:: Sahabat Setia Blog Cinta Itu Indah ::

Khamis, 21 Ogos 2014

Suka & Tak Suka

Assalamualaikum..

Orang selalu kata, kalau time pregnant ni mesti ada benda yang kita suka buat dan ada benda yang kita tak suka buatkan.. kadang benda tu kalau tak pregnant, jangan harap la nak buat.. tapi time pregnant mesti sebaliknya..

Sama la macam saya sekarang ni pun. Sepanjang 9bulan pregnant ni, ada beberapa perkara yang saya perasan yang dulu suka buat, time pregnant tak suka buat / tak buat langsung. Adatlah tu kan.. Perubahan yang normal sebenarnya pun.

Salah 1 perkara yang saya perasan bab pakai tudung. Kalau sebelum pregnant, ok je kalau nak pakai tudung bawal ke, selendang ke, tapi time pregnant ni selendang langsung tak tersentuh. Sentuh nak kemas adalah. Nak pakai memang tak la.. kalau tudung bawal pula time kerja suka pakai. Tapi kena time pregnant ni cukup malas. Malas nak iron. Haha!..

Pastu kalau sebelum pregnant ok je kalau nak bermakeup-makeup sikit kalau nak kuar. Tak kisah la nak pakai mascara ke apa.. Kena time pregnant ni, usah harap la ye. Cukup la sekadar tempek krim muka ngan bedak je. Lipstick pun jangan harap la.. aduhai.. pemalas sungguhkan.. Bajet dah cun sangat okeh kalau tak bermakeup pun. Lepas beranak ni takleh la nak comot-comot. Lari cik abg karang xmo jalan sebelah. Hehe

Pastu barang kemas. Kalau dulu nak kuar mesti nak pakai cincin tunang ke, cincin risik ke, cincin kawin ke, mesti nak terselit la antara 1 tu. Tapi kena masa pregnant ni, cukup malas nak pakai. Pakai pun cincin sedia ada yang mak bagi tu. Cincin yang dah dipakai dari tahun 2008 lagi. Tapi sekarang tak pakai apa dah. Takut jari gemok, lupa buka bengkak pula kan. Kalau rantai leher ke, jangan ditanya la ye. Memang tersimpan rapi je.

Pastu kasut kalau time keluar. Dari awal pregnant sampai ke sudah 1 kasut tu je kalau digunapakai. Haha!.. Jimat sesangat. Langsung takde keinginan nak beli kasut lain. Memang la time pregnant tak boleh nak pakai heel kan, tapi ntah napa nafsu nak shopping kasut memang takde. Maybe sebab saya pun tak bekerja kan.. Jadi duit yang ada kena pandai guna.. kan..

Warna Pink. Ntah kenapa kurang berminat. Saya ada beli 1 dress yang bunganya warna pink, sampai ke sudah saya tak pakai.. huaaaaaaa… punya dasyat penangan pregnant ni. sampai nak pakai warna pink pun tak lalu. Kalau beli barang pun takde nak belek-belek yang kaler pink. Hehehe.. Tapi tak semestinya tak suka pink, baby boy dalam perut ni kn..

Pastu perfume. Sepanjang pregnant xpakai pun. kalau pakai pun sekadar deodorant je. tak tahan dengan bau perfume. naik pening dengan bau wangi2 ni. sampaikan sabun mandi pun takleh yang wangi2 sangat.

air soya. kalau tak pregnant tak suka minum. kalau minum kadang tu rasa nak muntah. kalau minum banyaklah. tapi masa pregnant suka sangat. tapi bila tahu yang air soya ni tak elok tuk kesihatan and baby, memang stop. hope baby takde pape lah. risau sebenarnya. tu pun memang tanya pendapat orang dan sebagainya.

kuih serimuka. masa belum kawin ke, belum pregnant ke, jangan harap la nak makan sangat. tapi masa pregnant ni boleh pula sampai terngidam-ngidam. tu la penangannya. kalau makan hari-hari pun tak kisah tau. tapi sebab bila makan baby asik laaaa nak tido, maka terpaksalah tinggalkan niat nak makan kuih tu. kuih berpulut menjadi kesukaan time pregnant. 

Erm, perkara-perkara lain, biasa-biasa je kut. Cuma ni antara yang saya rasa memang ketara la pada diri saya la kut. Senang bila kita catat kat blog ni kan. Kut-kut nanti pregnant second boleh tahu pe’el nya macam mana..

Yang first ni pun tak kuar lagi.. ada hati terfikir second baby.. haha.. :p
Ohhh, tidak..





Nota : Agak-agak baby girl ke boy eh penangannya ni.. erm.. tak sabar nak tunggu baby kuar.. sangat surprise baby ni.. 

Selasa, 19 Ogos 2014

Masuk Angin Pulak Dah!

Assalamualaikum..

Selamat pagi semua.. Harini baby dah masuk 36week. 9bulan dah dia dok dalam perut ni.. Alhamdulillah.. Macam tak percaya je dah 9bulan dia membesar dalam rahim ni. Macam tak percaya je ngandungkan anak sendiri. Syukur alhamdulillah Allah bagi nikmat merasa pregnant ni macam mana.

Pe'el terbaru sekarang ni yang saya alami ialah badan mudah masuk angin pula.. Allahuakhbar.. Dugaan Allah.. Tak merungut. Cuma bersabar je la debgan semua ni. 

Apa yang saya perasan start rasa tak sedap badan ni dari sabtu lepas kut. Sabtu tu saya ada tido dilantai. Mula2 berlapik. Sekali datang cik abang ni nyendeng sebelah, terus baring tak berlapik. Kebetulan cuaca petang tu sejuk. Last-last sampai ke malam effect nya seram sejuk badan.

Esoknya rasa macam dah ok je. Pastu cik abang sua kekacang. Ambik sikit. Dalam 2-3 biji kut. Pastu malam badan masuk angin. Sendawa angin. Pastu sendawa tu dok rasa kekacang tu. Padahal lepas makan kekacang tu ada je makan benda lain. Yang pelik bila sendawa, sendawa yang kalau kita masuk angin tu. Bukan sendawa kalau kita kenyang makan.

Pastu isnin semalam, tak tahu apa yang tak kena, malam dalam pukul 9lebih badan seram sejuk. Masuk angin lagi. Ya Allah.. Bertahan je la. Ambik sweater, pastu sekitar leher bubuh minyak cak kapak. Lega sikit bila rasa panas-panas badan. Tak tahu la apa punca. Tapi tadi siang ada minum air teh o laici sejuk.

Air teh O ni angin ke? Tak tahu pula saya.. Sebab sebelum ni minum okey je. Pastu yang saya perasan, saya makan keropok ikan yang digoreng tu pun boleh buat masuk angin badan ni. Pelik pelik. Makan kopok ikan pun angin???? Sebab apa saya kata angin, lepas makan dok sendawa angin, pastu rasa kopok tu..

Allah.. Dugaan mengandung pertama ni banyak juga ya.. Start masuk trimester ketiga ni macam macam wujud. Bertabah la demi baby. Fikir positif. Allah sayangkan kita.

Nanti la saya share yang lain ye.. Sementara memory masih ingat, kita share la pengalaman ni semua ya walaupun ianya tak menarik mana..

Nota : masuk angin dalam badan sampai nak membuang pun susah. Baby kerap mengeras. Sangat aktif. Baby dah nak kuar ke????

::Tabung Makan Miaww::