Khamis, 30 Julai 2015

Ayam sambal bersos tiram.

Assalammualaikum.. Hai semua..

Harini saya nak share 1 resepi masakan yang ditesting sendiri. Hehe.. So nama masakan tu pun sendiri bubuh la ye.



Bahan bahan :-

Ayam
Sos cili
Sos tomato
Cili blender/cili giling
Sos tiram
Sedikit kicap (tak bubuh pun takpe)
Bawang merah
Bawang putih
Sedikit halia
Daun kunyit
Sedikit garam
Sedikit air
Minyak untuk menumis

Cara caranya :-

Gorengkan ayam yang telah digaulkan dengan kunyit dan garam.

Tumbuk @ blender bawang merah & bawang putih. Tumbuk sedikit halia.

Tumiskan Bahan yang ditumbuk @ diblender tadi sehingga sedikit garing.

Masukkan sedikit cili blender/cili giling. Kepedasan atas masing masing ye.

Setelah garing, masukkan sedikit air. Masukkan juga sos tiram dalam sesudu dua. Sos cili dan sos tomato. Perasakan dengan sedikit garam. Boleh juga masukkan sedikit kicap.

Setelah mendidih, masukkan ayam yang telah digoreng bersama daun kunyit.

Siap. :)


Senang je kan.. Masak campak campak je ni.. Hehe..

#1hari1menu

" Segmen Raya Kataubaid 2015"

Assalammualaikum.. Salam Pagi Khamis..

Pagi ni rajin sikit terjah menerjah blog yang sempat. Sambil tu nak join segmen/giveaway/contest yang ada. Rasa macam dah lama tak meriahkan blog ni. Then blog ni pun macam dah jatuh merudum je.. Sobbb..

Okay okay.. Tak nak bebel panjang.. Jom kita support kawan blogger kita yang dah anjurkan segmen ni. Support menyapot amalan mulia.. Hehehe..


Korang nak join sama, klik aje pada banner tu ye..

Done like fanpage ye. No.12 & No.220

Twitter xdak ya.. :)

Instagram : follower 397



Sekarang masa untuk tag kawan kawan. Jangan mara ye.. Just nak ajak join sama je tuk meriahkan segmen ni.. :)

+tenkubutang
+mamamyja
+maria firdz

Rabu, 29 Julai 2015

Entry Yang Mendapat Perhatian Ialah..

Assalammualaikum semua..

Malam tadi berkerajinan pula nak belek belek blog. By phone je pun.. Saja la nak tengok mana mana entry yang tinggi view nya.. Maklumlah.. Blog yang semput macam ni bukan nya menarik pun.. Apatah lagi kawan kawan nak rajin singgah kan..

Yang saya perasan 4 entry ni yang mendahului carta tertinggi.. Antaranya ialah.. Jeng jeng jeng.. Hehehe..





Ok la kan.. Ada juga entry yang orang view banyak kali.. Ada juga tau entry yang viewnya hanya 2 je.. Haha.. *senyumdalamtangisan* gitu..

Tengah pikir, macam mana nak naikkan balik blog ni.. Maklumlah.. Follower ada 1k.. Yang komen kadang 1orang je.. Sobsob..

"FeecaMella Raya 2015 Giveaway"

Assalammualaikum.. Selamat Petang..

Nak update blog rasa macam ketandusan idea. Ada je bahan. Tapi mood ke laut. So update la giveaway dulu. Mana tahu ada rezeki kan. *dah lama tak menang pape*

* nak join sama klik la pada banner ye syng sekalian..

Antara tugasan yang perlu dilakukan :-

Kawankawan hanya perlu jawab 1 soalan mudah and berpeluang untuk menang 
giveaway awesome dari kami :)
Boleh lah dapat duit raya and bergaya dengan FeecaMella dalam bulan Raya ni.
Raya kan Sebulan. Sempat lagi nak bercantik-cantik :) 

Giveaway bermula dari 23 July 2015
and berakhir pada 31 July 2015

Pemenang akan diumumkan di blog ini and FeecaMella Instagram
pada 2 hari berikutnya 2 August 2015 :)

Syarat-Syarat Wajib Penyertaan : 

1. Tulis entry yang bertajuk "FeecaMella Raya 2015 Giveaway"
-----> (Copy & Paste kandungan entry ini)

2. Follow blog ini, Aynal Mansor

3. Follow Instagram @FeecaMella 

4. Like Facebook FeecaMella

Soalan :

1. Pada Tahun Bilakah FeecaMella Ditubuhkan?
----> Nak tahu Jawapan mudah ada di Entry Ini :))

Isnin, 27 Julai 2015

Misi 1bulan 1buku

Assalammualaikum.. Hai semua..

Rasanya dah berapa bulan terlepas dari belikan zahra buku. Bukan saja saja tak nak belikan, kadang blur dibuatnya nak belikan buku apa. Kalau boleh taknak la belikan buku yang mudah dia koyak.

Paham paham je la budak kecik ni macam mana kan?.. Yang dia tahu nak koyak je. Walaupun dia baca, then koyakkan, sayang la kan. Kalau boleh biar elok je bukunya. Boleh turun temurun ke adik adiknya.. :p

Haha!!

Buku ni saya beli kat DIY je. Kebetulan ke situ, tengok tengok ada buku ni. Nampak macam menarik je. So rembat lah 2buah. Nak tarik minat anak sukakan buku kenalah beli yang menarik,kan? Baru la dorang seronok nak belek.





Alhamdulillah.. Setakat ni zahra minat je dengan buku yang dibeli. Lepas ni boleh la tambah koleksi buku zahra lagi.. Kat DIY murah je buku ni. Hanya RM1.90 je. :)

::Tabung Makan Miaww::