Khamis, 30 April 2015

Korang!!! Jom Join WHOHAA!!

WHOHAA kembali mengganas!!

Assalamualaikum.. hai semua..

Korang!!!.. jangan tak tahu ye. WHOHAA nak bagi point lagi bila korang log in akaun korang. Tak percaya?? Cuba baca msg ni. Rugi okeh kalau korang tak join sama. Nak tahu sebab apa saya kata rugi??

Sabtu, 18 April 2015

Kisah Anak : Zahra 7 bulan

Assalamualaikum.. Selamat malam..

Sekarang ni agak payah nak update blog. Masalah berukband yang dah tak tahu puncanya apa. Update by phone ni ikut nasib la nak cari line.

Lama dah tak cerita pasal anak dara seorang ni kan. Today zahra genap 7bulan. Cepat je rasa masa berlalu. Sikit hari lagi dah pandai berlari, tak tahu la rupa mana.



Bila call mak tadi, mak tanya zahra dah pandai apa. Saya sampai tak tahu nak cakap dia pandai apa. Haha.. Boleh tak gitu? Makin ligat. Tak terkejar dibuatnya. 

Dalam seminggu ni baru ligat menyulur. Selalu bergolek golek je nak cepat capai sesuatu. Start 16 april saya bagi dia makan kanji. Sebelum ni bagi nestum. Bukan taknak buatkan kanji, tapi zahra jenis suka merap. Agak payah nak masak. Alhamdulillah, bila dia dah makan kanji ni, tido pun boleh lena. 

Erm.. Apa lagi ye???

Dah mau naik walker. Ok la kan. Orang kata walker tak elok. Tapi bagi saya ok lagi la, sebab saya memang sentiasa depan mata dia walaupun dalam walker. 

Apa lagi ehhh???

Ok la.. Tak tahu nak cerita apa lagi.. Sebab dah lama tak on blog, nak menaip pun takde cerita.

Khamis, 16 April 2015

Genap 27 Tahun Diri Ini

assalamualaikum.. selamat pagi..

syukur alhamdulillah.. harini genap 27tahun usia diri ini berada dimukabumi Allah yang sangat-sangat indah..

Allah, usai solat tadi, sebak rasanya.. mohon Allah berikan yang terbaik buat diri ini yang tidak begitu sempurna. moga Allah berikan rezeki yang sentiasa berpanjangan, rezeki kesihatan yang baik..

alhamdulillah.. genap 27tahun harini saya dah mempunyai zuriat saya sendiri. Allahuakhbar.. besar sangat nikmatnya bila dapat jadi seorang mama.. lengkap keluarga kecil saya.. :)



amin..

tiada hadiah yang begitu istimewa melainkan dari Allah beri segala nikmat kehidupan yang indah & sempurna buat diri ini..



*en.suami tak wish lagi ni.. agak-agak bila nak wish ni??? hihihi.. hadiah?? :P

Isnin, 6 April 2015

Setahun Yang Lalu

Assalamualaikum.. Hai semua..

Alhamdulillah.. 6 april 2015 genap setahun saya menetap di kem syed sirajuddin, gemas ni. Cepat betul masa berlalu kan. Masa saya ikut suami duduk gemas ni, saya pregnantkan zahra 4bulan. Alhamdulillah. Sekarang zahra dah 6bulan setengah.



Mula mula duduk kat gemas ni sejujurnya saya stresssssssss sangat. Tak boleh terima kut. Mungkin masa tu serabut macam macam perkara. Dengan keadaan diri yang pregnant, tu yang stress tu. Alahan pun teruk.

Sekarang ni ok la. Happy je duduk sini. Kalau tak happy pun adalah sikitttttt.. Sebab tak dapat nak jumpa mak selalu. Sebab mak jauh kat ipoh. Hanya call, msg & whatsApp la penghubung. Dah la topup kena gst, nampak gaya nak bergayut lama lama pun x boleh. Saya tak mampu nak topup selalu.. Sobbbbsss!!!

Erm.. Happy ke tak duduk kat kaurters kem ni?? Boleh la setakat ni. Nak kata happy 100% tak juga kut. Happy mungkin 90-95% je. Haha.. Mana pergi lagi 10% tu? Lagi 10% tu tak best sebab kena merap je kat rumah. Bila turun bawah pun kadang nak cari kawan sembang, takde sapa pun. Adoiyaiii.. Bertabah je la. Teringin nak sembang sembang dengan kawan seBLOK. Tapi hampeh. Jiran jiran apatah lagi.

Pastu depan kem ada TF je. Ko mampu cuci mata kat TF sokmo?? Haha.. Bertabah je la. Kut nak shopping mall best sikittt kena la turun melaka. Sana ada jusco, tesco, mydin. Boleh la kan, tapi tak boleh la tiap minggu nak turun melaka. Menipis la poket oiiiii.. Kalau ke segamat ada la UO. Tapi macam tak menarik mana pun saya rasa nak di bandingkan dengan di Ipoh. Ehhh, banyak pula ngomelnya kan. Haha..

Cuma best sikit duk kat sini, suasana tentera kut. Haha.. Tak habis habis saya ni kan minat army. Tapi sekarang ni tak best sebab kadang kerap letrik takde. Ko dah kenapa letrik. Asik padam padam. Sakitnya tu disini!.. Haha

Ok la.. Panjang betul entry mengarut ni. Actually cuma nak abadikan kat blog je dah setahun duduk gemas ni. Tapi mengarutnya panjang lebar. Ehhh, mrngarutnya tau. Bukan mencarutnya. Haha..

Ok la.. Akhir kata, saya cuma nak inform saya ada buat bisnes handmade brooch. Kalau berminat boleh la contact saya. Kehkehkeh.. Sempat lagi tu..



Psssttt : bulan april bulan kelahiran saya. Maybe nak buat sale sikit tuk handmade brooch saya tu.. Ada yang berminat dok??? Kikiki..

Jumaat, 3 April 2015

Anak Ke?, Maknya Mana?

Assalamualaikum.. Selamat pagi…

Ahad baru ni (29.03.2015) majlis kenduri aqiqah Zahra. Buat di rumah mertua sebab sekalikan majlis aqiqah anak adik ipar yang baru lahir. So sembelih 2 ekor kambing la.. Tapi sayangnya tak sempat nak tengok sebab sembelih kat tempat lain.

Ok.. nak cerita bab kambing pun takde pula kambingnya kan. Hahaha.. tak syok la pula.. tunggu la nanti kut-kut ada siapa-siapa simpan gambar kambing tu baru kita share ceritanya ye..

Yang ni kita cerita bab Zahra pula. Kenduri tu ramai jemput orang kampong. Actually orang tak perasan kut yang kenduri aqiqah ni buat tuk 2 baby. Tuk baby Zahra dengan baby alisya.

Yang kelakar nya ada la makcik-makcik ni sembang. Yang saya dengar macam ni.

Makcik A : ni anak sapo ni? *sambil menunjuk ke arah Zahra*
Makcik B : ni laaa anak najib
Makcik A : omaknya mano?
Makcik B : laaaa, maknya yang tu la, yang dukung baby tu
Makcik A : lain muka omaknya.
Makcik B : anaknya macam muko najib kocik kocik dulu



Me : ??????
Ooohhhhmakkkkkk… Orang tak perasan la hai Zahra ni anak i.. sabar je la.. tak tahu la nak sentap ke nangis bila dengar ni.. ke perlu gelak??? Hahaha.. saya dalam blurrr mampu senyum je la.. erm…


Ni kisah haritu masa nak ambik cool blog yang di order. Sekali budak tu tanya saya.

“Anak ke?”

Me : ha’ah *sambil senyum J

Adoiyaiiiiii.. hahahaha.. orang tak percaya ke Zahra ni anak I ???? punya la ngadap cool blog selang sehari masa pregnant haritu, bolehnya budak yang jual tu tak perasan. Kelakar je rasa tau..

Haha.. bila cerita kat mak, mak cakap orang tak caya sebab ko tu macam budak sekolah je rupanya. Sebab tu orang tak caya yang ko tu dah ada anak. Nak-nak Zahra ni takde muka ko..

Adoiyaiii.. sabar je laaa…

Yang penting I tak culik anak orang. Hahahaha!

Zahra Zahra.. kita sama dari segi jantina je nampaknya kan nak?? Haha



::Tabung Makan Miaww::