baru setahun 2 kenal, dah tunang..kita ni, yang masuk 6thun, still sama je..sapa yang x sedihkan..
yela, sume tu terkunci dihati..xde sapa yang akan tahu..
tapi sebagai perempuan yang punyai hati yang halus, mudah terasa dengan sume ni..
ibaratkan hati yang lembut dicucuk dengan jarum, apa yang akan jadi..
faham-faham je la kan..

kita harap sangat..moga perancangan kami tuk bersama akan terlaksana juga dalam tahun ni.. (tunang)
dan awal tahun depan nikah..kita xnak tunggu lama-lama sangat..
lagipun banyak dugaannya kan..sedangkan kita yang dah berperancangan ni pun asik kena postpone je..so, lepas tunang cepat-cepat nak prepair for wedding..  :(
(bukan sebab dah x sabar ye) harap maklum..
moga-moga Allah sentiasa memberi ruang tuk kita hadapi sume ni dengan tenang..
sesungguhnya, kita berharap sangat Allah permudahkan perjalanan kami ni tuk hidup bersama..
kita rasa sekarang ni pun dah banyak dugaannya..
harap-harap lepas ni xdelah banyak halangan yang sukar macam ni..  :(
berikanlah kami nur tuk berada di laluan yang betul..amin..


rindunya pada dia. . .

alahai..napa la cik abng sy ni bz sangat..
kita kat sini dah rindu ok!..
boleh pula dia buat~buat x paham..
ke kita ni yang x paham..?  :(
sedih la..dah 2hari x contact..bukan dia saja~saja..tapi sebab adik dia kawin..
sob..sob.. :'(
napa la bukan majlis kita ye abng..kalau x, xde la sya rindu camni..
lepas ni majlis kita pula ye..letih la asik macam ni je..
dah nak masuk 6thun kita kenal..xkan la abng x caya kat sya lagi..
huaaaaawaaa.... :'(
sya xnak tangguh~tangguh dah..benda baik kan harus disegerakan..
janji ye..lepas ni abng tunaikan janji abng pada sya & mak abh sya..lepas ni kita pula tunang then awl tahun depan kita kawin...  :'(

ramadhan & syawal terakhirku sebagai orang bujang...

assalamualaikum..

lama dah x meng'update' blog kan..
maklum la..dah saat~saat akhir nak raya hari tu bz la juga..
bz sebab siapkan kuih biskut raya tuk bawak balik kmpung sekali..
buat skali tuk cik abng saya sikit..
dah niat kena bagi kan..nanti rasa x tertunai hajat tu, dosa pula..

ok..berbalik pada tajuk diatas, sy rasa tahun ni adalah tahun terakhir sy berpuasa sebagai orang bujang..insyaAllah..
begitu la perancangan sy & cik abg sy tentang hubungan kami..
mungkin tahun depan kami beraya sebagai husband & wife..
ala~ala..so sweet..

doakan hubungan kami kekal ye..hingga ke akhir hayat..amin..
moga~moga begitu la hendaknya..

alhamdulillah..tahun ni dia tunaikan juga permintaanku dan janjinya nak bawa sy jumpa familynya..
alhmdulillah, walaupun sekejap, mybe 10min pun dah cukup buat sy memperkenalkan diri kepada keluarganya..
memang sedih sebab xdapat nak kenal lama..tapi apakan daya..kesuntukan masa..


macam mana sekalipun sy bersyukur, dia telah layan sy dengan baik skali..paling best bila dia suapkan sy makan..
syng abng..tima kasih abng sebab manjakan sya smpai macam tu skali..
kalau nanti kita dah ada baby, abng masih boleh suapkan sya macam tu lagi kan..??  :)


abng, sya bersyukur sngt dapat abng..kasih sya hanya untuk abng sorang je tau..dan insyaAllah kasih kita untuk permata hati kita yang akan Allah kurniankan.. amin.. :)